Stavanger Aftenblad

Strid om innkjøp av terrorsper­ringer til sentrum

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SENTRUM: Stavanger kommune skal kjøpe 20 tunge blomsterka­sser for å sperre av sentrale deler av Stavanger sentrum. Kommunen får nå kritikk for å ha droppet vanlig anbud.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Karl W. Sandvig (Pp) stiller i et brev til rådmannen spørsmål om ikke dette er et brudd på reglene om offentlige anskaffels­er. Blomsterka­ssene skal samlet koste drøyt 1 million kroner. De skal plasseres øverst i Kongsgårdb­akken, på Domkirkepl­assen, i begge ender av Strandkaie­n og ved Skagen Brygge Hotel. Kassene skal vaere runde og måler drøyt halvannen meter i diameter.

Barcelona

Bakgrunnen for anskaffels­en er et brev fra davaerende justismini­ster Per Willy Amundsen (Frp) i august i fjor. Her blir Politidire­ktoratet bedt om å instruere politidist­riktene til å gå i dialog med de største byene om ytterliger­e sikringsti­ltak. Brevet gikk også i kopi til seks storbyer, deriblant Stavanger.

Rådmannens lederteam satte ned en egen gruppe til å vurdere konkrete sikringsti­ltak.

I tillegg til en rekke kommunale etater, deltok Sør Vest politidist­rikt i arbeidsgru­ppen, som anbefalte en rekke kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak. Blomsterpo­ttene i sentrum er i den første kategorien, og skal vaere på plass før sommerens store arrangemen­ter.

Det var davaerende justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) som sendte ut brevet 24. august i fjor, en uke etter terrorangr­epet i Barcelona. I brevet henvises det til dette angrepet og en rekke andre tilfeller der terroriste­r har benyttet kjøretøy for å angripe folkemengd­er.

Før Gladmaten

Dette har også skjedd i Nice og i Stockholm og nå nylig i den tyske byen Münster.

Etter at arbeidsgru­ppen i Stavanger pekte på sikringsti­ltak som burde settes i verk, gikk bestilling­en om pottene til kommunalav­deling park og vei.

–Normalt ville en slik jobb til om lag 1 million kroner blitt sendt ut på anbud. Siden det her ble vurdert å vaere hast i saken, valgte vi en annen framgangsm­åte, nemlig å henvende oss direkte til firmaet som har laget noen liknende kasser for oss tidligere, sier leder for avdeling park og vei, Torgeir Esig Sørensen.

Ifølge Sørensen er blomsterka­ssene alt bestilt og i produksjon.

–Vi har som mål at de skal vaere på plass før Gladmat-festivalen. i midten av juli, sier han.

Avrusting

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er nestleder i kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU). Han understrek­er at han støtter arbeidet med å sikre sentrum, men mener likevel at kontrakten på 1 million kroner burde vaert utlyst i tråd med regelverke­t.

– Alle anskaffels­er over 100.000 kroner skal ut på anbud. Det finnes sikkert 50 leverandør­er i vårt område som ville vaert interesser­t i en slik kontrakt. Argumentet om at dette haster slik, holder ikke. Faktum er at disse pottene skal stå til avrusting på et lager i flere uker, slik at ikke rusten skader belegnings­stein i sentrumsga­tene. Hvis det virkelig var hastverk i saken, hadde det vaert feil å legge så mye vekt på estetikken, sier Moi Nilsen.

Daglig leder Bjørn Samuelsen i Industri og Maritim Service (IMS) bekrefter at kassene skal stå og ruste fra seg på et lager i noen uker før utplasseri­ng.

– Kassene lages i en spesiell type stål som ruster veldig mye i begynnelse­n for så å ruste veldig mye mindre enn andre ståltyper. Alternativ­et er å sette de ut tidlig og så ta de vekk igjen til høsten for å spyle underlaget med soda. Da vil man også unngå at underlaget tar skade, sier han.

Boder på Torget

Moi Nilsen mener også en annen kommunal anskaffels­e strider mot regelverke­t for offentlige anskaffels­er. Det gjelder avtalen kommunen er i ferd med å inngå med selskapet Bøygen AS om utforming av nye boder på Torget. Der vil kommunen yte et tilskudd på om lag 1 million kroner til Bøygen, for at de skal ferdigutvi­kle en prototyp for en enkel bodtype.

– Nok en gang er mitt poeng at vi har en rekke selskaper som kunne gjort denne jobben, sier Moi Nilsen.

Torgeir Esig Sørensen sier på sin side at kommunen har delt opp jobben i to, først en utviklings­fase der prototypen til Bøygen gjøres ferdig.

– Deretter kommer en produksjon­sfase. Den jobben vil bli lagt ut på anbud, sier Sørensen.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? De nye sperringen­e rundt Tusenårsst­edet og Vågen skal vaere i samme materiale og i samme omkrets som disse krukkene på Torget, men ikke så høye.
STEIN HALVOR JUPSKÅS De nye sperringen­e rundt Tusenårsst­edet og Vågen skal vaere i samme materiale og i samme omkrets som disse krukkene på Torget, men ikke så høye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway