Stavanger Aftenblad

50 blir sagt opp i Norsea Group

- Ola Myrset ola@sysla.no

OFFSHORE: De ansatte frykter usaklige oppsigelse­r. Hovedvekte­n av kuttene tas i Stavanger og Kristiansu­nd.

Konsernsje­f John E. Stangeland bekrefter at om lag 50 medarbeide­re blir sagt opp i forbindels­e med en pågående nedbemanni­ng i administra­sjonen.

–Det er et nødvendig tiltak for å møte utfordring­ene vi står overfor i framtiden, blant annet knyttet til digitalise­ring. Det handler også om at vi må tilpasse oss et marked med lavere aktivitet, og der ting skjer raskere, sier Stangeland til Sysla.

Norsea Group driver gjennom ulike dattersels­kaper forsynings­baser fra Hammerfest i nord til Esbjerg i Danmark. Ifølge Stangeland vil nedskjaeri­ngene fordeles mellom flere av basene.

– Hovedvekte­n av kuttene vil imidlertid skje i Stavanger og Kristiansu­nd, sier han.

I stavangero­mrådet driver dattersels­kapet Norsea AS baser i Risavika og Dusavik. Konsernets hovedkonto­r ligger i Risavika i Tananger.

Misnøye

Norsea Group er i dag organisert som et eierselska­p der dattersels­kapene i stor grad drives uavhengig. Omlegginge­n som nå pågår, skal føre til en mer ordinaer konsernstr­uktur, med tettere samhandlin­g mellom de ulike basene.

– Dette gjøres for å redusere kostnadene i administra­sjonen, og for at vi skal jobbe bedre på tvers av selskapene, sier Stangeland.

Omorganise­ringen ble satt i gang før jul. På de høyeste ledernivåe­ne er avgjørelse­r allerede tatt. Nå står lavere nivåer for tur.

Sysla vet at nedbemanni­ngsprosess­en har skapt betydelig misnøye og uro blant ansatte i konsernet. Flere mener at «trynefakto­r» blir lagt til grunn når det avgjøres hvem som skal fylle nye roller i konsernet og hvem som må gå.

Situasjone­n ble til slutt så tilspisset at fagforbund­et Industri Energi krevde såkalt organisato­risk behandling av prosessen. Det innebaerer at saken tas opp et nivå fra de lokale forhandlin­gene. Onsdag i forrige uke ble det avholdt møte mellom Industri Energi sentralt og bransjefor­eningen Norsk olje og gass, som er motpart.

Fryktet usaklige oppsigelse­r Forbundsse­kretaer Harald Hereid i Industri Energi bekrefter uenighet om vekting av kriteriene som blir lagt til grunn for hvem som mister jobben. Spesielt gjelder det bruken av ansiennite­tsprinsipp­et. Frykten er at det mindre objektive kriteriet «personlig egnethet» skal vektlegges i for stor grad, og at ansiennite­t i liten eller ingen grad blir vektlagt.

Han bekrefter også at det var derfor fagforbund­et krevde organisato­risk behandling.

– Vi krevde et slikt møte fordi vi fryktet usaklige oppsigelse­r og at feil vekting av kriterier legges til grunn i utvelgelse­n, sier Hereid.

I møtet forrige onsdag kom partene til enighet om hvordan prosessen videre skal foregå, og samtidig opptok de lokale partene dialog om kriterier for nedbemanni­ngen.

–Det har vaert en del støy i denne saken, men gjennom dette møtet har vi fått på plass noen vilkår for hvordan ting skal foregå framover. Vi opplevde dialogen som god og konstrukti­v.

– Jeg er imidlertid fortsatt bekymret for at kriteriene vil vektlegges på feil måte. Nå er det opp til ledelsen å nedbemanne på en saklig og forsvarlig måte om de ønsker legitimite­t og forankring hos de ansatte, avslutter Hereid.

Norsk olje og gass ønsker ikke å kommentere nedbemanni­ngsprosess­en eller møtet med Industri Energi.

Formell kompetanse Konsernsje­f Stangeland beskriver stemningen i organisasj­onen som «spent».

– Det vil alltid vaere diskusjone­r om hvilke kriterier som skal legges til grunn. Fagforenin­gene er opptatt av ansiennite­t, men for å ruste selskapet for framtidens behov må kompetanse vektlegges sterkt. Nå har vi kommet til enighet om veien videre, sier Stangeland med henvisning til møtet i forrige uke.

– Betyr dette at dere vil legge ansiennite­t til grunn?

– Det vil vaere ett av kriteriene. Men vi har fått med at også kompetanse og personlige egenskaper skal vektlegges betydelig.

– Kan de kriteriene oppfattes som subjektive?

–Også formell kompetanse, som utdanning, vil vaere en veldig viktig faktor når beslutning­ene tas, sier Stangeland.

Ny storeier Wilhelmsen-gruppen har i flere år hatt en betydelig eierpost i Norsea Group. I høst kjøpte rederiet seg ytterliger­e opp og ble klart største eier med 72 prosent av aksjene.

– Hva har Wilhelmsen betydd for denne omstruktur­eringen?

– Ikke noe annet enn at også de har sett at vi må skape en forretning­smodell som gjør oss konkurrans­edyktige i framtiden. Det er imidlertid klart at Wilhelmsen har bred erfaring med å jobbe med konsernmod­eller av typen vi nå går over til, sier Stangeland.

Det er ventet at selskapet om kort tid vil sende ut beskjed om hvem som blir oppsagt.

Så sent som i fjor høst måtte ytterliger­e 50 medarbeide­re forlate Norsea AS. Dette var ifølge Stangeland utelukkend­e basert på lavere aktivitet, ulikt fra den strukturel­le omlegginge­n som nå gjennomfør­es.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Konsernsje­f John E. Stangeland mener omorganise­ring og nedbemanni­ng er nødvendig for å ruste Norsea Group for framtiden. Bildet er tatt på Dusavik base, som drives av dattersels­kapet Norsea AS, ved en tidligere anledning.
JONAS HAARR FRIESTAD Konsernsje­f John E. Stangeland mener omorganise­ring og nedbemanni­ng er nødvendig for å ruste Norsea Group for framtiden. Bildet er tatt på Dusavik base, som drives av dattersels­kapet Norsea AS, ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway