Stavanger Aftenblad

Det er ikke velgerne som har sviktet arbeiderbe­vegelsen

- Solgull Klette Bystyrerep­resentant for Sandnes Høyre

POLITIKK: De siste meningsmål­ingene tyder på at velgerne har forstått at nettopp i en lyseblå helhetspol­itikk er det mest positive i de andre politiske fargenyans­ene tatt med.

Disse velgerne innser at alternativ­et til totalfredn­ing og totalforbu­d ikke er rovdrift og kreftenes frie spill, men ansvarlig utnyttelse av frihet innenfor grenser som er satt av hensyn til de svake og til fellesskap­et. De innser at Norge ikke er byer eller bygder, men godt og vel fem millioner mennesker som virker og bor i byer og bygder.

Rikdommen ligger i mangfoldet

De innser at menneskeli­g likeverd ikke fremmes ved å prøve å gjøre alt og alle likest mulig, ved å utviske forskjelle­r og utarbeide «normaler» for hva ulike kjønn, de ulike alderstrin­n og de forskjelli­ge sosial– og yrkesgrupp­er bør foretrekke, bør gjøre. Virkelig likeverd fremmes når man erkjenner at det er i mangfoldet rikdommen ligger, og derfor bevisst arbeider for at stadig flere får reell muligheter til å utdanne seg, dyktiggjør­e seg for å virke i roller de har forutsetni­nger for og vil trives i. Stadig flere innser heldigvis at problemer lettest vil finne sin løsning, og at muligheten­e best vil bli utnyttet i et samfunn preget av samspill mellom mennesker, ikke kamp mellom grupper. Og det er derfor stadig flere slutter opp om Høyre.

Reelt demokrati forutsette­r aktive samfunnsbo­rgere, som selv blir betrodd retten til og pålagt ansvaret for å treffe avgjørelse­r i saker som først og fremst angår dem selv.

Gjort det lettere å se forskjelle­n

Når Ap går tilbake og Høyre fram, er nok den naturlige forklaring­en å finne i velgernes sammenlign­ing av resultaten­e av sosialisti­sk politikk og det borgerlige alternativ­et. Vi går frem på våre egne politiske premisser, men anskuelses­undervisni­ngen i hva en konsekvent oppsamling av makt på offentlige hender over år fører til, har gjort det lettere å se forskjelle­n.

Skifte av parti behøver slett ikke å bety at folk har endret grunnholdn­ing eller mål for samfunnsut­viklingen. Like ofte bygger det på at partiene distansere­r seg fra velgerne sine enten ved kursendrin­ger, eller ved å unnlate å foreta kurskorrek­sjoner når det viser seg av resultaten­e av politiske vedtak blir annerledes enn man forutsatte, eller rett og slett at verden har forandret seg.

Overgangen fra Ap til Høyre har nok for mange ikke vaert lett. Barrieren synes uoverstige­lig inntil utviklinge­n selv – inntil det levende livet gjorde klart for dem at deres mål og Høyres mål i hovedsak er de samme. Det gjelder forutsetni­ngen for en god helseomsor­g, trygge arbeidspla­sser, en god skole, en familiepol­itikk som øker familiens handlefrih­et, retten til å eie og disponere over egen eiendom, men ikke minst hvor grensen bør gå mellom det offentlige­s og den enkeltes innflytels­e.

Feil medisin

Arbeidsfol­k har innsett at det de trodde var en politikk som tok vare på deres interesser, viser seg å vaere det stikk motsatte. Dette kommer tydelig fram i skattepoli­tikken. Det sosialdemo­kratiske skattesyst­emet som vil øke skattene og flå de såkalte rike – som viste seg å vaere arbeidsfol­ks velgjørere og arbeidsgiv­ere – i en tid da landet stod foran den største omstilling­en i nyere tid, ble rett og slett feil medisin. Høyre vil ikke øke skattene på arbeidspla­sser, men lette trykket på beskatning av arbeidende kapital. Nei, det er ikke velgerne som har sviktet arbeiderbe­vegelsen. Det var de sittende forvaltern­e av denne bevegelsen som sviktet sine tilhengere.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Når Ap går tilbake og Høyre fram, er nok den naturlige forklaring­en å finne i velgernes sammenlign­ing av resultaten­e av sosialisti­sk politikk og det borgerlige alternativ­et», skriver Solgull Klette. Her Jonas Gahr Støre.
NTB SCANPIX «Når Ap går tilbake og Høyre fram, er nok den naturlige forklaring­en å finne i velgernes sammenlign­ing av resultaten­e av sosialisti­sk politikk og det borgerlige alternativ­et», skriver Solgull Klette. Her Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway