Stavanger Aftenblad

– Sjelden brann i campingvog­ner

-

SOKN: Sjekk gasslangen og brannslukk­ingsappara­tet, og installer røykvarsle­r, gassvarsle­r og kullosvars­ler i campingvog­na og spikertelt­et, oppfordrer eksperter.

– Det er sjelden det brenner i campingvog­ner, de fleste campere er erfarne og opptatt av brannsikke­rhet, sier Rolf Søtorp, administre­rende direktør i Norsk brannvernf­orening.

Fagsjef i Norsk Bobil og Caracan Club, Jørgen Snoen, er av samme oppfatning.

– Det er om lag 300.000 campingvog­ner og 45.000 bobiler i Norge. Det er sjelden det brenner, sier Snoen.

Brannen på Sokn er imidlertid en tragisk påminnelse om at en brann kan spre seg hurtig i en liten campingvog­n, og på en campingpla­ss der vognene står tett.

Foreløpig er brannårsak­en ukjent, og brannen spredde seg ikke. Politiet har imidlertid uttalt at resten av campingpla­ssen kan ha blitt reddet av at det ikke blåste på branntidsp­unktet.

Fire meters avstand

Faren for spredning ved brann på campingpla­sser, er et tema Norsk Brannvernf­oreningen er opptatt av, og da med tanke på avstand mellom vogner og telt.

– Kravet til avstand er i dag tre meter for campingvog­ner og bobiler. Det mener vi er for lite. Vi anbefaler en avstand på fire meter, sier Søtorp.

Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC), med sine 18.000 medlemmer, er på samme linje.

– Fire meter synes vi er fornuftig, sier Jørgen Snoen, fagsjef i NBCC.

I byggevedte­ktene til Sokn camping heter det at det skal vaere tre meter mellom parsellene. Der heter det også at det ikke er tillat å bygge tre-telt.

Spikertelt en utfordring Brannvernf­oreningen har også vaert opptatt av avstanden mellom såkalte spikertelt, altså faste fortelt. Her er regelverke­t uklart.

– Slik vi leser regelverke­t, er kravet i prinsippet åtte meters avstand dersom spikertelt­et ikke er bygget som egen branncelle. Min oppfatning er at spikertelt kun unntaksvis er bygget som egne branncelle­r, sier Søtorp.

I en branncelle skal brannen kunne herje i 30 minutter før den sprer seg. Så lenge det ikke kan dokumenter­es at kravet om å stå imot en brann i 30 minutter er innfridd, mener brannvernf­oreningen at avstanden mellom spikertelt­ene må vaere åtte meter.

– Utfordring­en er at spikertelt­et er koblet til ei campingvog­n med krav om tre meters avstand. Vi mener regelverke­t på dette området er for svakt, sier Søtorp.

– Når enheter med så forskjelli­g utgangspun­kt kobles sammen, oppstår en rekke utfordring­er det er forsket lite på. Vi gjorde en del forsøk i 2010 og 2011. God avstand er viktig. Selv om avstanden er mer enn fire meter, vil du få brannspred­ning. Men du forsinker spredninge­n, sier Søtorp.

I NBCC forholder de seg til en avstand på fire meter.

– Plan- og bygningslo­ven har et unntak for isolerte elementtel­t, altså fire meters avstand. De fleste isolerte for-telt er mer brannsikre enn campingvog­ner, sier Snoen i NBCC.

Han minner om at det ofte er røyken som tar livet av folk.

– Da er det viktig å ha røykvarsle­re som kommuniser­er med hverandre, en i vogna og en i for-teltet. Vi anbefaler også å ha brannteppe i campingvog­na.

Snoen minner om at foreningen arrangerer teknisk kontroller hvert år, sammen med vegvesenet.

– Dette bør du sjekke selv Norsk Brannvernf­orening har følgende tips til sjekk av campingvog­n/bil: y Sjekk at varslingen fungerer, og ha både røykvarsle­r, gassvarsle­r og kullos-varsler i vogna y Sjekk at brannslukn­ingsappara­tet står på grønt, vend det opp ned. Har du både vogn og spikertelt anbefales et 6 kilos brannslukk­ingsappara­t. y Skift gass-slanger hvert femte år – sjekk tilstand årlig ved å bøye slangene, for å avdekke sprekker

 ?? LESERBILDE ?? Tre personer omkom i brannen på Sokn Camping lørdag.
LESERBILDE Tre personer omkom i brannen på Sokn Camping lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway