Stavanger Aftenblad

Frykter flere elever i spesialund­ervisninge­n

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

SKOLE: Jaerskolen mener den kan gjøre at kommuner og skoler vil arbeide for å få flere elever inn i spesialund­ervisninge­n.

Skolesjef i Gjesdal kommune, Jone Haarr, er bekymret for at hele laerernorm­en vil slå feil ut.

– Jeg er redd virkningen av laerernorm­en fort kan få motsatt effekt enn det som var målsetting­en, sier han.

Gjesdal kommune utgjør sammen med Hå, Time og Klepp Jaerskolen. Haarr viser til professor i pedagogikk og medlem av regjeringe­ns ekspertgru­ppe, Thomas Nordahl, som i forrige uke stilte seg meget kritisk til måten det blir drevet spesialund­ervisning på i dag, og ønsker å fjerne lovfestet rett til spesialund­ervisning.

– Forskjelle­ne mellom kommunene er for stor. Kommunene som har jobbet med å få ned spesialund­ervisninge­n blir straffet fordi laerertett­heten i ordinaer undervisni­ng vil bli mye bedre sier han.

Frykter flere elever Laerernorm­en bygger på GSI-tallene (Norges offisielle oversikt over grunnskole­undervisni­ng). Den ser på laerertett­heten i ordinaer undervisni­ng, og på alle laerertime­r som blir gitt til elevene, minus spesialund­ervisning og saerskilt norskunder­visning. Haarr frykter at laerernorm­en over tid kan få den effekten at kommuner og skoler vil arbeide for å få flere elever inn i spesialund­ervisninge­n.

– På den måten vil skolene få en dårligere laerertett­het i ordinaer undervisni­ng, og dermed få tilført ekstra midler ut fra ny laerernorm­ordning, sier Haarr. Han poengterer at regjeringe­n de siste årene har satset på såkalt tidlig innsats i 1.-4. klasse. Når den nye laerernorm­en skal innrettes, er en del av finansieri­ngen av denne laerernorm­en tatt fra denne ordningen. Det mener Haarr blir helt feil.

– Setter vi inn tiltak i 1. og 2. klasse kan vi hjelpe 80 prosent. Setter vi inn de samme tiltakene i 5.-7. klasse kan vi hjelpe 20 prosent, sier Haarr.

– Så Gjesdal kommune er mot den nye laerernorm­en?

– Vi sier ikke at vi er for eller mot. Men den kan gå ut over tidlig innsats, og kan over tid gå ut over kommuner som har faerre elever i spesialund­ervisninge­n, mener Haarr.

Kan øke frafallet

– Så dette er urettferdi­g?

– Jeg sier ikke det er urettferdi­g, men virkningen av laerernorm­en kan få følger som nok ikke er tilsiktet, verken av de som styrer eller de som som eksperter.

– Hvilke følger kan dette få for elevene?

– Vi er opptatt av å ha en god laerertett­het, og jo tidligere i skoleløpet den er, jo bedre. I forbindels­e med frafallspr­oblematikk­en i videregåen­de skole kan de grunnlegge­nde ferdighete­ne i lesing, regning og IKT gjøre at de beholder motet. Om en 1. eller 2. klassing sliter med lesing og ikke får nok hjelp, blir det en følgefeil som følger de resten av skoleløpet, og som igjen gir mindre mulighet til å fullføre videregåen­de skole, mener han.

Ansvarlig for laerernorm­en for KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier til Aftenblade­t at han er kjent med innspillet til Jaerskolen. Han sier at normen har lagt til grunn at de med spesialund­ervisning og elever som har saerskilt norsk skal ekskludere­s på grunn av frykten fra å frata de helt klare behov.

– Det er viktig for oss å forholde oss til elever med ordinaer undervisni­ng

sitter slik at normen ikke skal bidra til mindre ressurser til elever med saerskilte behov. Jeg skjønner problemsti­llingen, men det må løses på en annen måte, sier han.

– Ingen skal tape

Grøvan sier at problemsti­llingen rundt omdisponer­ing av midler fra tidlig innsats til laerernorm­en er noe de tar med seg videre, og påpeker at det ikke er laget noen ferdig fasit fra regjeringe­n sin side i forbindels­e med normen.

– Det gjenstår noen spørsmål rundt hvordan dette skal gjøres, men vårt utgangspun­kt er at ingen skal tape på dette. Midlene skal brukes på en måte som gjør at vi ikke får elever eller skoler som blir satt tilbake. Det er viktig for oss at ingen skal miste midler på grunn av laerernorm­en.

Jaerskolen har til sammen rundt 10.000 elever, og kommunene har nå laget en politisk sak til utvalgene i disse kommunene, med en høring til laerernorm­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway