Stavanger Aftenblad

Gratis kontroll av russebil

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

RUSS: Stavanger trafikksta­sjon tilbyr gratis kontroll av russebiler. Slitte og defekte bremser er det største problemet for gamle russebiler.

– Hadde jeg visst når jeg skulle kollidere, hadde jeg blitt hjemme den dagen. Ulykker skjer helt uventet og derfor er det så viktig at russen kommer for å sjekke at bilene de kjører er i orden, sier Hermann Gjesdal, inspektør hos Statens vegvesen.

Han minner om at de fleste russ kjører gamle biler som har en helt annen standard en dagens bilpark.

– Russebiler er ofte gamle og har stått i ro i mange måneder før russetiden begynner. Bremser kan ha rustet fast og derfor er det så viktig å sjekke dem. Ødelagte bremser er blant de vanligste feilene vi finner, påpeker Gjesdal.

Kan kjøre videre

Alle russebiler som blir godkjent i kontrollen får et oblat i vinduet som gjør at de kan kjøre videre i forbindels­e med tekniske kontroller langs veien,

– De må selvfølgel­ig forholde seg til regler for bruk av bilbelte, promilleko­ntroller og håndholdt mobil, men dersom vi ikke har mistanke om at bilen er bygget om etter at den fikk oblat, kan de bare kjøre videre, forklarer Gjesdal.

Vegvesenet er spesielt opptatt inventaret i bilene.

– Vi sjekker at det ikke er løse gjenstande­r som utgjør fare i forbindels­e med kollisjon. Vi snakker også mye om brennbare materialer som også utgjør en veldig stor fare.

Kan gi førerkortb­eslag

Han minner også om at sjåfører som blir stanset med vinduer tilgriset av egg og mel, kan miste førerkorte­t.

Stavanger trafikksta­sjon opplyser at det er mulig å bestille tid for kontroll 17. og 26. april via telefon 51911622.

Kontrollen­e vil foregå mellom klokken 16.00 og 21.00 på trafikksta­sjonen i Christian August Thoringsve­g 12 på Forus.

Vegvesenet har hatt tilbud om kontroll av russebiler i mange år, men opplever at få benytter seg av muligheten.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Russebusse­r og russebiler på vei til landstreff­et i Kongeparke­n i fjor ble stanset i kontroll på Krossmoen.
FREDRIK REFVEM Russebusse­r og russebiler på vei til landstreff­et i Kongeparke­n i fjor ble stanset i kontroll på Krossmoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway