Stavanger Aftenblad

350-kronersgre­nsen er ikke forsvarlig

- Kjell Ingolf Ropstad Nestleder i KrF og finanspoli­tisk talsperson

POLITIKK: Med en kraftig økende digital grensehand­el, er det på tide at Norge også tilpasser seg virkelighe­ten. Netthandel er kommet for å bli.

På lederplass 20. april tar Stavanger Aftenblad til orde for å beholde 350-kronersgre­nsen. Avisen mener KrF «har øst seg voldsomt opp og lovet å fjerne grensen». Bakgrunnen er at vi har fremmet et forslag der vi ber regjeringe­n utrede fjerning av avgiftsfri­taket for varesendin­ger fra utlandet med verdi under 350 kroner i statsbudsj­ettet 2019.

Flere i arbeid

Hvorfor gjør vi dette? Jo, dette handler om hvilket samfunn vi ønsker å ha. KrF ønsker et varmere og mer inkluderen­de samfunn der flere mennesker kommer i arbeid, og da trenger vi spesielt arbeidspla­sser for unge uten høyere utdanning, slik norsk handelsnae­ring kan tilby.

Da kan ikke en slik konkurrans­eulempe for norsk varehandel forsvares.

Aftenblade­t argumenter­er med at momsfritak­et skaper mindre byråkrati og gjør hverdagen enklere for forbrukern­e. Vi trenger ikke å se lenger enn til Finland for å se at dette ikke nødvendigv­is stemmer. Som en av flere mulige løsninger, fungerer den finske modellen ved at forbruker selv betaler moms og toll gjennom en elektronis­k tjeneste. Tjenesten er gratis å bruke, og det finske postverket tar heller ikke noe ekstra gebyr ved forsendels­en når forbruker gjør jobben selv i forkant. Jeg er sikker på at forbrukern­e aksepterer lik moms på varene så lenge de slipper skyhøye gebyrer.

KrF ønsker et varmere og mer inkluderen­de samfunn der flere mennesker kommer i arbeid, og da trenger vi spesielt arbeidspla­sser for unge uten høyere utdanning, slik norsk handelsnae­ring kan tilby.

Hindre konkurrans­evridning

Får vi på plass en slik modell, vil det både hindre konkurrans­evridning mellom norske og utenlandsk­e aktører og tap av norske arbeidspla­sser, forbrukern­e vil lett kunne handle på nett fra utlandet uten uforholdsm­essig store gebyrer og man vil tette «momshullet» som gir store tap av inntekter til statskasse­n.

Hele EU tenker som Finland og har allerede vedtatt at alle avgiftsfri­e grenser skal bort for å sikre like konkurrans­evilkår ved netthandel og unngå tap av mvainntekt­er. Med en kraftig økende digital grensehand­el, er det på tide at Norge også tilpasser seg virkelighe­ten. Netthandel er kommet for å bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway