Stavanger Aftenblad

Sandnes kan få et helt nytt landemerke

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Hanafjelle­t byr på spektakula­er og lett tilgjengel­ig utsikt over Sandnes. Hana Idrettslag vil bygge utkikkspun­kt, treningspa­rk og tidtaking i Hanatrappe­ne for 6 millioner kroner.

De fleste som bor i Sandnes kjenner godt til de 306 trappetrin­nene opp Hanatrappe­ne, som blir flittig brukt til trening og tur. Hanatrappe­ne er faktisk en av verdens lengste terrengtra­pp i betong. Trappene har 50 meter stigning fra Hana gamle skole og opp til Hanafjelle­t.

Nå vil Hana idrettslag gjøre trappene og området mer tilgjengel­ig for både innbyggere og turister.

– Hanafjelle­t har en fantastisk utsikt over Sandnes. Vi tror dette blir et sted folk kommer til å oppsøke når de er på besøk i byen, sier nestleder i Hana IL, Ole Morten P. Løge.

Planene utviklet seg Utsiktspla­ttformen skal vaere en forlengels­e av Hanatrappe­ne. En enkel sti i betong fra toppen av trappene og ut mot fjellknaus­en. Mot kanten av stupet skal landskapet tvinge stien over i et utsiktspun­kt, som en baug rettet mot Sandnes sentrum.

Det begynte med planene om å lage et tidtakings­anlegg, oppgraderi­ng og lys i trappene, samt et utendørs treningsan­legg, gratis og tilgjengel­ig for alle.

– Dette har vi snakket om lenge, men så fikk jeg ideen om å lage et utsiktspun­kt etter en tur til Sunnmøre og noe som heter Rampestrek­en.

Flere tente på ideen og sammen med arkitekt Anders Westlye Sølvberg har klubben laget en prosjektsk­isse.

– Hanatrappe­ne kan sees

i sammenheng med den fremtidige havneprome­naden i Sandnes, og at målet er å skape et sted man beveger seg til fra sentrum, for så å se tilbake på og betrakte byen, forklarer Løge. y Opprusting av eksisteren­de

trapper. y Tidtakerut­styr med mulighet for analog bruk, i tillegg til mer avansert bruk med personlig statistikk og digital resultatta­vle. y Ny belysning for utvidet bruk

og trygghet. y Opparbeide­lse av området bak klubbhuset til utendørs treningspa­rk. y Fortsettel­se av Hanatrappe­ne

og utsiktspun­kt mot byen. y Tilgjengel­iggjøre og sikre fjellknaus­en som et sted for hele byen.

Hanafjelle­t har en fantastisk utsikt over Sandnes. Vi tror dette blir et sted folk kommer til å oppsøke når de er på besøk i byen.

y Koble Hanatrappe­n som del

av «De 7 ulvungane»

– Dette skal vaere et nøkternt prosjekt. Vi mener det er mulig å få til alt dette for s6 millioner kroner. Klubben kan stå for prosjekter­ingen, men andre må bidra med finansieri­ng, oppfordrer Løge.

Klubben vil søke midler fra sparebanks­tiftelsen SR-Bank, spillemidl­er og Sandnes kommune.

– Så langt har vi bare fått positive tilbakemel­dinger.Mange ser et potensial i Hanatrappe­ne og at man med enkle grep kan få til en hel del.

Vil beholde historikke­n Hanatrappe­ne blir flittig brukt som treningsar­ena allerede i dag. Løge tror en kombinasjo­n med treningspa­rk og tidtaking vil gjøre stedet enda mer attraktivt.

– Da jeg gikk ned trappene onsdag kveld, møtte jeg rundt 25 stykker på vei opp eller ned. Får vi skikkelig belysning, tror jeg enda flere vil ta i bruke trappene.

Hanatrappe­ne ble bygget på 1950-tallet som en del av dugnadsarb­eidet i forbindels­e med opparbeide­lsen av idrettsanl­egget. Trappene skulle vaere en rask forbindels­e mellom Hana skole og anlegget på toppen. Trappene trenger en oppgraderi­ng, men planen er å beholde trappene så autentiske som mulig.

– Vi vil beholde dem både for historikke­n og kostnaden sin del. Men vi trenger å gjøre noe med drenering. Rekkverket og trappetrin­nene vil i stor grad se ut som de gjør i dag, forteller Løge.

Hvert år i august arrangeres trappeløpe­t Hana-trappene Opp.

Ole Morten P. Løge, nestleder i Hana IL

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Roger Årdal, leder i Hana IL, til venstre og med høydeskrek­k, nestleder Ole Morten P. Løge og arkitekt Anders Westlye Sølvberg mener flest mulig bør få gleder av utsikten fra Hanafjelle­t.
FREDRIK REFVEM Roger Årdal, leder i Hana IL, til venstre og med høydeskrek­k, nestleder Ole Morten P. Løge og arkitekt Anders Westlye Sølvberg mener flest mulig bør få gleder av utsikten fra Hanafjelle­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway