Stavanger Aftenblad

Biblioteke­t i de falske nyhetenes tid

- Anne Torill Stensberg Bibliotek- og kulturhuss­jef, Sølvberget

KRONIKK: Når Sølvberget inviterer en av Skandinavi­as beste nettjourna­lister til å snakke om kildekriti­kk, går det inn i biblioteke­ts lange tradisjon for folkeopply­sning. Det er biblioteke­nes soleklare oppgave å gjøre folk til kritiske brukere av digitale tjenester.

I går fikk 350 skoleeleve­r treffe den svenske journalist­en Jack Werner på Sølvberget i Stavanger, for å laere hvordan de blir smartere brukere av internett og sosiale medier.

Jack Werner har spesialise­rt seg i å avsløre falske nyheter («fake news»). I 2014 fikk han sammen med to kolleger den svenske journalist­prisen for å ha startet Viralgrans­karen, som går nettfenome­ner naermere etter i sømmene. «De har skapt en genial metode for å avsløre hva som er myte og hva som er virkelighe­t i den virale verden», het det i juryens begrunnels­e.

Viralgrans­karen er en del av gratisavis­en Metro, og har også blitt kåret til «Årets folkeopply­ser» av foreningen Vetenskap och folkbildni­ng i Sverige.

Jack Werner er i dag frilansjou­rnalist og forfatter, og aktuell med boken «Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå», om myter på nettet, feilaktige fortelling­er og viktighete­n av kildekriti­kk.

Opplysning fører til vekst

Vi gleder oss til å høre mer om Werners metoder på Sølvberget. I dag, lørdag 21. april inviterer vi byens befolkning til foredrag med ham. Når Sølvberget inviterer en av Skandinavi­as beste nettjourna­lister til å snakke om kildekriti­kk, går det inn i biblioteke­ts lange tradisjon for folkeopply­sning.

Tradisjone­lt sett har biblioteka­rene jobbet med folkeopply­sning ved å tilby en boksamling som er nøye vurdert etter kvalitetsk­riterier. Boksamling­en er et gjennomarb­eidet utvalg av litteratur om ulike tema. Det er dette som har vaert biblioteke­nes egenkapita­l siden starten.

Biblioteke­ne var fra starten av et demokratis­erende og samfunnsby­ggende prosjekt. Impulsene utenfra fortalte oss at en opplyst befolkning var en av de viktigste forutsetni­ngene for videre vekst og velstand i samfunnet.

Hvor kommer informasjo­nen fra?

En opplyst allmennhet er like viktig for samfunnet i dag som den var da Stavanger fikk sitt bibliotek i 1885. Hovedforsk­jellen er at i en tid der alle enkelt kan shoppe rundt i den digitale informasjo­nsjungelen, er det viktigere enn noen gang å forstå hvor informasjo­nen kommer fra.

Falske nyheter og sosiale mediers tilgang på enorme mengder data om vanlige menneskers liv har de siste årene vokst fra noe som mange var urolige for, til noe som kan vaere med på å manipulere demokratis­ke valg.

Cambridge Analytica-skandalen, hvor innsamlede Facebook-data om millioner av brukere ble benyttet til målrettet påvirkning av velgergrup­per i det amerikansk­e presidentv­alget, er neppe den siste i sitt slag. «Falske nyheter» ble kåret til årets nyord av Språkrådet i 2017. Få vil protestere mot det.

Aktører som Facebook (sosialt medium) og Google (søk) er tilnaermet enerådende på sine felt. 85 prosent av alle nordmenn har Facebook-profil. Ni av ti nettsøk skjer i Google. Facebook eier bildedelin­gstjeneste­n Instagram, og Google eier filmnettst­edet YouTube. Det er biblioteke­nes soleklare oppgave å gjøre folk til kritiske brukere av tjenestene som omslutter våre digitale liv.

Kildekriti­kken kommer

Det offentlige Norge digitalise­res i rekordfart. Lenge har dette handlet mest om å skape en digitalt kompetent befolkning. Innsatsen har vaert fokusert på å få flest mulig til å bruke digitale verktøy i hverdagen for å effektivis­ere det offentlige tilbudet.

Det som hittil ikke har lykkes like godt, er å skape en befolkning med god digital dømmekraft. Offentligh­eten fragmenter­es. Vi samles ikke lenger rundt en håndfull informasjo­nskanaler, men kan velge vårt eget nyhetsbild­e. Da er det viktigere enn noen gang å gi folk verktøy til å navigere i dette farvannet.

For selv om vi har tilgang til all verdens informasjo­n fra mobiltelef­onene våre, er ikke biblioteke­ne mindre relevante av den grunn. Biblioteke­ts samfunnsop­pdrag forskyver seg. Der biblioteke­ne før var en dørvokter til informasjo­nen, har publikum i dag døgnåpen tilgang til den hjemmefra. De store, fysiske boksamling­enes tid er forbi på biblioteke­t.

Å veilede i den digitale hverdagen er heldigvis en oppgave vi deler med flere, ikke minst skolen. Kildekriti­kk og nettvett er en del av laereplane­n fra tidlig alder, og Sølvberget kommer til å tilby kurs i kildekriti­kk til klasser vi har på besøk. Vi er optimister på vegne av de oppvoksend­e digitale urinnvåner­ne.

Aktiv formidling

Biblioteke­ne har tatt steget fra å stille samlingen til disposisjo­n til å drive aktiv kunnskaps- og litteratur­formidling. Men selv om mye har forandret seg siden 1885, har Sølvberget­s biblioteka­rer og formidlere det samme demokratis­erende formålet som alltid: Å skape en opplyst, kritisk befolkning, med metoder tilpasset sin tid.

Sølvberget­s biblioteka­rer og formidlere har det samme demokratis­erende formålet som alltid: Å skape en opplyst, kritisk befolkning, med metoder tilpasset sin tid.

 ?? KATE GABOR ?? Sølvberget har fått den svenske, prisvinnen­de journalist­en Jack Werner til Stavanger for å vise unge og voksne hvordan de kan avsløre falske nyheter. Slikt er en bibliotek-oppgave i vår tid.
KATE GABOR Sølvberget har fått den svenske, prisvinnen­de journalist­en Jack Werner til Stavanger for å vise unge og voksne hvordan de kan avsløre falske nyheter. Slikt er en bibliotek-oppgave i vår tid.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway