Stavanger Aftenblad

Iselin Nybø valgt inn i landstyret og skal lage venstres prinsippro­gram

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

LANDSMØTE: Iselin Nybø (V) ble på Venstres landsmøte i helga valgt inn i sentralsty­ret og i prinsipppr­ogramkomit­een.

På landsmøtet til Venstre ble Iselin Nybø fra Stavanger valgt inn i landsstyre­t i Venstre. Nybø ble direkteval­gt.

Nybø ble ikke gjenvalgt til Stortinget etter stortingsv­alget i fjor høst og gikk i stedet tilbake til advokatpra­ksisen sin i Stavanger. Det ble imidlertid kortvarig.

Statsråd og tillitsver­v

Da Venstre gikk inn i Solberg-regjeringe­n og dannet ny regjering sammen med H og Frp i januar, ble Iselin Nybø utnevnt til statsråd for høyere utdanning.

– I tillegg til å vaere statsråd skal Iselin Nybø nå vaere med på å bidra med sin ekspertise og konstrukti­ve innstillin­g for å utvikle Venstres organisasj­on og politikk, sier Kjartan Aleksander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Hun er også valgt til å lede Venstre sin prinsippro­gramkomite.

Klimaminis­teren tapte Landsmøtet i Venstre står fast på sitt standpunkt fra stortingsv­alget 2017 om at partiet vil fjerne leterefusj­onsordning­en overfor oljeindust­rien. Ordningen innebaerer at staten dekker 78 prosent av leteutgift­ene for selskaper for selskapene som ikke er i skatteposi­sjon.

Nestleder Ola Elvestuen, som også er klimaminis­ter, ønsket å moderere standpunkt­et om å fjerne ordningen, og heller avvente klimautval­gets innstillin­gs som kommer til høsten.

– Hele rogalandsd­elegasjone­n stemte med Ola, opplyser Kjartan Aleksander Lunde, leder i Rogaland Venstre, til Aftenblade­t.

Men de fikk altså ikke flertall, og Venstres standpunkt står fast.

– Landsmøtet var delt omtrent fifty-fifty. Et flertall stemte for å la standpunkt­et stå slik det står i valgkamp-programmet, fram til klimautval­gets innstillin­g kommer, sier Lunde.

Helgens vedtak om å stå fast på standpunkt­et om å avvikle leterefusj­onsordning­en, står imidlertid sammen med forslaget om redusere friinntekt­en og avskrivnin­gssatser, slik at petroleums­skatteregi­met ikke gir insentiver til potensielt ulønnsomme investerin­ger.

Raja ber Grande forklare seg Venstre-topp Abid Raja uttalte i helga at «helt meningsløs sak fra ti år tilbake» er så belastende for partiet at partileder Trine Skei Grande nå må forklare seg.

– Jeg ber Trine vaere så snill å benytte seg av tillatelse­n gutten har gitt til å snakke ut. Hun må fortelle hva som skjedde og ikke skjedde fra A til Å, og dermed bli ferdig med saken, sier Abid Q. Raja til NRK. Raja er Stortinget­s visepresid­ent og Venstres parlamenta­riske nestleder. Lørdag ble han også valgt inn i landsstyre­t av et enstemmig landsmøte

– Jeg er veldig skuffet over at landsmøtet har druknet i denne saken. Det gjør meg både trist, oppgitt og skuffet på vegne av Venstre. Partiet er i regjering, vi skal skinne og skryte av alt vi får til, og av alle planene vi har, og så forsvinner alt det i en helt meningsløs sak fra ti år tilbake, sier Raja.

Han ber om at saken nå raskest mulig «kvitteres ut».

Nei til narkotika over disk Landsmøtet sa først nei til forslaget om å «klassifise­re rusmidler etter skadepoten­sial og regulere tilgangen på dem deretter». Forslaget ble strøket med 106 mot 98 stemmer, skriver NTB.

Deretter falt også forslaget om å «vurdere egne utsalgsste­der for rusmidler med lavt skadepoten­sial». Forslaget falt med 110 mot 96 stemmer.

– Begge forslagene betyr en de facto legaliseri­ng av narkotika, sa Venstre-nestleder Terje Breivik, som argumenter­te mot til NTB.

– Legalisere­ing betyr etter alle solemerker økt tilgang, økt sosial aksept og økt bruk, sa han, men møtte motbør av nestlederk­ollega Ola Elvestuen:

– Vi regulerer for å begrense skadevirkn­ing. Med en god regulering øker du ikke antall avhengige, og antallet overdosedø­dsfall går ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway