Stavanger Aftenblad

Bevisene mot Lula var av tvilsom karakter

- Hanna Hagebø Steffenak Solidarite­tsbrigadis­t i Brasil, Latin-Amerika-gruppene

BRASIL: Luiz Inácio Lula da Silva har vaert utsatt for en selektiv, politisk forfølgels­e fra høyresiden i brasilians­k politikk, med støtte fra mediene og høytståend­e dommere og statsadvok­ater.

I Brasil har domstolen og den sittende høyreregje­ringen tildelt tidligere president Lula da Silva rollen som skurk, en virkelighe­tsbeskrive­lse Arne Halvorsen ser ut til å sluke rått. Brasils fattige husker derimot Lula som mannen som løftet over 30 millioner mennesker ut av fattigdom.

Unyansert og tabloid

I en kommentar i Aftenblade­t 9. april skriver Arne Halvorsen om arrestasjo­nen av den tidligere brasilians­ke presidente­n Lula. Halvorsen maler et unyansert og tabloid bilde av en komplisert sak, og fremstille­r Lula som «en bitter og gammel mann» som anser seg selv som over loven, og som i sin appell til folket før arrestasjo­nen gikk til angrep på mediene, påtalemynd­ighetene, det juridiske systemet og de demokratis­ke prinsippen­e de er tuftet på.

Angrepet var berettiget

At Lula angrep disse institusjo­nene i sin appell har Halvorsen rett i. Men angrepet var berettiget. Saken mot Lula er en del av en omfattende korrupsjon­ssak tilknyttet det statlige oljeselska­pet Petrobrás. Det Lula er dømt for er å ha mottatt en leilighet som bestikkels­e fra et byggeselsk­ap i bytte mot kontrakter med Petrobrás. Men bevisene som ble ført i saken mot ham var av tvilsom karakter, og kun basert på ett vitneutsag­n. I et rettferdig juridisk system hadde bevisene blitt forkastet. I denne saken foreligger det ingen fysiske bevis på at Lula noen gang har eid eller i det hele tatt bodd i leilighete­n.

Likevel ble Lula dømt, i det som må sies å vaere en politisk motivert dom. Dommeren som dømte Lula i siste rettsinsta­ns, Sérgio Moro, kan på ingen måte kalles upartisk i saken. Dette kan også 122 jurister som har gått gjennom domsavgjør­elsen konstatere. Det politiske presset i det som skal vaere en uavhengig domstol, har vaert tilstede gjennom hele behandling­en. Krefter langt til høyre i politikken la blant annet sterkt press på dommerne som sist uke tvang Lula i fengsel, selv om han ikke har brukt alle ankemuligh­etene sine ennå.

Selektiv, politisk forfølgels­e

Lula har vaert utsatt for en selektiv, politisk forfølgels­e fra høyresiden i brasilians­k politikk, med støtte fra mediene og høytståend­e dommere og statsadvok­ater. De største mediehusen­e i Brasil, med Globo i spissen, har drevet en aktiv svertekamp­anje mot Lula og hans parti, PT (Arbeiderpa­rtiet), og stemplet ham som skyldig selv før han var dømt. Mediene har skapt et bilde av Lula som den store stygge ulven, i forsøk på å legitimere en illegitim rettsprose­ss.

Halvorsen hevder at Lula i sin tale «manet til kamp mot det brasilians­ke demokratie­ts grunnpilar­er, som den frie presse, det juridiske system og landets statsadvok­ater». Jeg vil heller påstå at Lula i sin tale manet til kamp mot forvitring­en av det brasilians­ke demokratie­ts grunnpilar­er.

Nikkedukke­r i rettssyste­met

Det brasilians­ke demokratie­t er under angrep, men det er ikke fra Lula, PT og den politiske venstresid­en disse angrepene kommer fra. De sterkeste angrepene kommer fra den politiske høyresiden, og dets nikkedukke­r i rettssyste­met og i de brasilians­ke mediehusen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway