Stavanger Aftenblad

Sykling er den enkleste løsningen

- Ingvild Sørensen Stavanger

ROGALAND: Det finnes et alternativ til bilkø – og du vil elske det!

Våren har endelig kommet til Rogaland, og rogalendin­gen våkner til liv i takt med naturen. Selv ser jeg tilbake på vinteren som var, og konkludere­r med at jeg kan kalle meg helårssykl­ist. Jeg har brukt sykkel som hovedtrans­portmiddel hver dag.

Tok lang tid

Hver ukedag har jeg syklet fra Stokka til Mariero for å hente barnet mitt i barnehagen. Jeg har kjørt bil til barnehagen fire ganger gjennom vinteren – og jeg hatet det. Jeg satt i stillegåen­de bilkø hjemmefra, til barnehagen og til jobben på Tjensvoll. Det tok lang tid! Det var kjedelig! Det føltes som bortkastet tid.

Likevel møter jeg overrasken­de ofte folk som syns det er så utrolig at jeg sykler hele året. Er det en allmenn oppfatning at bil er den beste løsningen for å komme seg på jobb i regionen vår? Er det slik at rogalendin­gen ikke ser noen annen løsning enn å sitte morgen og ettermidda­g i bilkø for å få ungen i barnehage og seg selv på jobb? Jeg forstår at noen har jobber langt borte og lange dager på jobb. Jeg forstår at folk har travle liv.

Ro til å tenke

Jeg kan selvsagt kun snakke for meg selv, men skal jeg kjøre bil til barnehagen og på jobb om morgenen, må jeg minst regne det dobbelte i tid som ved sykling på grunn av kø. Jeg sykler ikke fordi jeg er så sprek. Jeg sykler fordi det er den enkleste løsningen. Også så deilig som det er å sykle! Jeg har elsykkel, ungen i sykkelvogn, varme sko og gode klaer. Jeg får frisk luft, ro til å tenke og ikke minst gleden av å rase forbi bilkøene der det sitter én person i hver bil og ikke forstår hvorfor køen blir verre for hver dag som går. De står ikke i kø. De er kø!

Det virker på meg som om mange ikke er klar over at det finnes et fantastisk alternativ til bil her hvor vi bor. Det er så befriende enkelt å komme seg frem i Rogaland på sykkel! Når man tenker på det er jo regionen vår som skapt for sykling – året rundt!

Prøv en uke eller to

Jeg vil med dette oppfordre Rogalands innbyggere: Prøv en uke eller to på sykkel i stedet for bil. Kanskje du vil se at det er raskere, enklere og hyggeliger­e enn bil? Kanskje kommer du til å nyte den friske vårluften, den blide ungen på bagasjebre­ttet, fuglesang i ørene og det å suse forbi bilkøen? Kanskje får du lyst til å ta en omvei for å se på sjøen? Kanskje går du ned et halvkilo av treningen? Kanskje vil du til og med etter hvert like følelsen av kaldt regn mot ansiktet? Uansett – jeg tror du vil elske det. Kanskje sitter du neste vår og ser tilbake på et friskt år som helårssykl­ist?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway