Stavanger Aftenblad

Trump og lovens lange arm

-

LEDER: Selv ikke presidente­n i USA står over loven, heter det. Men det absurde juridiske teateret som utspiller seg i USA, ville nesten vaert morsomt om det ikke var så alvorlig.

Du vet at du er i trøbbel når advokaten din trenger advokat. Og akkurat sånn er det for Donald Trump akkurat nå. Den amerikansk­e presidente­ns personlige advokat, rådgiver og problemløs­er gjennom 12 år, Michael Cohen, er havnet i uføret, mistenkt for diverse lovbrudd. Razziaen mot Cohens bolig, kontorer og bankbokser, som fikk grønt lys fra en føderal dommer i forrige uke, er svaert dårlige nyheter for en president som allerede fra før var dypt syltet ned i juridiske problemer.

Spesialett­erforsker Robert Mueller og hans skarpskodd­e team jobber ufortrøden­t videre med sitt mandat - nemlig å finne ut sannheten om forbindels­en mellom Trumps valgkampor­ganisasjon og Russland. Så langt har denne etterforsk­ningen ført til 22 siktelser, og Mueller er på langt naer ferdig. Hvis Trump bestemmer seg for å la seg avhøre av Mueller, og det har han på sedvanlig vis skrytt av at han ser fram til, kan Trump fort komme til å snakke seg inn i etterforsk­ningen på en måte han vil angre på seinere.

Men så er det forholdet mellom Trump og Cohen. Advokaten har hatt unik innsikt i Trumps forretning­er og privatliv (i den grad disse kan skilles) fra lenge før Trump kom i tanker om å stille som presidentk­andidat. En av Cohens viktigste oppgaver har vaert å løse potensiell­e problemer og pinlighete­r på en slik måte at de ikke blir kjent for offentligh­eten. Ingen med et minimum av kunnskap om Trumps liv vil vaere i tvil om at Cohen har hatt mye å gjøre.

Da det ble kjent at Cohen hadde betalt pornostjer­nen Stephanie Clifford over en million kroner for å holde tett om et forhold hun hadde til Trump i 2007, altså etter at han giftet seg med sin nåvaerende kone Melania, insisterte Trump på at denne utbetaling­en var ukjent for ham og at dette var noe Cohen hadde gjort av eget initiativ. Dette kan ha vaert en kostbar tabbe. For hvis Trump og Cohen ikke hadde snakket sammen om utbetaling­en til Stormy Daniels, kan Cohen heller ikke påberope seg taushetspl­ikt som advokat.

Det er lett å la seg underholde av denne absurde affaeren. Men det er også lett å overse hvor alvorlig dette egentlig er. Den amerikansk­e presidente­n har så mange hemmelighe­ter at det er enkelt å skjønne at han også kan bli offer for ulike former for utpressing.

 ?? MARY ALTAFFER ?? Michael Cohen, i midten, vet mer om Donald Trumps hemmelighe­ter enn nesten noen andre. Det er en alvorlig trussel mot presidente­n når Cohen nå etterforsk­es for en rekke mulige lovbrudd.
MARY ALTAFFER Michael Cohen, i midten, vet mer om Donald Trumps hemmelighe­ter enn nesten noen andre. Det er en alvorlig trussel mot presidente­n når Cohen nå etterforsk­es for en rekke mulige lovbrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway