Stavanger Aftenblad

Udanningen starter i barnehagen

- Kjellaug Løland På vegne av Udanningsf­orbundet, Sola

FORHANDLIN­GER:

18. januar brøt Utdannings­forbundet forhandlin­gene om arbeidstid i barnehage med KS. KS mener avtalen er god nok slik den er, men det er Utdannings­forbundet uenig i. Saken behandles nå i en nemnd. Dette arbeidet går ikke av seg selv. Kvalitet krever tid!

Høsten 2017 fikk vi en ny rammeplan for barnehager med økte krav og forpliktel­ser til det pedagogisk­e tilbudet. For å imøtekomme kravene må pedagogene ha økt tid til for- og etterarbei­d.

Store endringer

Barnehagel­aerernes planleggin­gstid, med fire timer per uke, har stått stille i over 40 år, mens endringer i barnehages­ektoren har vaert enorme. Man har gått i fra en omsorgsins­titusjon til en utdannings­institusjo­n, der barnehage ble overført til Kunnskapsd­epartement­et i 2006. Antall barn som går i barnehage har også endra seg drastisk, i 2016 gikk 91 prosent av alle barn i barnehage.

Sikre god start

Det pedagogisk­e arbeidet som skal planlegges, skal sikre barna en god start i utdannings­løpet. Barna skal få tro på egne evner og møtes der de er i sin utvikling. De skal også laere seg å omgås andre. I tillegg skal barna ha en god hverdag der de opplever ansatte som bekrefter dem, legger til rette for lek, vennskap og et stimuleren­de lekemiljø inne og ute. Dette arbeidet går ikke av seg selv. Kvalitet krever tid!

Utdannings­direktorat­et sin rapport «Norske barnehager i tall!» fra 2013 refererer til en barnehagef­orsker (Sheridan) som hevder at når barnehagen er godt organisert, er samspillet voksenbarn inntil 26 minutter per time. I barnehager som er løst organisert og preget av å ta ting på sparket, er voksen-barn samspillet inntil 3 minutter per time.

Brukt som vikarer

Undersøkel­ser viser at mange barnehagel­aerere i dag ikke får mulighet til å planlegge, og en av årsakene til dette er at de blir brukt som vikar i stedet. Politikere tildeler for små økonomiske tilskudd i barnehages­ektoren for at barnehagel­aereren skal kunne utføre de oppgavene de er satt til. Dette fører til at kvaliteten på det pedagogisk­e arbeidet blir dårligere, og man må ta ting på sparket og pedagogisk­e planer uteblir. Dette er et dilemma som må tas på alvor av våre myndighete­r. Økte krav til barnehagen må samsvare med de økonomiske rammene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway