Stavanger Aftenblad

Macron mener ren borgerkrig truer det europeiske prosjektet

-

STRASBOURG: Frankrikes president Emmanuel Macron mener en «europeisk borgerkrig» er i ferd med å utspille seg.

Den franske presidente­n var tirsdag aeresgjest i EU-parlamente­t i Strasbourg. Der møtte han de folkevalgt­e til en mer enn to timer lang debatt om europeisk politikk.

Grunnlegge­nde verdier er under press, advarte Macron. Ifølge ham har altfor mange begynt å tvile på det europeiske prosjektet.

–Vi må overvinne den innadvendt­e, nasjonalis­tiske egoismen, sa Macron.

– Det ser ut som en slags europeisk borgerkrig. Nasjonal egoisme og negativite­t ser ut til å gå foran det som forener oss. Fascinasjo­nen for det illiberale bare vokser.

Macrons svar på utfordring­en er et levende europeisk demokrati. Men dette demokratie­t kan ikke tas for gitt. Det må forsvares, spesielt mot de autoritaer­e kreftene.

– Jeg ønsker ikke å tilhøre en generasjon av søvngjenge­re. Jeg ønsker ikke å tilhøre en generasjon av mennesker som har glemt sin fortid, sa Macron.

I debatten tok presidente­n også til orde for et EU som sikrer suverenite­t på europeisk nivå. Europeisk suverenite­t skal ikke erstatte nasjonal suverenite­t, men utfylle den, fordi hvert enkelt land alene er for svakt til å beskytte europeere godt nok mot mange av truslene som fins, forklarte han.

– Det handler ikke om å utvanne vår egen suverenite­t. Det handler om at vi trenger noe enda sterkere.

Fransk-tysk motor

Det var knyttet store forventnin­ger til seansen i Strasbourg. Men den franske presidente­n unnlot for det meste å bruke talerstole­n i Strasbourg til å lansere nye forslag til EU-politikk.

Slik sett skilte innlegget hans seg skarpt fra den lange talen han holdt ved Sorbonne-universite­tet i fjor høst. Der naermest teppebombe­t han sine europeiske partnere med ambisiøse nye ideer for EU og euroen.

Macrons mål har blant annet vaert å blåse nytt liv i den såkalte fransk-tyske motoren i EU-samarbeide­t. Men de siste ukene er det bare blitt tydeligere og tydeligere at Tyskland slett ikke er villig til å gå like langt som Macron.

I tillegg øker motstanden mindre EU-land.

– La oss ikke glemme at EU er mer enn Frankrike og Tyskland, sa EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker i sitt svarinnleg­g i Strasbourg.

– Hvis den europeiske motoren skal virke, så trenger vi også bidrag fra andre, sa han.

i

Ble utfordret

I diskusjons­runden med de folkevalgt­e ble Macron utfordret både fra venstre og fra høyre.

Belgiske Guy Verhofstad­t, som leder den liberale gruppen i EU-parlamente­t, slo et slag for sin visjon om et EU med sterkere overnasjon­al styring.

– Hva er det som ikke fungerer i EU? Hvorfor blir det for lite, for sent og for svakt? La oss innrømme det. Det er det mellomstat­lige systemet, som er basert på enstemmigh­et. I en verden som beveger seg raskere og raskere, er vi dømt til å svikte, sa Verhofstad­t.

Den franske høyrepopul­isten Florian Philippot tok på sin side til orde for en fransk folkeavste­mning om utmelding av EU.

Han ertet Macron for bare å lese opp EU-religionen­s katekisme.

–Nasjonene våre er sivilisasj­oner. Vi er fremragend­e sivilisasj­oner. Vi vil alltid vaere mye bedre enn noen som helst europeisk traktat, sa Philippot. (NTB)

 ?? JEAN FRANCOIS BADIAS ?? Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot at framvekste­n av nasjonalis­me kan lede til en europeisk borgerkrig.
JEAN FRANCOIS BADIAS Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot at framvekste­n av nasjonalis­me kan lede til en europeisk borgerkrig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway