Stavanger Aftenblad

– Det er ingen grunn til å skifte kurs

-

GOLIAT: Professor Ole Andreas Engen sier at den norske tilsynsmod­ellen fungerer etter hensikten, men Goliatsake­n viser svakheten og hva som skjer dersom tilliten brytes.

– Det å gå rundt å tro at måten vi jobber på i Norge ukritisk kan overføres til verft i Asia eller andre steder, er i beste fall naivt og viser mangel på kulturfors­tåelse, sier Ole Andreas Engen, professor ved Senter for risikostyr­ing og samfunnssi­kkerhet (SEROS) ved Universite­tet i Stavanger.

Han sier han vet at tilsynsmyn­dighetene er opptatt av problemsti­llingen.

– Jeg synes likevel at det er viktig å diskutere hvordan det norske tilsynsreg­imet fungerer i en globaliser­t verden, sier Engen.

Feil og mangler

Aftenblade­ts gjennomgan­g av Goliat-skandalen har blant annet dokumenter­t at Goliat-lisensen med Eni og Statoil, samt verftet Hyundai var ansvarlige for at det ble signert dokumenter for verifikasj­on av utstyr på plattforme­n som likevel viste seg ikke å stemme ved senere kontroller.

Engen sier det alltid vil vaere en utfordring med selskaper som er vant til andre regulering­smodeller, men han tror likevel ikke at en mer kontroller­ende og forfølgend­e tilsynspra­ksis er veien å gå. Med en mer «politi-basert» tilsynsmod­ell, tror Engen at selskapene vil ta mindre ansvar, noe som kan føre til et dårligere regulering­sregime og økt sikkerhets­fare.

– Den norske modellen fungerer etter hensikten, men den er basert på norske forhold, det er noe å vaere klar over når vi er ute andre steder, understrek­er Engen.

– Når vi også tidligere har sett at byggeprosj­ekter fra Asia har kommet til Norge fulle av feil og krever arbeidsutb­edringer, blir verktøykas­sen da brukt godt nok av Petroleums­tilsynet?

– Det er ikke opp til meg å dømme i enkeltsake­r. Jeg konstatere­r hvordan virkemidle­ne blir brukt, men også hva som ikke blir brukt. Men vi har vel antydet gjennom rapporter jeg har vaert med på tidligere at Petroleums­tilsynet i noen tilfeller kunne vaert «hardere i klypa», for virkemidle­ne finnes i verktøykas­sen, sier Engen.

Robust, men krever tillit Engen trekker fram arenaer hvor oljebransj­ens trepartssa­marbeid opererer, som sikkerhets­forum og regelverks­forum, som åpenbare styrker i den tillitsbas­erte modellen. En sentral forutsetni­ng er at folk kjenner hverandre. I trepartssa­marbeidet er det også stor kunnskap om forventnin­gene som ligger i de ulike rollene for at partssamar­beidet skal fungere.

– Systemet er robust når tilliten er oppfylt. Når selskapet ikke er sitt ansvar bevisst og følger opp, og når terrenget ikke stemmer overens med kartet, blir systemet veldig sårbart, sier Engen.

Han mener at et system som er basert på tillit og hvor selskapene skal ha stor grad av ansvarsføl­else blir ødelagt dersom tilsynsmyn­digheten stadig vekk griper inn og truer med pålegg.

– Dersom det tillitsbas­erte systemet skal oppretthol­des, må tilsynsmyn­digheten også synlig vise at de har tillit til selskapene. Det betyr å gi dem tid til å rette opp feil og på den måten vise at de er sitt ansvar bevisst. Utfordring­en er imidlertid å avgjør hvor lenge det skal ventes med å gripe inn når selskapene likevel ikke oppfyller forventnin­gene som ligger i systemet, sier Engen.

Han minner også om at tilsynsmod­ellen er bygget på norsk arbeidskul­tur, hvor sjefen vet at når jobben settes i gang blir den også gjennomfør­t.

Det norske tilsynsreg­imet står seg også sterkt sammenlign­et med andre lands tilsynsmod­eller, men den kan ikke uten videre eksportere­s til utlandet.

– Den norske modellen skiller seg vesentlig fra den amerikansk­e og den britiske,. Spesielt den førstnevnt­e preges av en helt annen holdning til bøter og annen type straff som virkemidde­l.

I fjor ledet Engen en arbeidsgru­ppe som på oppdrag fra Arbeidsog sosialdepa­rtementet la fram en rapport om sikkerhete­n på norsk sokkel. Rapporten var en del av en Stortingsm­eldingen som kom i begynnelse­n av april i år.

Den overordnen­de konklusjon­en i rapporten var at praksisen med dagens tilsynsreg­ime er velfungere­nde, men for at det skal virke tilfredsst­illende, er det avhengig av at de forskjelli­ge partene har tillit til hverandre.

 ?? JARLE AASLAND ?? Professor Ole Andreas Engen ved UiS mener det norske tilsynsreg­imet alt i alt fungerer veldig bra.
JARLE AASLAND Professor Ole Andreas Engen ved UiS mener det norske tilsynsreg­imet alt i alt fungerer veldig bra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway