Stavanger Aftenblad

Her kan du snart «kjøre» en 70 år gammel Tempo

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

UTSTILLING: I 2018 er det 150 år siden Jonas Øglaend AS ble startet. Det blir feiret på Vitenfabri­kken med en stor utstilling, hvor du blant annet kan – «kjøre» en 70 år gammel Tempo.

En kan naermest kjenne lukten av bensin og olje i verkstedet. Dagens høydepunkt er blankpusse­t og fin, og alle øynene blir dratt mot herlighete­n.

Verksmeste­r ved Vitenfabri­kken i Sandnes, John Ståle Høyland, viser stolt frem sin nyeste kjaerlighe­t. En gammel Tempo-moped fra 50-tallet, produsert i Sandnes av Jonas Øglaend AS.

Den kan snart folk som du og jeg «kjøre». I år er det nemlig 150 år siden Jonas Øglaend startet krambu, forløperen ti storkonser­net Jonas Øglaend AS, som på mange måter ble en hjørnestei­nsbedrift i Sandnes.

Det blir markert med foredrag og utstilling. Den 18. april er det på dagen 150 år siden bedriften ble startet. Det blir markert med en foredragss­erie på Vitenfabri­kken, før det åpner en storslått utstilling, som går over to etasjer, den 22. mai. Der skal den stå frem to 2021, før deler av den vil få en fast plass i en byhistoris­ke utstilling etterpå.

– Øglaend var et konsern med mange forgreinin­ger. Den startet med en landhandel med Jonas Øglaend i 1868, som selger alt fra mat, landbruksv­arer og tekstiler. Før han etter hvert spesialise­rer seg på det som går på handel med bøndene. Jonas Øglaend er faktisk en av de første i Norge som selger kraftfôr og kunstgjøds­el, sier prosjektan­svarlig ved Vitenfabri­kken, Per Inge Bøe.

Skeptisk til sykkel

Etter hvert som Jonas Øglaend blir eldre, blir også sønnene involvert i bedriften, og de finner nye bein og stå på. Sønnene satser etter hvert på sykkel, noe som far Jonas er litt skeptisk til.

Først går ikke sykkelgesk­jeften noe saerlig bra, men etter en stund får Øglaend agentur i hele Skandinavi­a fra USA-firmaet Schwinn & Co. på merket «The World», som er noe skikkelig flotte sykler. Sykkeldele­r kommer fra USA og blir montert i Sandnes. Etterhvert produserer de også flere av delene selv og det lille monterings­verkstedet blir snart til en sykkelfabr­ikk.

– I 1932 ble så det velkjente sykkelmerk­et DBS, etablert, og Øglaend ble så den største sykkelfabr­ikken i Norge. I lange perioder etter krigen har Øglaend opp mot 80 prosent av det norske markedet. Øglaend ble etter hvert også størst i Norge på motorsykle­r og mopeder, sier Bøe.

Det finnes en del klassikere produsert av Øglaend, og spesielt sykkelmode­llene Kombi, Apache og Tomahawk. Det finnes ikke Tomahawk-sykler til utstilling­en, men Bøe vil gjerne ha noen.

Fra null til Cubus

Det alle kanskje ikke vet, er at Øglaend på 20-tallet etablerte en konfeksjon­sfabrikk. De begynte å sy klaer. Fra starten av ble dette gjort i en relativt liten skala, men i 1960 ligger Norge største konfeksjon­sfabrikk på Sandnes, med flere hundre syerske.

– Øglaend startet med handel, så sykkel og så jobbet de seg også opp innenfor konfeksjon og blir store på sykler. Etter hvert importerer de også klaer, og så får de en manufaktur. Dette fører til etablering­en av Ø-kjeden, som blir etablert på 60-tallet. Denne gikk etter hvert over til å bli Cubus, som er ganske velkjent i dag, sier Bøe.

Øglaend-konsernet gikk i oppløsning på slutten av 80-tallet, begynnelse­n av 90-tallet. I dag er det bare Ø-system, som leverer produkter til blant annet oljeindust­rien, igjen av de velkjente Ø’ene. Frank Varner, som eide Dressmann kjøpte opp Jonas Øglaend AS på slutten av 80-tallet.

Han beholdt tekstilind­ustrien, og solgte ut sykkelprod­uksjonen til Monark, som i dag er en del av Cycleeurop­e. Og DBS eksisterer fortsatt.

Virtual reality

– Fortell oss nå. Hvordan skal vi få kjøre denne Tempo’en?

– Vi har kjørt rundt på en gammel Tempo i Sandnes og filmet. Denne filmen vil bli satt opp på et lerret foran denne Tempo-installasj­onen, hvor folk kan få kjøre samme løypen. Der vil de få vind i fjeset av to vifter, og se en film som øker i hastighet jo mer du kjører. Og så vil du kunne legge deg litt i svingene. I tillegg får en lyden, avslutter en stolt Bøe.

 ?? HÅKON JONASSEN NORHEIM ?? Verksmeste­r John Arne Høyland kaller seg selv en oppfinner, og har snart laget klart en gammel Tempo, som kan kjøres når Vitenfabri­kken åpner en Jonas Øglaend-utstilling den 22. mai.
HÅKON JONASSEN NORHEIM Verksmeste­r John Arne Høyland kaller seg selv en oppfinner, og har snart laget klart en gammel Tempo, som kan kjøres når Vitenfabri­kken åpner en Jonas Øglaend-utstilling den 22. mai.
 ?? JAERMUSEET ?? I år er det 150 år siden Jonas Øglaend startet i det små med en liten krambu. Resten er historie. Portrettet er tatt i slutten av 20-årene.
JAERMUSEET I år er det 150 år siden Jonas Øglaend startet i det små med en liten krambu. Resten er historie. Portrettet er tatt i slutten av 20-årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway