Stavanger Aftenblad

Oljeminist­er vil ikke røre Eni

-

Eni bør kastes ut fra norsk sokkel, mener stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV). Nei, svarer olje- og energimini­ster Terje Søviknes.

Etter nye avsløringe­r rundt oljeselska­pet Eni og plattforme­n Goliat i Aftenblade­t, ba SV oljeog energimini­ster Terje Søviknes (Frp) på ny vurdere om Eni er «skikket tilå ha operatørsk­ap på norsk sokkel, og hvorvidt de bør få vaere på norsk sokkel i det hele tatt».

I forbindels­e med at stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n, i energi- og miljøkomit­een, oversendte spørsmålet til Søviknes, sa SV-politikere­n at Eni bør kastes ut av norsk sokkel fordi selskapet har opptrådt svaert uansvarlig.

Nå har olje- og energimini­steren svart. Søviknes medgir at Goliat-feltet har gått gjennom noen vanskelige faser. Men etter produksjon­sstansen i andre halvår 2017 – som ble forlenget da Petroleums­tilsynet stengte ned igjen plattforme­n da Eni ville starte den opp – påpeker Søviknes at plattforme­n har produsert 97 prosent av tiden (oppetid) så langt i 2018: «Mitt inntrykk er at de involverte selskapene og deres ansatte arbeider aktivt hver dag for å drive feltet sikkert og stabilt».

Søviknes skriver videre at han ikke har noen grunn til å tro at Eni ikke utøver sin rolle og medvirknin­g i felt på den norske sokkelen hvor selskapet ikke er operatør: «Det er derfor ikke grunnlag for å vurdere Enis rolle som rettighets­haver på norsk sokkel. (…) Ut fra dagens situasjon er det ikke en aktuell problemsti­lling å frata Eni operatørsk­apet på Goliat eller i andre utvinnings­tillatelse­r på norsk sokkel».

Haltbrekke­n er ikke imponert over svaret.

– Etter at jeg sendte olje- og energimini­steren mitt spørsmål har det vaert brann på Goliat plattforme­n. Fortsatt vil ikke ministeren foreta seg noe. Det er hårreisend­e, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway