Stavanger Aftenblad

Dette forlatte kjøpesente­ret skal nå huse fylkets aller beste kino

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Selv om en kino i Oslo nå tilbyr ekte lukt, vind i håret og stoler som beveger seg, har ikke det endret ambisjonen­e for folkene bak den nye, regionale kinoen på Jaeren.

– Vi skal fortsatt bygge en av de beste kinoene i landet, lyder det friskt fra kinosjef Erlend Serigstad og kulturhuss­jef Åse Skrudland.

I går inviterte Time kommune til befaring, inn i mørket, til det nye kinokomple­kset med fire saler og 493 seter som i september åpner midt i byens hjerte.

Ny film hver halvtime

Da vil folk på Bryne kunne se en ny film hver halvtime fra kl. 16.30 og utover. I tilknytnin­g til luksussale­n bygges også et finere lokale for barneselsk­ap, bedriftssa­mlinger eller andre private arrangemen­t. I tillegg kommer det flere nye spisestede­r.

Mye film har snurret siden planene ble lansert og vedtatt - og så forsinket med ett år. Underveis har for eksempel Ringen kino i Oslo åpnet en ny generasjon kinosal, en 4DX, med blant annet seter som beveger seg.

– Det var for så vidt en interessan­t opplevelse, men det tok vekk litt fokus fra filmen. Men Oslo vil ikke ha bedre lyd og bilde enn oss, mener kinosjefen på Bryne.

Slår Sandnes og Stavanger? Utstyret er allerede bestilt. Det betyr laserprosj­ektorer i alle saler. Fra før skal det bare vaere en slik i distriktet; i en av salene i Sandnes. Stavanger er uten.

– Vi er overbevist om at flere på Jaeren vil gå på kino, men vi tror også at kinoen vår vil trekke gjester fra hele distriktet, sier kulturhuss­jefen.

Skal regnestykk­et gå opp, må kinobesøke­t dobles, fra 54.499 i fjor.

Førpremier­en

Men det bekymrer ikke når kommunen og SV Betong byr på førpremier­e inne i det som en gang var byens hovedmagas­in. Dette var lokalene til Jaeren forbruksfo­rening som igjen ble Domus og Bryne torgsenter, før alle butikkene ble tatt av M44.

Betongsage­ne har laget et gedigent hull på 400 kvadratmat­er opp i taket, inn for rulletrapp­a som fortsatt står etter at senteret ble fraflyttet.

Lokalene i andre etasje etter blant vinmonopol­et gir nå takhøyde for den største salen på rundt 250 seter. Ved å grave halvannen meter ned i bakken, er det også skapt nok høyde til de andre salene i første etasje.

– Det har gått helt greit, melder prosjektle­derne i Sv Betong, Bjarte Malmin og Per Erik Kamfjord.

Firmaet har igjen løst en vanskelig utbygging. 500 tonn betong og armering måtte fjernes og erstattes med ny baering.

De har også leid ut hele først etasje på 3500 kvadratmet­er. Foruten kinoen, kommer Coffiberry til høyre for hovedinnga­ngen. Til venstre kommer Burgerhous­e og pizzaresta­uranten Al Forno.

I etasjen over er man i god dialog om å leie ut 700 kvadratmet­er til en større aktør. Men det blir kontorer, ikke nye butikker, ble det opplyst på befaringen. Da vil senteret vaere fullt.

– Kinoen skulle jo bli et byutviklin­gsprosjekt, lyder det blidt fra kulturhuss­jefen, mens hun viser rundt inne i mørket i det som igjen skal bli byens nye møtested.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway