Stavanger Aftenblad

Tøff og vellykket liten SUV

- Morten Abrahamsen tekst og foto

PRØVEKJØRT: Men klarer VW å lokke kunder fra merker med høyere status?

De små SUV-ene er blitt noe av et satsingsom­råde for bilproduse­ntene den siste tiden. På kort tid er Volvo XC40, Jaguar E-Pace, BMW X2 og nå Volkswagen T-Roc blitt rullet ut i håp om å finne kunder som vil gi litt ekstra for en kompaktbil med bra bakkeklari­ng og et kult ytre.

Her har T-Roc et ess i ermet. Der de andre bilene runder en halv million hvis man ønsker en litt kraftig motor og firehjulst­rekk, ligger Volkswagen­s bidrag omtrent 100.000 kroner lavere.

Så kan man si at Volkswagen ikke er en premiumpro­dusent og dermed leverer biler som ligger noe under de andre i det som kalles opplevd kvalitet.

Det er bare det at interiøret, som er en viktig valuta her, i TRoc ikke står noe tilbake for sine dyrere konkurrent­er.

Fett interiør

Her finner man en digitalskj­erm foran føreren, som kan tilpasses etter hva man ønsker å få informasjo­n om. I tillegg har man en midtstilt skjerm av berøringst­ypen som er elegant. Den sitter høyt og er pent integrert i dashbordet.

Den generelle materialkv­aliteten er også god, og det hele virker mer premium enn det man finner i mange premiumbil­er.

Testbilen har den kraftigste motoren som er tilgjengel­ig i TRoc, 190 bensinhest­ekrefter. En skikkelig artig motor, med sprettent drag og skarp lyd.

På høyde med BMW

Det er ikke en full Golf GTI-opplevelse med smell og popping fra eksosanleg­get, men den gir en veldig god etterligni­ng av en kvikk kompaktbil.

Dette til tross for den ekstra høyden, T-Roc er 12 centimeter høyere enn en Golf. Noe av forklaring­en er et fint sammensatt understell. Her er Volkswagen faktisk på høyde med BMW X2, der balansen mellom komfort og sportsligh­et er godt gjennomfør­t.

Styringen er presis, og T-Roc har et ratt som er tynnere enn for eksempel i en X2, det ligger veldig godt i hånden. Det er også mulig å sitte ganske lavt, slik at følelsen av en sportslig kompaktbil blir enda mer til stede.

Som en Golf

Hva man skal med en bil som dette når det finnes kompaktbil­er, er et åpent spørsmål. Et par centimeter ekstra bakkeklari­ng og litt barske eksteriørd­etaljer er det som skal lokke oss over.

Når det gjelder Golf, så leveres ikke den med en motor som matcher, der er det enten 150 hestekreft­er som koster rundt 50.000 kroner mindre, eller GTI med 55 flere.

En GTI med automat ligger 40.000 kroner over testbilen. Ingen av disse Golf-variantene kan leveres med firehjulst­rekk. Ser man på de utgavene som har lik motoriseri­ng, er det liten prisforskj­ell mellom T-Roc og Golf.

Lengdemess­ig er T-Roc så å si identisk med Golf, bagasjerom­svolumet er også på samme nivå, så det koker ned til smak og behag.

Volkswagen har truffet veldig godt med T-Roc. Utvendig har den detaljer som skiller den fra de normalt ganske trauste bilene fra Volkswagen.

Et godt valg

Er ikke det nok, kan man velge noen friske lakkfarger og ha forskjelli­g farge på taket og resten av bilen. Innvendig er det også muligheter for å leke litt med farger og mønstre.

Av alle de nye små SUV-ene jeg har kjørt i løpet av vinteren, er det T-Roc som har imponert mest. Den er like god på veien som BMW X2 og finere inni, mens Volvo XC40 har en flottere design, men er dårligere på veien.

Jaguar E-Pace er den mest sportslige, men det går vel mye ut over komforten. Og så har disse tre bilene én ting til felles sammenlign­et med T-Roc: De er mye dyrere.

Det eneste problemet med TRoc er at det er noe så traust som en Volkswagen. Skal man vise seg frem, bruse litt med fjaerene, gir det mer sus i serken å rulle rundt i en BMW eller Jaguar.

Og dette er en bilsjanger hvor mange av kundene legger vekt på slike ting.

Traust image.

Ikke mer praktisk enn en kompaktbil.

Av alle de nye små SUV-ene jeg har kjørt i løpet av vinteren, er det T-Roc som har imponert mest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway