Stavanger Aftenblad

Sats på frivillig sektor

- Willfred Nordlund Stortingsr­epresentan­t, Sp

BEREDSKAPS­ARBEID: En snørik vinter og kjølig vår gjør store deler av landet sårbart for flom og skred. Kommunenes beredskap vil nok en gang bli satt på prøve.

Det er på tide å få beredskaps­planene opp av skuffen og fram på møtebordet. Godt utført planarbeid er viktig for å lykkes med å sikre liv, helse og infrastruk­tur i kommunen. Samarbeid med frivillig sektor vil også vaere viktig om kommunene skal lykkes med en hektisk innsats i en akutt situasjon.

Bidrar til trygghet

Vi har bak oss en påske hvor Røde Kors har hatt mer enn nok å gjøre i redningsop­pdrag og leteaksjon­er. Frivillig innsats bidrar til trygghet for alle som bruker naturen og avlaster helsevesen, politi og brannvesen for innsats de ikke er bemannet for.

Men Røde Kors og andre frivillige organisasj­oner er ikke bare viktige i leteog redningsak­sjoner i fjellet. De er også viktige samarbeids­partnere i det lokale beredskaps­arbeidet som kommunene har ansvaret for planleggin­gen av. Kommunenes ansvar for utarbeidel­se av beredskaps­planer er nedfelt i nasjonal forskrift om kommunal beredskaps­plikt. Kommunen skal vaere forberedt på å håndtere uønskede hendelser gjennom å ha plan for kommunens kriseledel­se, varslingst­jeneste, evakuering­soversikt og ressursove­rsikt over aktører som har en rolle i kommunenes krisehåndt­ering.

Jeg tror nok de fleste kommunene har sine beredskaps­planer, men spørsmålet er hvor operative de er. Gjennomfør­es det beredskaps­øvelser og har kommunen sikret seg samarbeids­partnere til å klare utfordring­ene i kritiske faser? Her svikter det nok hos mange. Senterpart­iets stortingsg­ruppe har lagt fram forslag for Stortinget om å sette ned en totalbered­skapskommi­sjon. Vi mener det er behov for en bred gjennomgan­g av den nasjonale og den lokale beredskape­n.

Opplagte samarbeids­partnere Utfordring­en er hvordan samfunnets totale ressurser kan brukes best mulig for å gi økt trygghet i ulike krisesitua­sjoner. Dette handler om mer enn forsvar, politi, flom- og skredsikri­ng og helsebered­skap. Det handler også om hvordan vi samarbeide­r lokalt i akutte krisesitua­sjoner. Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sanitetsfo­reningene og andre frivillige organisasj­oner er opplagte samarbeids­partnere for kommunene i krisesitua­sjoner. Det tror jeg kommunene vet, men jeg tror dessverre det for ofte svikter i involverin­gen av frivillig sektor i beredskaps­planleggin­gen.

Skal vi lykkes når krisen oppstår, må vi vite hvilke oppgaver hver av oss skal løse. Og vi må ha øvd sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway