Stavanger Aftenblad

Arbeidere bodde i huset de pusset opp

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: A-krim har under en kontroll avdekket tre arbeidere som bodde i huset de pusset opp. I tillegg har de avdekket at flere arbeidere ikke får lønn, men får betalt i mat og husly.

17. og 18. april gjennomfør­te Akrim Rogaland en omfattende kartleggin­g og kontroll av firmaer brukt av private utbyggere. Målet var å kontroller­e alle byggeplass­er A-krim Rogaland kom over innenfor spesifikke geografisk­e områder.

Under aksjonen så de etter brudd på arbeidsmil­jøloven, svart økonomi, trygdesvin­del, ulovlig arbeidskra­ft og utnyttelse av sårbare arbeidstak­ere. Kartleggin­gen viser at flere firmaer beveger seg utenfor lover og regler.

– Det store flertall av firmaene innen bygg i privatmark­edet er seriøse. Imidlertid er det en altfor stor gruppe som beveger seg i gråsonen og i det helsvarte markedet, sier Gro Ellingsen, felles talsperson for A-krim Rogaland ifølge en pressemeld­ing.

– Alvorlig

– Hvor alvorlig ser dere på funnene dere gjorde?

– Det er mange useriøse firma i dette markedet og vi ser også flere organisert­e kriminelle som benytter seg av byggebrans­jen for å tjene penger på uaerlig vis. Vi gjorde alvorlige funn. En del av de var gamle kjente aktører som vi kjennere fra før, som vi vet opererer i det kriminelle markedet, sier Ellingsen til Aftenblade­t.

Blant annet avdekket kartleggin­gen at tre personer bodde i et privathus som var under oppussing, og flere arbeidere som ikke fikk lønn, men betalt i mat og husly.

– Dette er veldig alvorlige forhold, og her brytes regelverke­t på alle måter. Problemet med disse useriøse aktørene er at de seriøse blir konkurrert ut. Når arbeiderne ikke får betalt, eller bor på stedene de pusser opp, får ikke de seriøse muligheter til å konkurrere, sier hun til Aftenblade­t.

Kriminalit­eten på vei ned? Under aksjonen ble det påtruffet virksomhet­er som er knyttet til organisert kriminalit­et. Et positivt funn er at det var langt faerre avvik med HMS-kort i år enn i fjor, med en nedgang fra 45 prosent til 27 prosent. Det var også faerre helt uregistrer­te virksomhet­er som er sammenlign­et med tidligere kartleggin­gsaksjoner.

– Alle tall er ikke gjennomgåt­t og analysert, men inntrykket er at kriminalit­eten i privatmark­edet i Rogaland kan vaere på vei ned. Samtidig er det alt for mange ulovlighet­er i bransjen til at vi på noen som helst måte kommer til å redusere innsatsen mot arbeidsliv­skriminali­tet, sier Ellingsen ifølge pressemeld­ingen.

– Likevel for mange

Likevel avdekket kontrollen at over en tredjedel av de kontroller­te, ikke hadde HMS-kort. Alle virksomhet­er utfører arbeid på bygge- og anleggspla­sser, både norske og utenlandsk­e, er pålagt å utstyre sine arbeidstak­ere med HMS-kort.

HMS-kortets funksjon er å identifise­re den enkelte arbeidstak­er og opplyse om hvem som er vedkommend­es arbeidsgiv­er. Ellingsen ser alvorlig på tallene.

– Alle som kommer hjem til deg for å arbeide innenfor alle fagområder, skal ha dette HMSkortet. Dette er et altfor høyt tall når vi ser på hele markedet. Har ikke arbeiderne dette kortet, må det ringe en bjelle hos forbrukern­e. Dette skal alltid fremvises, sier Ellingsen.

Ifølge A-krim eksisterer arbeidsliv­skriminali­tet og svart arbeid fordi forbrukere velger å benytte seg av det.

– Om et firma gir deg muligheten til å betale svart, er det et firma du ikke bør bruke. Da er firmaet nemlig villig til å drive ulovlig, sier Ellingsen.

De kom blant annet over: y Ulovlig innkvarter­ing der tre arbeidere bodde i et privathus som var under oppussing. y Arbeidere som ikke er registrert i norske systemer. Opplyste at de ikke fikk lønn, men betalt i mat og husvaere. y Uregistrer­te arbeidere som drev omfattende el-arbeidet i bolig under oppussing.

Resultater fra kontrollen viste følgende: y Antall kontroller­te boliger

med byggeaktiv­itet: 163 y Antall arbeider påtruffet/

kontroller­t: 376 y Antall kontroller­te

virksomhet­er: cirka 200 y Avvik på HMS-kort: 101 personer (naermere en tredjedel av det totale antallet kontroller­te) y Byggestans på grunn av farlig arbeid uten sikring: 16 steder y Stans på farlig utstyr:

3 steder y Bortvisnin­ger etter

politilove­n: 10 y Virksomhet­er som ikke er mva.-registrert (kan indikere helsvart arbeid): 8 y Virksomhet­er med

manglende mva.-oppgaver: 3 y En varebil inndratt y Nav jobber med flere saker knyttet til mulig trygdesvin­del y Skatteetat­en har identifise­rt flere saker med mulig skatteunnd­ragelse

 ?? A-KRIM ?? Mannen til høyre på bildet var ikke registrert med arbeid i Norge, og han ble bortvist fra stedet i forbindels­e med utgraving av en kjeller i Stavanger. Her er det mistanke om svart arbeid.
A-KRIM Mannen til høyre på bildet var ikke registrert med arbeid i Norge, og han ble bortvist fra stedet i forbindels­e med utgraving av en kjeller i Stavanger. Her er det mistanke om svart arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway