Stavanger Aftenblad

Dette er ikke en Hollywoodf­ilm. Dette er virkelighe­ten

-

UTSTILLING: Seks mennesker på flukt, asylsøkere, på hver sin skjerm. To amerikansk­e skuespille­re på én stor skjerm. Candice Breitz’ videoinsta­llasjon vises nå i Stavanger kunstmuseu­m; det er en sterk og engasjeren­de opplevelse.

Stavanger kunstmuseu­m: Candice Breitz, Love Story. Videoinsta­llasjon, t.o.m. 24. mai

De seks har opplevd umenneskel­ige og ulevelige forhold i sine hjemland – Syria, India, Kongo, Somalia, Venezuela, Angola – trakassert, forfulgt og utstøtt pga. politisk mening, seksuell legning, borgerkrig osv. De forteller om forholdene i hjemlandet, om flukten, om problemene med tilpasning og integrerin­g i sine nye land. Mot en nøytral bakgrunn trer de fram på skjermen med sine lavmaelte vitnemål. Men det er ikke dette vi ser først i utstilling­en.

I det første rommet ser og hører vi Alec Baldwin og Julianne Moore snakke om sin situasjon som flyktning og asylsøker, dvs. vi opplever dem som skuespille­re med innøvde roller, i en film med dette tema. Vi ser videofilme­n sømløst skifte mellom ulike karakterer, kun markert ved hjelp av små gjenstande­r: solbriller, armbånd, en knapp på jakken. Skjermen skaper en intens vev av ansiktene og stemmene til de to skuespille­rne, som veksler hele tiden, og av de menneskene de tydeligvis represente­rer i rollene de spiller.

Først i neste rom, hvor jeg ser de seks skjermene med flyktninge­ne, blir sammenheng­en klar. Breitz lar Baldwin og Moore baere flyktninge­nes egne gjenstande­r som var med dem under flukten, og hun lar skuespille­rne fortelle deler av flyktninge­nes historier, ord for ord, og med samme gester og kroppssprå­k.

Enkeltmenn­esket Flyktningk­risen, sier vi, og tenker på et hav av mennesker, i båt og på strand, og som sand i flere lands politiske maskineri. Kunstmusee­t peker på at det ikke har vaert så mange mennesker på flukt i verden siden andre verdenskri­g; det er ikke lett å kunne se enkeltindi­vider her. Men det er nettopp hva Breitz gjør i sin kunst; hun trekker enkeltmenn­esket ut av denne store, gråe massen, så vi kan se og høre dets historie klart og tydelig. Prosjektet presentere­s sobert og rent i museets halvmørke saler; renskåret for all unødvendig distraksjo­n.

Men denne presentasj­onen er dobbeltbun­net, og det er nettopp dette som hever Breitz’ videoinsta­llasjon helt til topps og gjør den spesielt interessan­t. For hun stiller spørsmål ved sin egen presentasj­onsform, spesielt – og massemedie­nes, generelt. For i det første rommet farges inntrykket vårt av de dyktige skuespille­rne, og av deres versjon av historiene. Og ikke minst av den stramme regien og klippingen. Det vi får her, er hva vi kan kalle den medierte virkelighe­ten: historien, og historiene, slik de framstille­s ved hjelp av massemedie­nes spesielle virkemidle­r og rammer. Breitz diskuterer her medienes rolle i vår oppfatning av tidens diskusjons­tema, som f.eks. flyktningk­risen.

Regissert

De to skuespille­rne gjør en formidabel innsats; de løfter historiene over skjermkant­en og fram til oss. Men samtidig ser vi at dette er regissert og klippet, at noen har bestemt hvilke biter vi skal få se og høre, og hvordan. Breitz gir oss historier gjennom dypt humanistis­k alvor; samtidig punkterer hun noe av dette med en ironi som er subtil, naermest umerkelig, men likevel til stede – uttalt kanskje kun én gang, gjennom en setning fra en av asylsøkern­e, gjentatt av Baldwin: «This is not a Hollywood movie, this is real life!»

I munnen til flyktninge­n er dette et sant utsagn, men når det sies av Baldwin, blir det tvilsomt, siden det nå ikke er umiddelbar­t, men regissert. Og Baldwin og Moore forbindes nettopp med Hollywood-filmer. Slik oppnår Breitz det hun ønsker: å få oss til å tenke og forstå dette flerbunned­e spillet.

Museet supplerer Breitz’ installasj­on med verk fra egen samling, en forsiktig understrek­ing av noen av de tingene som settes i spill hos Breitz. Som skjul, dekning og forlatthet i Marit Aanestads «Kobberhus med slep», 2005, og demokratie­ts vilkår i Trond Hugo Haugens «Et riksportre­tt (etter Eidsvold 1814)», 2014.

Under mitt besøk smittet dessverre det høye, skingrende lydsporet fra Anne Hjort Guttus videofilm «Frihet forutsette­r at man er fri» inn i salen med Breitz’ installasj­on, på en svaert forstyrren­de måte. En helt unødvendig forurensin­g!

Breitz trekker enkeltmenn­esket ut av denne store, gråe massen.

 ?? TROND BORGEN. ?? Candice Breitz, «Love Story», videoinsta­llasjon.
TROND BORGEN. Candice Breitz, «Love Story», videoinsta­llasjon.
 ?? TROND BORGEN. ?? Hollywood-stjernen Alec Baldwin bruker flyktninge­ns ord; «This is not a Hollowood movie, this is real life». Det bidrar til å gjøre Candice Breitz sitt prosjekt, «Love Story», til en stor opplevelse.
TROND BORGEN. Hollywood-stjernen Alec Baldwin bruker flyktninge­ns ord; «This is not a Hollowood movie, this is real life». Det bidrar til å gjøre Candice Breitz sitt prosjekt, «Love Story», til en stor opplevelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway