Stavanger Aftenblad

Vraker «Den røde tråden» i Bussveien

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

TRAFIKK: Holdeplass­ene i Bussveien blir ikke slik likevel. «Den røde tråden» er for dyr og skjermer dårlig for regn og vind.

I 2015 ble det utlyst en internasjo­nal designkonk­urranse for utforminge­n av holdeplass­ene i Bussveien. Samlet premiesum var 1 million kroner. Hensikten var å sikre det nye kollektivs­ystemet en helhetlig og identitets­skapende profil.

Strøk i klimatest

Danske Gottlieb Paludan Architects laget vinnerdesi­gnet, der taket var formet som Preikestol­en, og stakk av med førsteprem­ien på 400.000 kroner sommeren 2016.

«Designet en skulpturel­l tolkning av det dramatiske, poetiske, vakre og forførende landskapet i fjordnorge», het det fra fylkeskomm­unen da vinneren ble kåret.

– Vi har besluttet å skrinlegge «Den røde tråden». Klimatesti­ng av holdeplass­en viser at den bare gir marginalt bedre beskyttels­e for vaer og vind enn dagens holdeplass­er, sier prosjektle­der Vegard Thise i Rogaland fylkeskomm­une nå.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) understrek­et at Bussveien likevel må få et definert design.

– Det må vaere viktig å ha en rød tråd i en slik kollektivs­atsing, selv om det ikke blir «Den røde tråden». Folk må ikke vaere i tvil om hvor Bussveien går, sa hun.

Utforminge­n av holdeplass­ene er likevel bare for en bagatell å regne i det store regnestykk­et, der kostnadene for Bussveien skal reduseres med 3,3 milliarder, fra 14,1 til 10,8 milliarder.

Tre hovedspor

I styringsgr­uppen for Bypakke Nord-Jaeren fredag sirklet regionens ordførere og vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen rundt tre områder i Bussveien med betydelig innsparing­spotensial. y I hvilken grad skal man tilrettele­gge for fremtidig bane? Anslagsvis 500 millioner kan spares ved at man ikke klargjør fullstendi­g for senere skinnegang, men heller nøyer seg med å ikke legge nye hindringer for en slik konverteri­ng. y Hvor strengt skal man definere ordet «forsinkels­esfri»? Slipper man opp litt på dette kravet, vil man kunne bruke dagens kollektivf­elt på enkelte strekninge­r i stedet for å bygge helt nytt. Strekninge­n Hillevågst­unnelenSen­trum-Madlakross­en er høyaktuell her. y Hvilke rammer skal man benytte for sykkelfelt­ene langs bussveien? Nå ligger det inne en bredde på 2.20, atskilt fra veibanen. Kan man redusere til 1.80 og ta vekk skillet, vil det kunne gi store innsparing­er. Bussveien skal legge fram en statusrapp­ort om kostnadsku­ttene i mai, før det i juni skal legges fram en mer detaljert oversikt over Bussveien slik den blir innen en ramme på 10,8 milliarder.

 ?? GOTTLIEB PALUDAN ARCHITECTS ?? Denne holdeplass­løsningen var svaret sommeren 2016. Nå stryker den, både på økonomi og funksjonal­itet.
GOTTLIEB PALUDAN ARCHITECTS Denne holdeplass­løsningen var svaret sommeren 2016. Nå stryker den, både på økonomi og funksjonal­itet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway