Stavanger Aftenblad

Nå vil boligprise­ne stige

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: På grunn av nedgangsti­dene i Rogaland har Fjogstad-Hus vaert nødt til å selge boliger på «billigsalg». Det kan det bli slutt på nå, tror eksperter.

Fra siste kvartal i 2017 til første kvartal 2018 sank boligprise­ne i Stavanger med 1,1 prosent. Sammenlign­et med første kvartal i 2017 har imidlertid boligprise­ne steget med 0,3 prosent. Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse tror at boligprise­ne i Stavanger bare vil fortsette å øke i årene som kommer.

– Oppgangen er marginal, men tar vi utgangspun­kt i SSBs tall, er faktisk dette den første gangen boligprise­ne stiger i Stavanger siden oljekrisen. Fra mars 2013 til mars 2018 har boligprise­ne falt med 12 prosent. Jeg mener prisene vil stige 1 prosent i 2018 og ytterliger­e 2-3 prosent i 2019, sier Strøm.

Mange positive faktorer

Det er flere grunner til at sjeføkonom­en i NyAnalyse tror på økte boligprise­r. En viktig årsak er at optimismen er tilbake i oljebransj­en. Bedring i sysselsett­ing og en oljepris på 72 dollar fører også til at skatteinnt­ektene er tilbake.

– For eksempel har Rosenberg verft fått oppdraget med Martin Linge og skal nå ha 800 årsverk. Arbeidsled­igheten har sunket fra 6 til 3 prosent, og oljeprisen er høy. Det meste ligger til rette for at trenden nå skal snu, sier Strøm.

Det eneste usikre momentet er etter hans mening en renteøknin­g.

– Renten er X-faktoren i dette. Den varslede renteøknin­gen til høsten vil nok ikke gi store utslag, men to nye til våren kan føre til mer usikkerhet. Samtidig skal det sies at rentenivåe­t har vaert kunstig lavt lenge. Renten kan uansett ikke økes mye. Den må følge det internasjo­nale nivået for å forhindre at den norske kronen blir for sterk. Det ønsker vi ikke i omstilling­sarbeidet vi nå er i, sier sjeføkonom­en.

Den lav rentesatse­n har ifølge Strøm ført til en byggeboom i Oslo og Akershus. I Rogaland har boligprise­ne tvert om sunket de siste årene nettopp på grunn av oljekrisen. I årene før oljekrisen ble det bygget svaert mange boliger i Rogaland.

– I 2016 hadde Rogaland ifølge SSB en netto-utflytting på 1200. Dette vil snu nå. I årene fremover vil Stavanger og Rogaland oppleve en nettoinnfl­ytting. Dette vil også dra opp boligmarke­det, mener Strøm.

Måtte nedjustere

Torstein Fjogstad, som er administre­rende direktør i Fjogstad-Hus, tror også på en oppgang i boligmarke­det. Han råder førstegang­setablere til å kjøpe nå.

– Boligprise­ne kommer til å øke, sier Fjogstad, som like fullt bekrefter at salget fremdeles går trått.

Den administre­rende direktøren sier videre at boligsalge­t i Rogaland gikk tregt allerede i 2014, allerede ett år før oljekrisen.

– Sannsynlig­vis hadde det vaert en overproduk­sjon over lang tid. Mye traff oss samtidig i form av lavere sysselsett­ing og mindre investerin­gslyst. Nedgangsti­dene førte til at vi valgte å nedjustere prosjekten­e våre og selge billigere. Vi har vel skrevet ned med rundt 12 millioner kroner. Vi tok smellen for å kunne starte med blanke ark, sier han. Fjogstad understrek­er at det blir feil å sammenlign­e med boligprise­ne fra 2012.

– Det var toppen. Disse prisene var etter min mening kunstig høye, akkurat som oljeprisen, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway