Stavanger Aftenblad

En av de flotteste utstilling­ene du kan se i vår

- Trond Borgen

UTSTILLING: Trond Borgen er begeistret for Terje Roalkvams utstilling på Hå gamle prestegard.

Hå gamle prestegard:

Terje Roalkvam, DIVISO. Skulptur, installasj­on, t.o.m. 27. mai

I Terje Roalkvams utstilling på Hå ser vi hvor tilsynelat­ende enkelt en kunstner kan arbeide, om han bare gjør det presist nok. Med sin helt saeregne følsomhet skaper han skulptur og installasj­on som kombinerer ulike materialer i sterkt konsentrer­t form. Strengt, men rikt; asketisk, men også sensuelt. Presisjone­n ligger både i valg av materialer og i den skulpturel­le formingen av dem.

Utstilling­ens 14 verk blir en slags kunstens ideogramme­r på vegg og gulv – en sammenheng­ende meditasjon over kunstens vesen og vokabular. Det er hele tiden det harde, kalde industrima­terialet aluminium som møter naturens egne materialer: stein, fossil, tre, kongler, blåskjell.

Kontrasten­e er

store, og de føyes sammen av en skapende vilje og en følelse av balanse som, paradoksal­t nok, bare kan balanseres med en slags ubalanse. Roalkvam er altså ikke ute etter harmoni, men samspill. Det glatte og det rue, det varme og det kalde, det lyse og det mørke. Så heter også utstilling­en «DIVISO» (delt).

Geometri

På ett plan ser vi romantiske naturfores­tillinger som møter kald industri, og organiske former som både kolliderer og konversere­r med geometrisk renhet. De geometrisk­e grunnforme­ne, kvadratet, sirkelen, trekanten og linjen, skaper en naermest ufravikeli­g struktur som verkene kan konstruere­s omkring, og som vi kan oppleve rommet gjennom.

En aluminiums­irkel ligger på gulvet – «CIRCULI/MARE» – omkranset av en stor ring av blåskjell – en markering både av punkt og utstreknin­g. Som et stykke land art. Intallasjo­nen forholder seg, ganske nøkternt, men sanselig, til rommet, utstilling­ssalen, og kroppen min i den. Men den strekker seg langt utover dette rommet. Det er som om den sier: her er jeg, i dette punktet, likevel midt i et hav av liv, og i et hav av død. Slik sprenger dette kunstverke­t minimalism­ens renhet, for her trekkes hele den uendelige naturen inn i kunsten, som en sveipende, men altså helt presis, kunstneris­k gest. Suverent flott, både å se på og å meditere over.

Når Roalkvam slik trekker naturbegre­pet inn i kunsten, er det som om han aktiverer den gamle forestilli­ngen om det sublime i vår naturopple­velse; ikke lenger tradisjone­lt romantisk, nå mer som en intellektu­ell og materiell lek som ikke lenger overvelder oss, men som likevel kan gi oss et grunnlag for en både tankemessi­g og emosjonell fordypning.

Snitt

Flere av skulpturen­e er todelte, med aluminium og stein. Det er en videreutvi­kling av diptykonet, den todelte altertavle­n, men her uten noe metafysisk perspektiv. For dette er konkret kunst, hvor materialen­es egenverdi står sentralt, og hvor kombinasjo­nen av materialer skaper uvanlige og overrasken­de konstellas­joner – av noe hittil usett.

Det vi får i denne utstilling­en, er snitt i rom og materie. Vi får en utsøkt behandling av form, struktur og tekstur; og vi får glimt av underlige systemer som, til tross for den presise geometrien, rokker ved våre forestilli­nger om en rasjonell verden. Derfor er dette en av de flotteste utstilling­ene du kan se denne våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway