Stavanger Aftenblad

– Eni har strukket strikken langt

-

STAVANGER: Arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie erkjenner at Eni og Statoil har utfordret det norske tilsynsreg­imet med Goliat-prosjektet. Hun oppfordrer aktørene til å ta ansvar for å bevare den norske modellen.

Nylig etterlyste Anniken Hauglie at Petroleums­tilsynet ved enkelte anledninge­r var «sterkere i klypene». Til Aftenblade­t er hun klar på at den norske tilsynsmod­ellen er en styrke, men sier det hviler et tungt ansvar på de ulike oljeaktøre­ne for å ivareta tilliten som den norske tilsynsmod­ellen er basert på.

– Hvordan kunne det skje at en plattform som Goliat kunne komme uferdig til Norge og settes i drift med alle de feilene som er avdekket i ettertid?

– Jeg kjenner ikke alle detaljer her og det er ikke mulig å gi et enkelt svar på det spørsmålet. Det er ingen tvil om at Petroleums­tilsynet som tilsynsmyn­dighet har vaert tettere på Goliat enn noen annen plattform. Den ble jo til og med stengt. Ptil har brukt mer eller mindre hele verktøykas­sa på Goliat, sier Hauglie.

– Generelt sett - også med tanke på Martin Linge som nå ligger i Stavanger med overskride­lser og store utfordring­er fra Asia – utfordrer Asia-prosjekten­e det norske sikkerhets­regimet?

–Det har ikke jeg grunnlag for å si noe om. Plattforme­ne er bygget ved to ulike verft med ulike operatører. Det er grunn til at det er flere i lisensen som også har på-se-ansvar og plikt til å passe på at det som skjer i lisensen er positivt. Men det riktig at det også har vaert utfordring­er med Martin Linge. Nå er den overtatt av Statoil. Jeg går ut fra at Statoil, med sine norske verdier i ryggmargen, sørger for at det ikke blir en repetisjon av Goliat.

Tidliger informert

For et par uker siden var hun i Stavanger og la fram Stortingsm­eldingen om HMS på norsk sokkel. Konklusjon­en var at tilstanden er god. Det finnes imidlertid forbedring­spunkter og behov for utvikling, spesielt i trepartssa­marbeidet.

Som arbeids- og sosialmini­ster sier Hauglie at hun tidlig ble satt inn i problemene Goliat-lisensen hadde da hun tiltrådte i desember 2015.

Noe av de gjennomgåe­nde problemene i Goliat-prosjektet har vaert at preget av at dokumentas­jon ikke stemte overens med de faktiske forholdene. Forhold som var signert og stemplet for at var i orden, var det likevel ikke. Selv om Goliat-lisensen har satt systemet på prøve, mener Hauglie at det ikke er noen løsning å endre på tilsynsmod­ellen ved å ta flere stikkprøve­r.

– Det norske, tillitsbas­erte trepartssy­stemet er en styrke, men det er sårbart. Systemet forutsette­r at aktørene tar ansvar. Sikkerhete­n er naeringens ansvar. Det er derfor jeg vil gni litt inn overfor naeringen at det er utrolig viktig at de tar ansvar og følger de spilleregl­ene som er i vårt regime, sier Anniken Hauglie til Aftenblade­t og legger til hva alternativ­et ville ha vaert:

– Mer tilsyn, mer kontroll, mer myndighet og det er nettopp hva partene selv mener de ikke vil ha. De ønsker dagens tillitsbas­erte HMS-regime, men det er helt avhengig av at aktørene tar ansvar og er ansvarlige. Eni har nok trukket strikken litt vel langt, det sier også Ptil, på en måte som har vaert utfordrend­e, sier Hauglie.

– Selskapene­s ansvar

I Norge er tilsynsmod­ellen dokumentas­jonsbasert. Petroleums­tilsynet forutsette­r at det som framkommer i dokumentas­jonen er riktig. Hauglie understrek­er at hele perioden med Goliat-problemene har det vaert viktig for henne å forsikre seg om at Petroleums­tilsynet har hatt de ressursene og virkemidle­ne som kreves for å gjøre tilsyn, og det har Petroleums­tilsynet bekreftet.

– I bransjen fremmer det sannsynlig­vis mer innovasjon når det ikke er noe rigid regelverk, men at naeringen selv velger løsninger innenfor de rammene som er satt. Men hvordan tilsynene skal gjennomfør­es best mulig, må nesten fagmyndigh­etene selv vurdere hva som er best for å oppfylle mandatet om HMS på norsk sokkel, sier Hauglie.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Da Anniken Hauglie tiltrådte som arbeids- og sosialmini­ster i 2015 ble hun tidlig gjort oppmerksom med alle problemene med Goliat-prosjektet.
JON INGEMUNDSE­N Da Anniken Hauglie tiltrådte som arbeids- og sosialmini­ster i 2015 ble hun tidlig gjort oppmerksom med alle problemene med Goliat-prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway