Stavanger Aftenblad

Trives på Storhaug, lengter til Toten

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

NY PLATE: I ti år har Stina Kjelstad hatt Storhaug som base. Men på det ferske albumet hennes er det Toten som er «Home».

– Jeg skrev låten «Home» i en periode da jeg virkelig savnet Toten. Blant annet plassens tørre klima, sier Stina Kjelstad om sitt tittelspor.

«Home» er en hyllest til hjembygda på Toten. Hun har planer om å returnere, men ikke ennå. Det er på Storhaug kontaktnet­tet og vennene er nå.

– Når man har vaert et sted i ti år blir det vanskelig å bare gi slipp på alt. Mange muligheter åpner seg når man får et fotfeste en plass, sier Kjelstad som hadde lanserings­konsert i Stavanger torsdag kveld.

Jobb i egen stue

Det er syv år siden Kjelstad utga sin solodebut. Mye har skjedd, men hun har aldri veket fra musikken. I 2012 ble hun en del av trioen Songs from the Sea. Tre kvinner, alle med røtter fra Toten. Før det var hun en del av den mangfoldig­e gruppen, Vindrosa. Nå, i 2018 har hun laget sin andre soloplate, og det føles bra å stå på egne musikalske ben.

– Noe som skiller dette albumet fra det andre er at dette har jeg produsert selv, med hjelp fra Andreas Onarheim.

Kjelstad har sammen med samboeren, Onarheim, spilt inn albumet i sin egen stue. Det har tatt omkring to år. Det har stort sett gått bra.

– Andreas er selv musiker, så det er egentlig ganske praktisk. Vi er stort sett enige om det meste, ler Kjelstad.

Hun kan ikke tenke seg å dele hjem med noen som ikke deler samme lidenskap. På platen dukker det opp 14 musikere, det betyr at stuen på Storhaug, til tider har vaert svaert full.

– Dette albumet er mer variert enn det første, blant annet ved at det gir mye mer plass til soloer fra de forskjelli­ge musikerne som deltar.

Mer av alt

Kjelstad har fått øynene opp for country. Hun forteller at smaken hennes har utviklet seg, men at hun alltid har holdt sjangeren naer seg. Hvorfor uttrykket har kommet mer frem i dette albumet er en naturlig konsekvens av tiden og nye bekjentska­per.

– Det er vel de som du møter på veien som former deg, og kunsten.

Men albumet er ikke kun kjaerlighe­t, lengsel og country. Det handler også om å finne seg selv, som mye kunst som regel gjør. For Stina Kjelstad kan det å finne seg selv vaere så mangt. Det hun vet sikkert er at hun har funnet sin «safe haven».

–«Takes Me Away» skrev jeg etter en yogatime, ler hun. Det er der jeg kan slappe av og drømme meg vekk, fortsetter hun.

Turnélivet­s mange former

På mini-turneen blir de 14 musikerne på platen til 3. Kjelstad skal ut på veien med samboer Onarheim og Thorbjørn André Olsen. Det kan bli en omveltning fra turnelivet med Songs from the Sea.

– Det er nok en forskjell på å turnere med bare menn når du er vant med å reise med kvinner. Vi hadde jo saft og jordbaer øvingspaus­er med Songs of the Sea. Det tviler jeg på blir noe av nå, ler hun.

 ?? STELLA MARIE BREVIK ?? Stina Kjelstad har laget sitt andre soloalbum, hjemme i stuen på Storhaug. Det handler om kjaerlighe­ten, lengsel, og hjemmet.
STELLA MARIE BREVIK Stina Kjelstad har laget sitt andre soloalbum, hjemme i stuen på Storhaug. Det handler om kjaerlighe­ten, lengsel, og hjemmet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway