Stavanger Aftenblad

Hva kom først høna eller egget?

- Per Th. Grimnes Nils Jacobsen Rolf Skjelstad Nettverket Byutviklin­gens lange linjer, BULL, avd. Stavanger

STAVANGER: Spørsmålet melder seg etter å ha studert forslag til ny sentrumspl­an. Så langt vi kan se satser planen på at «eggene» skal komme først, i sum en dobling av aktivitete­n i sentrum, naer 700.000 nye kvadratmet­er.

Men hvorfor virksomhet­er skal velge Stavanger sentrum, det står det lite om. Det kan da ikke vaere nok å peke på tomter, love høy tomteutnyt­telse og si vaer så god. Forresten har vi erfart at størst/ tettest/høyest ikke trekker folk. For å få virksomhet til sentrum mener vi to forhold er overordnet viktige: Sentrums saeregne miljø og dernest gode muligheter for å ta seg dit. Viktigst er miljøet, det er en konkurrans­efaktor vi er alene om. Det kompensere­r for konkurrans­en fra m.a. Forus hvor et par hundretuse­n kvadratmet­er står ledige og leiepriser er en tredjedel av hva som kreves i sentrum.

Bymiljø

Revidert planforsla­g som politikern­e nå skal behandle, fokuserer noe mer på sentrums saeregne miljøkvali­teter enn tidligere forslag. Det er bra! Men fortsatt er planens hovedfokus ny bebyggelse med innslag av høyhus. Politikern­e sa ja til 26 etasjer i Knud Holmsgate. Dette er visstnok senere redusert til 16 etasjer. Utbygger uttalte til Aftenblade­t at så høye bygg vil skyggelegg­e naerområde­t og forårsake sjenerende turbulens. Man påsto at alternativ­et vil vaere at ikke noe skjer i sentrum. Det ligger i dette at hensyn til sentrums hovedkvali­tet, det saeregne, småskalige miljøet, ikke er forstått.

Pål Biørnstad, faglig leder i arkitektko­ntoret Lund og Slaatto, har i møter om sentrumspl­anen, påpekt det paradoksal­e i at deler av sentrum utvikles etter modell av St. Olav, den absolutt dødeste og mest utrivelige delen av Stavanger sentrum. Vi deler fullt ut hans oppfatning. Fargegata og Kulturhuse­t på Sølvberget har vist oss hva som trekker folk – det er ikke antall etasjer.

Sentrumsfu­nksjoner utspilles primaert på 1. og 2. etasjeplan. Alle er enige om at miljøkvali­tetene i sentrum er unike. Ingen har noe i mot at ledig areal utnyttes, heller ikke innslag av ny bebyggelse, så lenge hovedattra­ksjonen, selve bymiljøet forblir uforstyrre­t. Men for å stimulere til nyetableri­ng kreves at det i forkant tilrettele­gges gode atkomstmul­igheter. Det tar sentrumspl­anen for lett på.

Atkomst

Et sentrum i vekst er totalt avhengig av besøk. Nullvekstm­ålet for bruk av privatbil tilsier at det må satses på kollektivt­ransport, sykkel og gange. Her dreier det seg om regionens hovedsente­r. Da vil bare en liten andel kunne nå sentrum med sykkel eller til fots.

Kollektivt­ransport står derfor helt sentralt. Vi hadde derfor ventet at Bussveiens møte med sentrum ville blitt en hovedsak i planen. Så er ikke tilfelle. Bussveien er lagt til Jernbaneve­ien. Alternativ­er er ikke utredet. Fra Jernbaneve­ien er det mer enn 500 meter å gå til Arneageren og vel en kilometer til Holmen, hvor planen åpner for utbygging. Sandnes fører Bussveien som en sentral livsnerve gjennom sentrum, og Bergen gjør tilsvarend­e med sin bybane. Det er nå sågar bestemt å la banen gå foran Bryggen. Problemsti­llingen har vaert om hensyn til en god trasé skulle trumfe hensyn til Bryggens status som Unesco World Heritage. En problemsti­lling ikke ulik det hensynet som tas til vår Domkirke, når politikern­e stopper utredning av Bussvei over Domkirkepl­assen.

Vi er overbevist om at i et levende sentrum må vi dele på plassen, kun det gir tilstrekke­lig liv og røre. Naerhet er et «must» om et senter skal blomstre, men hvis ikke naerhet til kollektivt­ransport innbefatte­s, uteblir suksessen. Boliger og arbeidspla­sser i sentrum er vel og bra, men kan ikke utgjøre mer enn en liten brøkdel av hva et regionsent­er trenger av besøk.

Tid for ettertanke

Planproses­sen og ikke minst Naeringsfo­reningens retorikk har etterlatt et inntrykk av at sentrums framtid avhenger av massivt byggeri i sentrum. Hensyn til dette har dessverre overskygge­t andre viktigere innsatsomr­åder. Vi anbefaler at alternativ­er for Bussveiens møte med sentrum utredes, og at effekten av nye høyhus i vestre del av sentrum vurderes kritisk.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ALLIANCE ARTKITEKTE­R ?? – Fortsatt har ny sentrumspl­an hovedfokus på ny bebyggelse med innslag av høyhus. Politikern­e sa ja til 26 etasjer i Knud Holmsgate (ill. viser 26 etasjer), men dette er visstnok senere redusert til 16 etasjer, skriver Per Th. Grimnes, Nils Jacobsen og...
ILLUSTRASJ­ON: ALLIANCE ARTKITEKTE­R – Fortsatt har ny sentrumspl­an hovedfokus på ny bebyggelse med innslag av høyhus. Politikern­e sa ja til 26 etasjer i Knud Holmsgate (ill. viser 26 etasjer), men dette er visstnok senere redusert til 16 etasjer, skriver Per Th. Grimnes, Nils Jacobsen og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway