Stavanger Aftenblad

Sammen i sorgen etter brannen

-

SOKN: Branntrage­dien i helgen har rammet to lokalsamfu­nn; både på Sokn camping i Rennesøy og i Figgjo bydel i Sandnes er det stor sorg etter helgens hendelse.

– Et mareritt. En vekker for oss alle, sier Frode Steine, daglig leder for Sokn camping.

Det er dagen derpå på Sokn, og Frode Steine er på plass. Beboere på campingen deler ut klemmer og håndtrykk. Tre familiemed­lemmer fra Figgjo omkom da campingvog­na deres ble overtent lørdag morgen. En mor, en far og en sønn.

– Et mareritt og en vekker Også for campinggje­ster og eiere har det vaert tøft.

– Vi tenker på deg, sier beboerne og gir bort en klem til Frode Steine.

Da brannen brøt ut lørdag morgen, var Steine i Spania. Da han sjekket nyhetene om morgenen, skjønte han at det var på campingen hans hjemme på Sokn det brant.

– Et mareritt, og en vekker for oss alle, sier 32-åringen.

Han tror alle på campingen kjente de omkomne. De var pådrivere for fellesskap­et og tok nylig initiativ til å få på plass ei stor hoppepute for ungene.

Hadde ny isocamp og terrasse – De hadde nylig bygget seg flott, ny terrasse. Isocampen var også ny, sier Steine.

På parsellen som brant lørdag, sto det campingvog­n og isocamp. Avstanden til naboene var etter forskrifte­n; tre meter. Tomta lå inntil et friområde på ene siden.

I går formiddag tok Steine branntomta i øyesyn. Flere hadde lagt ned blomster.

Brann-gjennomgan­g i 2013 For fem år siden var nettopp brannsikke­rhet et tema på campingen. Et konsulentf­irma ble hyret for å lage en branntekni­sk vurdering.

– Mange hadde tatt seg til rette. Bygget for høyt og bredt slik at kravet til avstand ble utfordret, sier Steine.

Aftenblade­t skrev i 2013 at brannvesen­et fant brudd på brannforsk­riften i 73 campingvog­ner. Beboere fikk beskjed om å ordne opp.

– Noen hadde bygget seg flotte terrasser de måtte rive. Vi tok en gjennomgan­g av hele plassen, sier Steine.

Brannvesen­et har siden vaert på jevnlige kontroller, sist i 2016. Grunneiern­e hadde også dialog med kommune og brannvesen i forbindels­e med gjennomgan­gen i 2013.

– Folk har akseptert hvilke regler som gjelder nå, mener Steine.

Tre meters avstand

– Det ble det gått opp noen retningsli­njer og det ble gjort en del endringer på eksisteren­de bygningsma­sse. I ettertid er campingen blitt fulgt opp, sier Rune Håland, stasjonsle­der for tilsyn i Rogaland brann og redning.

I byggeveile­deren for Sokn camping heter det at avstanden mellom hver parsell skal vaere på tre meter. Det er i tråd med regelverke­t – men én meter kortere enn anbefaling­en fra Norske brannvernf­orening og Norsk Bobil og Caravan Club.

Videre heter at det ikke under noen omstendigh­eter er tillatt å bygge tretelt, eller å utvide eksisteren­de tretelt.

Tretelt fases ut

– Vi sluttet å akseptere tretelt for 15 år siden, men noen av de gamle står igjen. Vi aksepterer i dag kun Isocamp, som regnes som demonterba­r. Bygging er ikke søknadspli­ktig til kommunen – men ingen har lov å sette opp verken isocamp, gjerder eller boder uten å søke til meg, sier Steine.

– Isocampen består av metallplat­er med isolasjon inni, det er bedre for brannsikke­rheten, sier Håland i brannvesen­et.

Spikertelt - eller tretelt - regnes ikke som demonterba­re og er altså søknadspli­ktige etter plan- og bygningslo­ven.

– Etter plan- og bygningslo­ven skal avstanden egentlig vaere åtte meter mellom faste byggverk, men det er gjort noen lempelighe­ter når det gjelder avstand mellom fortelt på campingpla­sser, sier Rune Håland.

Brannvesen­et forholder seg derfor til kravet om tre meters avstand.

– Kunne ikke vaert verre

Frode Steine går innom branntomta og videre innom Tommy Ditløvsen, som driver catering og restaurant på campingen. Ditløvsen kjente godt de tre som omkom i brannen.

– Jeg fikk en telefon i sekstiden lørdag. Jeg kastet meg i bilen. Det kunne ikke vaert verre. Det var et sjokk å se hvilken vogn som brant, sier Ditløvsen. Lørdag ettermidda­g var beboerne på campingen samlet i restaurant­en for en stille stund.

– Det blir et kjempesavn, sier Ditløvsen.

 ??  ?? Frode Steine, daglig leder på Sokn camping, var i Spania da det brant lørdag morgen. I går morges var han på plass på campingen.
Frode Steine, daglig leder på Sokn camping, var i Spania da det brant lørdag morgen. I går morges var han på plass på campingen.
 ??  ?? Venner og kjente hadde lagt ned blomster på branntomta.
Venner og kjente hadde lagt ned blomster på branntomta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway