Stavanger Aftenblad

Kolumbus ber kunder skaffe seg ny mobil

- Mathilde Jacobsen Oseberg mathilde.jacobsen.oseberg@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Da konas mobiltelef­on ikke støttet billett-appen til Kolumbus lenger, ble hun bedt om å skaffe seg ny av busselskap­et.

– Det er bare frekt.

Kolumbus sendte i går ut en melding til alle kundene sine om at alle betalingsk­ort i den gamle Kolumbus billett-appen måtte registrere­s på nytt med BankID.

Flere opplevde denne melding som forvirrend­e, blant annet lurte noen på om man kun hadde seks timer på seg til å omgjøre kortinform­asjonen sin.

Kolumbus bekrefter at dette ikke er tilfellet, og at de gamle kortene i appen ble deaktivert kl. 22 i går og nye kort må dermed lastes inn på nytt.

For Eivind Visted og kona hans, skulle dette bli et større problem enn forventet.

– Min kone prøvde å legge inn de nye opplysning­ene i appen, men da fikk hun klar beskjed om at dette var telefonen for dårlig til, sier Visted.

1. november i fjor lanserte Kolumbus en ny og forbedret app, som blant annet hadde offlinevis­ning. Om lag 85.000 brukere har lastet ned den nye billett-appen etter lansering, mens 36.000 har brukt den gamle appen minst én gang den siste måneden, opplyser Kolumbus.

Den gamle Kolumbus billettapp­en har tidligere fungert for kona sin telefon. Den nye registreri­ngen og oppdaterin­gen av den nye billett-appen var derimot ikke tilgjengel­ig for hennes type mobiltelef­on.

– Det sto at maskinvare­n hennes ikke var god nok for denne oppdaterin­gen, sier Visted.

Andre transportm­idler som bil og sykkel til jobb blir vanskelig for henne.

Skaff deg ny mobiltelef­on Tilbudet HjemJobbHj­em er et samarbeid mellom Kolumbus, Bysykkelen, Statens vegvesen, kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Rogalands fylkeskomm­une kommune. Det er en rabatt på kollektivt­ransport så ansatte lettere kan sette fra seg bilen hjemme. En HjemJobbHj­em-billett er 200 kroner billigere i måneden enn en vanlig billett. Du sparer om lag 2400 i året.

Tilbudet HjemJobbHj­em, som kona til Visted tar i bruk, fungerer kun på mobilbille­tt.

–Da er det Kolumbus busskort som blir alternativ­et. Dette er en helt seperat billett, så her blir det noen begrensnin­ger, sier Espen Schiager, kommunikas­jonrådgive­r ved Kolumbus.

– Et vanlig busskort er jo dyrere enn dette tilbudet, hva gjør man hvis man fortsatt skal ha HjemJobbHj­em tilbudet?

– Da må du få deg en nyere mobil som støtter appen, sier Schiager.

Kan ikke ta hensyn til alle

For å få den nye billett-appen til Kolumbus på mobiltelef­onen sin, må man ha iOS 9 eller nyere for Iphone, eller Android 4.4 eller nyere for Android mobiler.

På Kolumbus sine nettsider står det også at versjoner eldre enn 5.0 av Androids operativsy­stem vil fra 1. april 2018 ikke lenger kunne legge inn nye bankkort.

Visted ble dermed fortalt den eneste løsningen Kolumbus hadde på problemet: Skaff deg ny mobiltelef­on.

–Det er frekt, direkte frekt. Å lage et system som påtvinger folk å kjøpe ny telefon. Billettene er dyre fra før av, og da blir det bare enda dyrere om man skal kjøpe ny telefon i tillegg for å få appen, sier Visted.

Kolumbus mener at teknologis­k utvikling av mobiltelef­oner er noe de må forholde seg til, og kan derfor ikke ta hensyn til alle.

– Det handler om utviklings­konstnader, nye versus eldre mobiltelef­oner, det blir jo to vidt forskjelli­ge apper. Så det blir for kostbart for oss, sier Schiager.

– Det er dumt at man må skuffe noen, men vi må se på helheten, sier han.

Grunnen til at registreri­ngen skjedde var for å bedre sikkerhete­n, slik at ingen kan betale med et betalingsk­ort de ikke har lov til å bruke i appen, opplyser Kolumbus sine nettsider.

En annen hensikt ved meldingen som ble sendt i går var å minne kundene på at det er kommet en ny app.

– Den gamle appen slutter å fungere 1. september. Derfor prøver vi å få flere over på den nye appen, så ingen kommer hjem fra sommerferi­e og ikke klarer å kjøpe bussbillet­t lenger, sier Schiager.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Eivind Visted opplevde tilbakemel­dingen fra Kolumbus som «direkte frekk» da kona ble bedt om å skaffe seg ny mobiltelef­on.
KRISTIAN JACOBSEN Eivind Visted opplevde tilbakemel­dingen fra Kolumbus som «direkte frekk» da kona ble bedt om å skaffe seg ny mobiltelef­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway