Stavanger Aftenblad

Lindøy skal bli mer tilgjengel­ig

- Synne Borge Foss synne.borge.foss@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ryfylke Friluftsrå­d har fått finansieri­ng på

4,5 millioner til å rehabilite­re Lindøy. Nå skal øya bli tilgjengel­ig for rullestolb­rukere.

– Vi føler at det har vaert en forventnin­g om at øya må tilrettele­gges mer for forflytnin­gshemmede og ønsker derfor nå å bruke tid og penger på prosjektet. Dessuten synes vi det er dumt hvis det er klassetur ut hit og en i klassen ikke kan vaere med på grunn av at det er for dårlig tilrettela­gt, sier Hans Olav Sandvoll, daglig leder i Ryfylke Friluftsrå­d.

Lindøy har flotte friluftsom­råder og blir brukt mye om våren og sommeren. Leirer, skoleavslu­tninger eller de som bare vil rusle en tur en ettermidda­g er noe av det Lindøy blir brukt til.

– Nå utover våren og sommeren har vi i gjennomsni­tt flere hundre som besøker øya hver dag og da er det greit å tenke litt på universell utforming, sier Sandvoll.

Stavanger kommune eier Lindøy, men Ryfylke friluftsrå­d fungerer som vaktmester.

Endelig i gang

Rehabilite­ringen på Lindøy har endelig kommet i gang, flere år etter de begynte planleggin­gen.

– Vi begynte jakten etter finansieri­ng for fem-seks år siden, men selve byggingen begynte ikke før nå i vinter, sier Sandvoll.

Prosjektet er ventet ferdig i oktober. Det vil bli mest endringer på østsiden av øya, men også på veiene og stiene. – Det vil bli en generell oppgraderi­ng av øya. Vi kommer til å renovere veiene og stiene en del slik at de blir både slettere og slakere. Derfor vil veien fra brygga der hurtigbåte­n legger til og over til området på østsiden bli prioritert, sier Sandvoll.

Det har også blitt laget en badetrapp og ryddet en strand hvor kajakkpadl­ere enkelt kan lande kajakken sin.

– Brukerne har klaget på at det ikke er noen badeplass eller vasseplass for barn, derfor har vi nå laget en trapp og lagt godt tilrette for bading, forklarer Sandvoll.

Videre planer

Innen oktober skal en del grøntområd­er dreneres slik at det blir bedre for turister som sover i telt og det skal komme et nytt sanitaeran­legg.

– Vi tenker vi må heve standarden litt og følge med i tiden vi også, slik at den gode gamle utedoen blir byttet ut med vannkloset­t. Det vil også etterhvert komme en en dusj med kaldt vann, slik at brukerne som har badet kan spyle av seg saltvannet , sier Sandvoll.

Lett tilgjengel­ig

Det er ikke nødvendig med egen båt for å komme seg ut til Lindøy.

– Hurtigbåte­n kjører flere ganger om dagen innom Lindøy fra Stavanger og Hommersåk, sier Sandvoll som håper at folk vil bruke øya mye etter de nye endringene.

Det er også mulighet for å låne øya til arrangemen­ter.

– Vi gjør en vurdering om det er greit, også er det en økonomisk garanti hvis noe skulle bli ødelagt, sier Sandvoll.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nå skal Lindøy bli mer tilgjengel­ig for rullestolb­rukere og andre forflytnin­gshemmede.
JON INGEMUNDSE­N Nå skal Lindøy bli mer tilgjengel­ig for rullestolb­rukere og andre forflytnin­gshemmede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway