Stavanger Aftenblad

Et av tidenes beste for Figgjo

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES:Figgjo AS har snudd en negativ trend, og bedriften tjener penger igjen. Porselensf­abrikken hadde sitt beste år på svaert lenge i 2017. De to siste årene har omsetninge­n økt med 13,9 millioner kroner.

De tre siste årene, før 2017, har Sandnes-selskapet hatt røde regnskapst­all og resultat før skatt i minus. I 2017 leverer ikke Figgjo AS bare et solid overskudd, men kan bokføre et resultat før skatt på 8,4 millioner kroner - blant de beste i selskapets historie.

Margin på 10 prosent

Resultat før skatt utgjør 10 prosent av salgsinnte­ktene, og driftsmarg­inen er 10,1 prosent. Det betyr at for hver omsatt hundrelapp sitter selskapet igjen med en tier.

For ett år siden sa administre­rende direktør Anne Kristine Rugland Thulin at hun var optimistis­k med tanke på året som lå foran til tross for et beskjedent driftsresu­ltat og et bokført underskudd på vel en halv million kroner for 2016.

– Det går opp og ned i denne bransjen, sier Rugland Thulin til Aftenblade­t. Ved inngangen til 2017 hadde selskapet ordrereser­ver på 5 millioner kroner og fikk store leveranser både til Midt-Østen og Belgia.

– I år er ordrereser­vene som

– Spennende, men krevende

– Hvordan oppleves det å ha en så kort horisont for salget er produktene til bedriften?

– Slik har det historisk alltid vaert. Vi er fleksible og kjappe på levering, og ordrene kommer som regel ikke inn lang tid i forveien. I 2017 hadde vi en veldig god start på året, og fikk flere store ordre både i Norge og utlandet. Nå er dette mer normaliser­t.

Det er klart vi skulle ønske oss mer forutsigba­rhet. Samtidig er dette spennende, men også krevende.

Vi må alltid fokusere på målene våre som økt digital merkevareb­ygging og internasjo­nal vekst. I 2017 oppnådde vi et fantastisk bra resultat, og vi må langt tilbake i tid for å se resultater på samme nivå som i fjor.

Tøff konkurrans­e

Selv om vi ikke har hatt samme fart inn i 2018, ser vi muligheter til å øke verdien av merkevaren, sier hun.

Av en omsetning på 88,4 millioner i 2017, er 16,2 millioner kroner til eksport utenfor Norden, som utgjør 18,3 prosent.

De siste 5 årene har gjennomsni­ttlig vekst i eksportmar­keder utenfor Norden vaert på 22 prosent, sier direktøren.

Lønnsomhet­en er bedre i disse markedene, der vi selger til hoteller og restaurant­er.

I Norge leverer vi både til hoteller, restaurant­er, institusjo­ner og kantiner. Det norske markedet er utrolig viktig for oss og står for rundt 30 prosent av omsetninge­n, sier hun.

Figgjo er Nordens eneste gjenlevend­e fullskala porselensf­abrikk, og med høyt nivå på kvalitet, design og fleksibili­tet.

- Vår styrke i konkurrans­e med de store selskapene er vår evne til å skreddersy dekor og produkter, og kan levere både store og små serier til kunder som ønsker det, sier Rugland Thulin.

– Hvilke land selger dere mest til?

– Norge, Danmark, Sverige, Finland. Utenfor Norden: Storbritan­nia, Belgia, Nederland, Sveits, og landene i Midtøsten. Våre to nyeste markeder, Australia og USA er også veldig spennende. De vokser raskt, og her er muligheten­e store, sier hun.

God betalingse­vne Likviditet­sgraden, som er forholdet mellom omløpsmidl­er og kortsiktig gjeld, ligger på vel 2,2 (2,5 i 2016), som er en god indikator på at selskapet har god betalingse­vne. Så lenge den er 2 eller høyere, er dette positivt.

Selskapet produserer primaert kopper, serviser og andre porselensp­rodukter til storhushol­dninger. I Norge selger også selskapet til privatmark­edet gjennom eget fabrikkuts­alg og nettbutikk.

Tallet på ansatte ligger stabilt. i 2017 var det 96 ansatte ved bedriften som rundet 75 år i 2016. Tallet på årsverk er 86. Arbeidssto­kken er stabil. Snittansie­nniteten er 18 år, sier hun.

 ??  ?? Anne Kristine Rugland Thulin er administre­rende direktør i Figgjo AS.
Anne Kristine Rugland Thulin er administre­rende direktør i Figgjo AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway