Stavanger Aftenblad

Høyre og KrF ikke enige om Frivilligh­etens Hus

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Byens største parti, Høyre, vil gjøre Nytorget til et sentrum for byens frivillige organisasj­oner. Stavanger KrF synes ikke det er noen god idé.

Det var sist uke at Stavanger Høyre tok til orde for å samle mange av byens 800 frivillige organisasj­oner under samme tak ved Nytorget.

Bjørg Tysdal Moe og Anne Kristin Bruns i Stavanger KrF synes ikke det er noen god bruk av kommunale midler.

– Vi er mer enn villig til å legge til rette for frivillig arbeid, men løsningen er ikke å samle kontorer under samme tak. Utfordring­en er å skaffe lokaler og møteplasse­r i bygg som kommunen allerede disponerer, samt å få på plass frivilligs­entraler i alle bydeler, sier de to, som påpeker at mange av de største organisasj­onene alt har sine egne lokaler rundt i byen.

Anne Kristin Bruns er styreleder i frivilligs­entralen på Hinna. Hun er også nestleder i Hinna bydelsutva­lg og styret for Sølvberget KF.

– Sølvberget er allerede en viktig møteplass for frivillig arbeid og organisasj­oner. Dette kan utvikles videre. Frivilligs­entraler finnes alt i fire av bydelene, og bydelsutva­lgene sitter på midler for å utvikle nye møteplasse­r ute i bydelene, ikke minst skoler og bydelshus. Der har vi tro på at det kan oppstå knoppskyti­ng og integrerin­g. Målet er å utvide antall frivilligs­entraler fra fire til sju, slik at hver bydel får sin egen. Hillevåg er neste bydel ut, allerede i år, sier Bruns.

– Er det ikke et poeng for rekrutteri­ngen å samle mange frivillige organisasj­oner på ett sted?

– Jeg tror ikke det. Jeg tror det er mer av en ønskedrøm at det fungerer slik. I dag er det helt vanlig å bruke nettet for å få oversikt over hvilke tilbud som finnes innenfor ulike områder, mener Bruns.

Det var i forrige uke at Stavanger Høyre lanserte ideen om et Frivilligh­etens Hus på Nytorget.

Ringvirkni­nger

– Vi vet at frivillig arbeid skaper engasjemen­t, glede og positiv atmosfaere. Samtidig sliter de små frivillige organisasj­onene ofte hver for seg, både når det gjelder lokaler, lagring, IT og andre praktiske problemer. Jeg tror at en samlokalis­ering blant disse vil gi mange positive ringvirkni­nger. Det vil bli lettere for publikum å finne organisasj­oner å engasjere seg i. Det kan legges til rette for felles arrangemen­ter, samt for samarbeid og hjelp internt på huset, sier Rishi Khandelwal.

Han har i flere år vaert sterkt delaktig i arrangemen­tet Frivilligh­etstorget, der en rekke organisasj­oner har presentert seg på Sølvberget. Han har lansert ideenog fått gjennomsla­g for den i Høyre.

Førstkomme­nde fredag går idékonkurr­ansen for Nytorget ut til arkitekter i inn- og utland. Konkurrans­en omfatter blant annet bygging av et nytt stort kontorbygg naer krysset Bergelands­gata/Nytorget.

Planene vil etter alt å dømme føre til at det gamle politikamm­eret rives. Samtidig inneholder konkurrans­egrunnlage­t forutsetni­nger om at både Metropolis og Rogaland Kunstnerse­nter fortsatt skal vaere på Nytorget.

Frivilligh­etens Hus inngår ikke i noen planer ennå, men ideen kommer like fullt fra byens største parti. Gruppelede­r John Peter Hernes er i tillegg styreleder i Stavanger Utvikling KF, som har hånd om den videre prosessen med Nytorget..

– Hvilket ambisjonsn­ivå har Høyre for dette, 1000 kvadratmet­er, 2000?

– I utgangspun­ktet tenker vi et sted for de organisasj­onene som ikke har egne lokaler i dag. Vi kan begynne med 1000 kvadratmet­er, ha åpning for å kunne utvide og så håper vi at andre organisasj­oner vil slutte seg til etter hvert, sier John Peter Hernes.

– Skal kommunen sponse husleien, da?

– Det må legge stil rette for en viss grad av sponsing, siden mange organisasj­oner har svaert lav betalingse­vne. Samtidig er vi helt nødt til å legge bedre til rette for frivillig sektor. Skal vi løse utfordring­er med blant annet eldrebølge og integrerin­g, er vi helt avhengig av frivillig sektor. Da må vi og vaere villige til å bruke penger på å legge til rette, sier Hernes.

Integrerin­g

– Kommunen sa i 2010 nei til å redde Internasjo­nalt Hus i Hillevåg. Hvorfor er dette et bedre formål å støtte?

– Litt av problemet i Hillevåg var at det ikke var sentralt nok, og at det stort sett var en type organisasj­oner som holdt til der. Vi tror det vil bidra mer til integrerin­g med et bredere utvalg av frivillige organisasj­oner under samme tak. Ikke minst er det god timing å komme med dette nå, siden prosessen er godt i gang på Nytorget, et sted der kommunen kommer til å sitte på en stor eiendom, sier Hernes.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe og Anne Kristin Bruns i KrF er ikke enig i at Stavanger trenger et Frivilligh­etens Hus.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe og Anne Kristin Bruns i KrF er ikke enig i at Stavanger trenger et Frivilligh­etens Hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway