Stavanger Aftenblad

Falsk alarm utløste syrisk rakettfors­var

-

HOMS: To rakettangr­ep ble meldt mot militaere flyplasser i Syria i går, men ifølge landets myndighete­r ble rakettfors­varet utløst uten grunn.

Statskontr­ollerte syriske medier fastslår at det ikke var noe utenlandsk angrep som utløste landets rakettfors­var natt til tirsdag. Meldingen kom få timer etter at ikke navngitte tjenesteme­nn hadde sagt det samme.

Tidligere på dagen opplyste medier knyttet til libanesisk­e Hizbollah at det var skutt i alt ni raketter mot de to luftbasene Shayrat utenfor Homs og Dumair utenfor Damaskus. Men de meldte også at ingen av dem ble truffet fordi rakettene ble avskåret av Syrias rakettfors­var, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Flere andre kilder, blant andre Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR), sier at det har vaert eksplosjon­er ved begge de to militaere flyplassen­e, men uten at basene er truffet.

Israel-spekulasjo­ner Meldingene utløste spekulasjo­ner om hvorvidt Israel kan ha stått bak.

Tidligere i april ble fire iranere drept i et luftangrep mot den syriske dronebasen T4 ved Homs, og både Russland, Iran og Syria har anklaget Israel for å stå bak.

Israel erkjenner aldri offisielt angrep på syrisk territoriu­m, men mandag bekreftet en ikke navngitt israelsk tjenestema­nn at Israel sto bak angrepet mot T4. Det utløste en kraftig reaksjon fra det iranske utenriksde­partemente­t, som framholdt at Israel vil bli straffet for angrepet.

Over 60 luftangrep Meldingene om nye angrep mot Syrias militaere anlegg kommer tre dager etter at USA, Storbritan­nia og Frankrike skjøt over 100 raketter mot anlegg som de tre landene mener Syria har brukt til å utvikle, produsere og lagre kjemiske våpen.

Shayrat-basen var i fjor målet for et amerikansk rakettangr­ep som svar på et kjemisk angrep i Khan Sheikhoun nordvest i Syria. USAs forsvarsde­partement var imidlertid tirsdag raskt ute med å si at den USA-ledede koalisjone­n ikke har noen aktivitete­r i området.

Regimet har selv utført over 60 luftangrep mot opprørskon­trollerte områder i provinsene Homs og Hama det siste døgnet, ifølge SOHR.

Putin advarte Israel

Tidligere i år ble et israelsk F16-fly skutt ned over syrisk territoriu­m etter at det hadde angrepet mål i Syria som svar på påstander om at en iransk drone hadde fløyet inn i israelsk luftrom.

Noen dager før det vestlige angrepet, da frykten var stor for en militaer konfrontas­jon mellom USA og Russland i Syria, ringte Russlands president Vladimir Putin til Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu. Ifølge Kreml advarte Putin Israel mot å gjøre noe som kunne destabilis­ere Syria ettersom det også kunne utgjøre en trussel mot Israel.

Frykten har den siste tiden økt for militaere konfrontas­joner mellom Iran og Israel. Det er også blitt meldt at Israel ønsker seg langt kraftigere angrep mot syriske militaeran­legg enn det de tre vestlige stormakten­e gjennomfør­te natt til lørdag.

Israel anser to av Syrias naermeste allierte, Iran og Hizbollah, for sine største sikkerhets­trusler. Landet mener blant annet at Iran og Hizbollah bruker krigen i Syria til å smugle raketter over den libanesisk­e grensa. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway