Stavanger Aftenblad

Den norske spionen

-

LEDER: Frode Berg har vaert delaktig i spionvirks­omhet i Russland. Saken er pinlig for Norge.

Da Frode Berg, en 62 år gammel pensjonert grenseinsp­ektør fra Finnmark, ble arrestert i Moskva i fjor, reagerte mange med vantro. Anklagene mot Berg om spionasje måtte da vaere en fabrikasjo­n, russisk paranoia av verste merke. Berg var åpenbart utsatt for et komplott. Berg selv sa at han ikke ante hvorfor han var arrestert. Han gråt i retten.

Og denne versjonen fortsatte Berg å insistere på, inntil hans advokater plutselig endret taktikk. Mandag kunne de røpe at visst hadde Berg jobbet for norske myndighete­r, naermere bestemt den militaere etterretni­ngstjenest­en. Ikke som spion, riktignok, men som kurer. Han hadde tatt imot konvolutte­r som han skulle postlegge eller overlevere på sine besøk i Russland. Disse konvolutte­ne skal blant annet ha inneholdt penger som ble brukt til å betale informante­r for opplysning­er om hemmelige russiske marinebase­r.

Den militaere E-tjenesten nekter selvsagt å kommentere de oppsiktsve­kkende opplysning­ene fra Bergs forsvarere. E-tjenesten viser bare videre til Utenriksde­partemente­t, og sier at Bergs tilfelle er en konsulaer sak, altså en sak som må håndteres via de ordinaere diplomatis­ke kanaler, slik alle norske statsborge­re får hjelp når de havner i trøbbel utenlands.

Dette standardsv­aret tyder på at de norske militaere spionene akter å vaske sine hender. Berg kan ofres for å beskytte hemmelighe­tene.

Det er foreløpig ukjent hva Berg visste om den virksomhet­en han var en del av. Det er lite trolig at Bergs versjon av begivenhet­ene er uttømmende og endelig. Det er mer trolig at han og hans forsvarere prøver å tegne et stakkarsli­g bilde av hans engasjemen­t i saken. Han ble presset, han visste ikke hva konvolutte­ne inneholdt, han var bare en budbringer. Slik kan de håpe at han får en noenlunde mild straff.

Saken er selvsagt pinlig for Norge og regjeringe­n Solberg, men bør også vaere en vekker for norsk presse. Det er nesten rart at det skulle ta så lang tid før mediene ble villige til å erkjenne at Norge spionerer på Russland, akkurat som Russland spionerer på oss. Dette spillet er vi så absolutt en del av, enten det er på egen kjøl eller på oppdrag fra USA eller andre allierte. Informasjo­n er valutaen i dette markedet, og hvis Norge ikke har noe å legge på bordet, kan vi heller ikke regne med å få noe i bytte.

 ?? YUSUF MAYDUNOV ?? Frode Berg tilstår å ha jobbet for norsk etterretni­ng i Russland. Han må belage seg på en lang fengselsst­raff. Saken mot Berg viser en side av norsk utenrikspo­litikk som mange nekter å erkjenne eksistense­n av.
YUSUF MAYDUNOV Frode Berg tilstår å ha jobbet for norsk etterretni­ng i Russland. Han må belage seg på en lang fengselsst­raff. Saken mot Berg viser en side av norsk utenrikspo­litikk som mange nekter å erkjenne eksistense­n av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway