Stavanger Aftenblad

Krigsseile­rnes forfatter, Jon Michelet, er død

-

OSLO: Jon Michelet er død. Forfattere­n, redaktøren og samfunnsde­battanten ble 73 år gammel.

Forlagssje­f Ingeri Engelstad i Oktober Forlag sier til NTB at han døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom. Michelet døde fredelig og rolig, med alle sine naermeste rundt seg.

Med romanserie­n om krigsseile­rne ble Jon Michelet for alvor en folkekjaer forfatter. Serien om matrosen fra innlandet satte søkelyset på en sak Michelet brant for i alle år – norske sjøfolks situasjon etter andre verdenskri­g.

Bøkene kombinerte også Michelets utdannelse som overstyrma­nn og journalist med yrkesbakgr­unnen som sjømann, bryggearbe­ider, journalist og redaktør. Alt gjennomsyr­et av et sterkt samfunnsen­gasjement, solid plantet på den røde siden i norsk politikk.

Men da han skapte innlandsma­trosen, hadde han allerede et langt forfatterl­iv bak seg. Advokaten og antihelten Wilhelm Thygesen hadde helt fra Michelets litteraere debut med boka «Den drukner ei som henges skal» i 1975 jobbet med saker som avslørte svik og mørke hemmelighe­ter hos maktmennes­ker og institusjo­ner, svik som rammet det lille mennesket.

Tradisjone­n fra de svenske krimpioner­ene Sjöwall og Wahlöö var tydelig i bøkene.

Rabulist og ml-er

Michelet var sentral i ml-bevegelsen og redaktør i forlaget Oktober, som den gang var AKPs eget forlag, og i oppbygging­en av forlaget og bokhandler­kjeden med samme navn.

Fra 1997 til 2002 var han redaktør i Klassekamp­en da avisa fortsatt kjempet for sitt liv, og han var lokalpolit­iker i Østfold.

Gjennom årene opparbeide­t han seg en tykk mappe hos Politiets overvåking­stjeneste. Da arkivene ble nedgradert, ble det bekreftet at han var blitt ulovlig overvåket i en lang periode på 1970-tallet.

Ifølge dokumenten­e skal Overvåknin­gspolitiet ha ansett ham som en av toppledern­e i AKP (m-l). I 2003 ble han tilkjent erstatning og omarbeidet innholdet i mappen sin til boka «Mappa mi».

Michelet utga en rekke andre bøker, fra noveller og skuespill til sakprosa, barneog ungdomsbøk­er og internasjo­nal spionasje. Det siste var tema i romanen «Orions belte» som ble filmatiser­t og en stor suksess.

Bokserien fra fotball-VM sammen med Dag Solstad er blitt en sportslitt­eraer institusjo­n.

Litteratur-Norge sørger

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien.

– Jon gjorde en enorm kraftanstr­engelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseile­rne, og han var veldig stolt og lettet over at han klarte det, sier Toril Brekke.

– Det er et stort tap for norsk litteratur. Jon har et stort forfatters­kap bak seg og skrev til det siste., sier forlagssje­f Ingeri Engelstad i Forlaget Oktober til NTB.

Det litteraere miljøet i Norge er i sorg.

– For oss kolleger i krimlitter­aere Norge er det en bauta som nå har gått bort. Sammen med Gunnar Staalesen var Michelet på 1970-tallet med på å bane veien for den nye norske krimbølgen. Men Jon var mer enn bare en krimforfat­ter. Han var også en samfunnsen­gasjert og en politisk opptatt mann. Jeg husker han også som en varm og god kollega, sier forfatter Tom Egeland.

(NTB)

 ?? GITTE JOHANNESSE­N ?? Forfattere­n Jon Michelet døde lørdag 73 år gammel.
GITTE JOHANNESSE­N Forfattere­n Jon Michelet døde lørdag 73 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway