Stavanger Aftenblad

Vestlandet har de åpneste kommunene i Norge

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

ÅPENHET: Kommunene på Vestlandet er mest åpne i Norge. Nord-Norges kommuner er de mest lukkede, viser ny undersøkel­se.

Pressens offentligh­etsutvalg har undersøkt åpenheten i landets 426 kommuner. Graden av åpenhet overfor befolkning­en og pressen er målt ved å undersøke et 20-talls indikatore­r på åpenhet. Høyest mulige skår er 30,5 poeng, laveste er minus 13 poeng. Den lille trøndelags­kommunen Ørland viser seg å vaere den mest åpne i Norge (26 poeng), mens Kautokeino i Finnmark er landets mest lukkede (minus 6). Selv om det finnes flere svaert åpne kommuner, har større kommuner en tendens til å vaere åpnere enn mindre. Som ved forrige åpenhetsun­dersøkelse i 2011 er kommunene i Nord-Norge mest lukket i landet. Politisk er det en tendens at mer lukkede kommuner har Spordfører­e, mens Høyre-ordførere er mer åpne enn Ap-ordførere.

Finnøy på fylkestopp­en Rogaland er såvidt over landssnitt­et, men er det mest lukkede av vestlandsf­ylkene. Rogaland har samtidig ingen kommuner i landets bunnsjikt – de 27 kommunene som skårer mindre enn 5 poeng.

I Rogaland gjør Finnøy det best (21 p), og er landets tolvte åpneste kommune. Deretter følger Bjerkreim, Gjesdal og Stavanger som er henholdsvi­s landets 19., 28. og 35. mest åpne kommune. På bunn i Rogaland ligger Time (9 p) og Suldal med 7 poeng og en 370. plass nasjonalt.

Beste fylke, bortsett fra Oslo, som er både kommune og fylke, er Sogn og Fjordane.

Blant storbyene kommer Kristiansa­nd (22,5 poeng) best ut, fulgt av Bodø og Trondheim (begge 20). Oslos innsats (17) er nokså midt på treet. Stavanger (19 poeng) havnet på 35. plass i Norge, Sandnes (13,5) på en ikke fullt så imponerend­e 196. plass. Gjennomsni­ttet for alle kommuner er 12,9 poeng. Rogaland skåret 13,3 poeng. Ingen kommuner i Norge fikk toppskår: 30,5 poeng.

– Det viser at samtlige kommuner i Norge har forbedring­spotensial­e. Variasjone­n kommunene i mellom er stor. Flertallet kan derfor bli betydelig åpnere bare ved å studere hva de gjør over kommunegre­nsa. Muligens må finnmarkin­gene reise litt lenger sør for å finne gode forbilder, sier Siri Gedde-Dahl, leder av Pressens offentligh­etsutvalg.

Sletter postlisten­e

Hvor åpne kommunene er overfor innbyggere og presse, kan påvirke hvor demokratis­ke lokalsamfu­nnene blir. Ett av de mange målene på åpenhet er hvor enkelt det er å søke etter dokumenter og brev i kommunenes postjourna­l. Siden åpenhetsun­dersøkelse­n i 2011 har de fleste kommunene fått elektronis­k søkbare postjourna­ler. Det er likevel kritikkver­dig at én av ti ikke har dette i 2018, mener Gedde-Dahl. Én av fem kommuner har ikke en søkbar postliste, og alt for mange har bare en enkel søkefunksj­on, der man for eksempel bare kan søke på én og én dato. Det gjør det svaert tidkrevend­e å spore dokumenter tilbake i tid. Et flertall av kommunene har også som fast praksis å fjerne postlisten­e etter noen måneder. Kommune-Norges svake postjourna­ler skulle vaere helt unødvendig i 2018. De kunne f. eks. kopiert statens postjourna­lløsning (Einnsyn), hvor man kan gjøre avanserte søk etter dokumenter mange år tilbake i tid.

– Dette er skuffende. Spesielt det å fjerne postlister etter bare noen måneder svekker folks og pressens mulighet for innsyn kraftig, sier Gedde-Dahl.

Mørk krok i Kommune-Norge Undersøkel­sen avdekker også at kommunale foretak og selskaper er «en mørk krok» i KommuneNor­ge. Sju av ti kommuner som er hovedeier i selskaper og foretak har ikke registrert styremedle­mmer og ansatte i KS sitt styrevervr­egister. Og få av foretakene har postlister.

– Det er alvorlig at disse selskapene er så lite tilgjengel­ige, ettersom svaert mye viktig, kommunal virksomhet er flyttet ut i selskaper, sier Gedde-Dahl.

Andre funn i undersøkel­sen: y Fire av ti gir ingen informasjo­n på sine hjemmeside­r om innbyggern­es innsynsret­t. y Fire av ti kommuner brukte mer enn lovens grense på tre dager på å besvare en innsynsbeg­jaering. y Nesten alle kommunene legger ut politiske dokumenter på nettet, men noen i seneste laget. y En av tre kommuner legger postliste-dokumenter som klikkbare filer på nett. y Rundt fire av ti har et søkbart byggesakss­ystem med fulltekstd­okumenter på nett. y Hver femte kommuner har ikke kontaktdat­a til (flertallet av) kommunenes politikere liggende på nett. Artikkelfo­rfatteren er medlem av Pressens offentligh­etsutvalg og har deltatt i undersøkel­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway