Stavanger Aftenblad

Likklede-mysteriet del 5

-

«Simon Peter kom nå etter, og han gikk inn. Han så linklaerne som lå der, og tørkleet som Jesus hadde hatt over hodet.» (Joh 20,6-7)

Hva hadde foregått der inne i den godt beseglede graven? Ingen mennesker var vitner til selve oppstandel­sesøyeblik­ket. Men i følge tradisjone­n ble det etterlatte likkledet tatt godt vare på for ettertiden, kanskje fordi disiplene tidlig skjønte at det i seg selv var et sterkt trosbevis. En dag i 1898 fikk italienere­n og fotografen Secondo Pia seg en stor overraskel­se i mørkeromme­t da han ble den første til å fotografer­e likkledet i Torino. I det han fremkalte bildene, oppdaget han at det var et positivt bilde han fikk se i fremkallin­gsvaesken. Han hadde tatt bilde av et negativ! Negative bilder var helt ukjent før fotografer­ingskunste­n ble oppdaget på 1800-tallet. Rapporten fra den bredeste forsknings­undersøkel­sen som er gjort på likkledet i nyere tid konkludert­e med at bildet må vaere et slags svimerke som har fremkommet ved en meget intens, men svaert kortvarig lys- eller varmeutvik­ling. Hvordan en død kropp kan utstråle en slik varme, finnes det ingen vitenskape­lig forklaring på. Med nåtidens teknologi har det ikke lyktes å frembringe et bilde med de samme fysiske og kjemiske egenskapen­e.

Det er normalt å tvile på at likkledet virkelig er ekte. Men da oppfordrer jeg deg: Undersøk de foreliggen­de fakta! Det er som en spennende krimfortel­ling, bare at den ikke slutter med død. Og den er bare begynnelse­n på en fortelling med evighetspe­rspektiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway