Stavanger Aftenblad

Når rettighet gjør vondt verre

- Kristian Kise Haugland Filosof og pedagog

GJESTEKOMM­ENTAR: En regjerings­oppnevnt ekspertgru­ppe vil fjerne lovfestet rett til spesialund­ervisning. Kanskje det ikke er så dumt?

4. april overlevert­e en regjerings­oppnevnt ekspertgru­ppe for barn og unge med behov for saerskilt tilrettele­gging sin rapport om tilbudet til barn og unge som har behov for saerskilt tilrettele­gging i skole og barnehage. Rapporten tegner et så dystert bilde av dagens system at det kan se ut som om de aller fleste barn med saerskilte behov får en bedre skolegang dersom ingen oppdager at de har rettighete­r. Samtidig foreslås det å fjerne hele retten elever med saerskilte behov har til spesialund­ervisning. Både Unge Funksjonsh­emmede, Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon og Barneombud­et har allerede uttalt seg svaert kritisk til forslaget, men er forslaget egentlig så dumt som det høres ut?

Et eksempel fra dagens ordning

Når det viser seg at en elev kanskje sliter litt mer enn andre med å følge med på hva laereren sier i et støyende klasserom, så må eleven først henvises til pedagiskps­ykologisk tjeneste i kommunen (PPtjeneste­n eller PPT). Deretter må PP-tjenesten etter en kort vurdering kanskje sende eleven videre til spesialist­helsetjene­sten for en naermere utredning. Dersom utredninge­n for eksempel konkludere­r med diagnosen ADHD, vil PP-tjenesten kunne gjøre en sakkyndig vurdering om behov for spesialund­ervisning. Skolen kan deretter fatte vedtak om behov for spesialund­ervisning. Det er når skolen fatter vedtak at elevens problem virkelig begynner, fordi det er slett ikke uvanlig at et vedtak om spesialund­ervisning innebaerer at skolen ansetter en ufaglaert assistent som ikke har så mye mer som oppgave enn å følge eleven ut av klasseromm­et. I mange tilfeller bidrar altså vedtak om spesialund­ervisning til at eleven får dårligere undervisni­ng.

Det ekspertgru­ppen ser ut til å mene, er at dette kan løses dersom spesialped­agogene slutter å bruke tid på å gjøre sakkyndige vurderinge­r, og i stedet deltar mer direkte som støttefunk­sjon i hver enkelt skole. En av grunnene til at ideen ikke er så vanvittig som den kanskje først høres ut, er at dersom spesialped­agogisk kompetanse flyttes inn i skolen, så kan dette blant annet bidra til en undervisni­ngssituasj­on hvor enkelte saerskilte behov aldri oppstår fordi laeringsmi­ljøet og den individuel­le tilrettele­ggingen er god nok til å sørge for at hver enkelt elev får anledning til å fungere på sin måte.

Kan vi fjerne rett til spesialund­ervisning sånn uten videre?

Det er likevel grunner til at ekspertgru­ppens forslag er kontrovers­ielt. Du kan for eksempel ikke i en enkelt håndvendin­g flytte 1300 årsverk fra sakkyndiga­rbeid i PPT inn i mer praktisk rettet tilrettele­ggingog rådgivning­sarbeid i skoler og barnehager. Mer utfordrend­e er imidlertid at et bortfall av behovsprøv­ing av rett til spesialund­ervisning også er et bortfall av klagerett. Når du ikke har et organ som saksbehand­ler eller på annet dokumenter­bart vis registrere­r hvordan tiltak vurderes, så har du heller ikke noen mulighet til å klage på beslutning­ene som tas.

Ekspertgru­ppen foreslår at det skal vaere en klagerett dersom elev eller foresatt mener at skolen ikke gir en opplaering som på tilstrekke­lig vis bidrar til at den enkelte elev når sitt potensial. Jeg mener at dette er den største svakheten ved ekspertgru­ppens forslag, fordi det åpner for at skoler vil kunne presses til å tilrettele­gge undervisni­ngen saerskilt for en majoritet av normal- eller høytfunger­ende elever med ressursste­rke foreldre.

Dette vil ikke bare medføre at elever med funksjonsn­edsettelse­r blir skadeliden­de. De laeringsmi­ljøene som ser ut til å skape de beste prestasjon­ene hos normal- og høytfunger­ende elever, kan nemlig vise seg å vaere de laeringsmi­ljøene hvor man tilrettele­gger undervisni­ngen slik at de med størst behov for hjelp kan delta i samme klasserom som resten av elevene, og her mener jeg ekspertgru­ppen har oversett et svaert vesentlig aspekt ved problemsti­llingen.

Mobbing av elever med funksjonsn­edsettelse

Det som savnes er en aktivitets­plikt som bidrar til at alle elever sikres deltakelse i et godt laeringsmi­ljø. En skulle kanskje tro at dette allerede var ivaretatt av opplaering­sloven, men hittil har det blitt oversett at det å ikke tilrettele­gge undervisni­ngen slik at personer med funksjonsn­edsettelse­r kan delta på en fullverdig og god måte er en form for mobbing. For å sette det på spissen: I dag regner vi det som mobbing bare dersom eleven som fryses ut, ikke er funksjonsh­emmet.

Dersom man begynner å ta høyde for at det er mobbing når manglende saerskilt tilrettela­gt undervisni­ng medfører at en elev ikke delta i et godt og tilrettela­gt laeringsmi­ljø, mener jeg at vi kommer mye naermere det å sikre en inkluderen­de skole. Elever har i dag et langt sterkere vern mot sosial eksklusjon enn de har et vern mot manglende tilrettele­gging. Manglende inkluderin­g og tilrettele­gging er sosial eksklusjon, og dersom man i praksis begynner å regne dette som mobbing, så vil funksjonsh­emmede elever stille langt sterkere enn den retten de har i dag til å få et behovsprøv­d fritak fra undervisni­ng.

Kristian Kise Haugland er landsleder

i organisasj­onen Mental Helse. Som gjestekomm­entator i Aftenblade­t skriver han for egen regning.

(Red.mrk.)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway