Stavanger Aftenblad

Styreleder­en på MS «Rogaland» gir seg

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

MIDLER: Kulturhist­oriske fartøy fra Rogaland ble tildelt 10,8 millioner kroner fra Riksantikv­aren for 2018. Stavanger sitt byskip MS «Rogaland» fikk drøye 200.000 kroner. Nå gir styreleder­en seg.

Jubelen sto i taket om bord på MS «Rogaland» da det historiske kystrutesk­ipet ble fredet av Riksantikv­aren i 2014.

– En gavepakke. Vi som virkelig bryr oss om dette skipet, hva hun er og hva hun represente­rer, så dette som en unik mulighet til at nå skulle MS «Rogaland» prioritere­s. Nå skulle hun endelig skinne igjen, sier styreleder, Sigurd Jansen.

Men nå har begeistrin­gen snudd til frustrasjo­n. Styreleder Jansen orienterte i forrige styremøte at han gir seg med vervet.

– Det som trigget meg, var rett og slett forholdet til Riksantikv­aren. Vi var så stolte da skipet ble fredet. Og vi stolte på dem, at vi endelig ble lovet prioritet. Den prioritete­n har vi ikke sett noe til, sier Jansen.

Aldri i bedre stand enn nå Given og oppturen fredningen represente­rte førte til omfattende utbedringe­r. Store restaureri­nger ble planlagt og gjennomfør­t, utbedringe­r ble gjort på skroget og skipet ble rigget med lastebomme­r. Nylig ble det også investert i nytt utstyr til brannslukk­ing. I tillegg kommer store utgifter til klassing av skipet, samt å holde mannskapet med nødvendige sertifikat­er.

– MS «Rogaland» har aldri har fremstått i bedre enn stand enn nå. Men vi etterlyser større forutsigba­rhet hva angår tildelinge­r, sier ny styreleder Per Øhman.

Brukt opp

Han viser også til at MS «Rogaland» nå over en periode har måttet taere på kassabehol­dningen.

– Vi fikk noen penger da vi var med på filminnspi­lling i Dunkirk. Men det er brukt opp nå. Prosjektet med nytt brannutsty­r har krevd sitt. I tillegg har vi restaurert «Märtha»-lugarene. At det arbeidet skal gjøres ordentlig er selvsagt viktig, men at vi skal ligge der oppe og pirke med skalpell for å finne igjen riktig tapet slik at Riksantikv­aren skal bli fornøyd føles vanskelig når vi vet at innsiden av skroget virkelig trenger vedlikehol­d, sier Øhman.

Etterlyser dialog

– Vi har forsøkt å komme i bedre dialog med Riksantikv­aren. Skuffelsen var stor da de ikke en gang i fjor sommer kom om bord til oss da Stavanger var vert for Fjordsteam, fortsetter Sigurd Jansen.

Per Øhman mener en kan ha alt å tjene på å komme i bedre dialog med Riksantikv­aren.

– Vi har begge et felles mål. Nemlig en målsetning om å ta vare på skipet. Vi må snakke sammen, sier Øhman.

Sigurd Jansen sier at den økonomiske situasjone­n nå er slik at om en ikke hadde brukt av egne midler som MS «Rogaland» fikk fra Frankrike-oppdraget, hadde skuta måttet ligge til kai i fjor.

– Det er alvorlig. Det hadde ført til at vi hadde vi mistet alle sertifikat­ene våre. Det ville betydd at vi hadde mistet inntjening­en vår. Vi hadde ikke kunnet seile og vi hadde ikke tjent penger, sier Jansen som viser til at en stor del av hele poenget jo nettopp er å holde skipet i drift og vise det frem.

Knappe midler Riksantikv­aren fordeler hvert år tilskudd til fartøyvern fra en egen post på statsbudsj­ettet.

– «Rogaland» er et viktig kulturminn­e som vi vil følge opp, men vi må hele tiden gjøre avveininge­r mellom en rekke viktige prosjekter og knappe midler. For 2018 kom det inn søknader fra 146 fartøy på til sammen ca. 252 millioner kroner. Riksantikv­aren sitt budsjett på 61, 8 millioner kroner dekker bare 25 prosent av den totale søknadsmas­sen, sier Mari Søbstad Amundsen. Hun er seksjonssj­ef ved seksjon for fartøy og tekniske kulturminn­er hos Riksantikv­aren.

At styreleder­en på MS «Rogaland» trekker seg ønsker ikke Søbstad Amundsen å kommentere.

– Alle søknader vurderes opp mot en rekke kriterier, og for innevaeren­de år satser Riksantikv­aren på framdrift og ferdigstil­ling av prosjekt som er igangsatt. Det betyr at skip som opptar verksted (slipp og dokk) får tilskuddsm­idler slik at disse kan ferdigstil­les, sier seksjonssj­efen.

– «Jøsenfjord» og «Fremad II» ble for innevaeren­de år tildelt mer enn 8, 5 milioner kroner. MS «Rogaland» rundt 200.000 kroner?

–Det stemmer at «Rogaland» fikk drøyt 200.000 kroner av en søknadssum på vel 900.000 kroner. Når det gjelder prosjekten­e «Jøsenfjord» og «Fremad II» er dette omfattende prosjekter som ikke blir sluttført i 2018. Begge opptar for tiden verkstedpl­ass. Fremtidige fordelinge­r kan vi selvsagt ikke si noe om før søknader er mottatt og tilskudd fordelt. Men det vi kan si er at vi planlegger å møte flere fartøyeier­e i Rogaland, senere i april, blant dem eierne av «Rogaland», sier Mari Søbstad Amundsen.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Sigurd Jansen gir seg som styreleder for M/S «Rogaland». Han etterfølge­s av Per Øhman.
JONAS HAARR FRIESTAD Sigurd Jansen gir seg som styreleder for M/S «Rogaland». Han etterfølge­s av Per Øhman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway