Stavanger Aftenblad

UiS-professor kritisk til nedbygging­en av norske verft

- Tor Gunnar Tollaksen journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Elisabeth Seglem journalist elisabeth.seglem@ aftenblade­t.no Erlend Skarsaune journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no

STAVANGER: På 2000-tallet tjente Rosenberg mer på å rette opp feil fra Dragados-verftet i Spania enn om verftet selv hadde vunnet anbudet for selve jobben. – Glemte vi kvaliteten­e til de norske verftene? spør professor Marie Smith-Solbakken.

– Det norske internkont­rollsystem­et er bygget på høyt kvalifiser­t arbeidskra­ft. I møte med en kultur med helt andre styringssy­stemer, arbeidstak­ermedvirkn­ing og ledelsesku­ltur, syns jeg det er grunn til å spørre om den norske modellen og tilsynsreg­imet egentlig passer inn i en globaliser­t verden som norske plattforpr­osjekter møter ved verft i for eksempel Sør-Korea, sier oljehistor­iker Marie SmithSolba­kken til Aftenblade­t.

Hun er professor i historie ved Universite­tet i Stavanger og har i en årrekke forsket på oljehistor­ie.

Kampen mot Dragados

I Aftenblade­ts arbeid med Goliat-skandalen, har det kommet fram mange eksempler på at norske prosjektar­beidere påpekte arbeidsfei­l som ble utført av verftsarbe­idere i Asia underveis.

Men så raskt de snudde ryggen til og gikk videre, ble arbeidspro­sessene – som altså var feil – fortsatt, fordi det var det som sto på tegningen.

– Når feil påpekes i arbeidspro­sessen ved asiatiske verft, er det ikke nødvendigv­is høyde for at justeringe­r gjøres i et system hvor arbeidstak­ere reduseres til utførere og ikke medvirkere. Dette bryter med norsk fagarbeide­rtradisjon, sier Smith-Solbakken.

Denne åpenbare kulturkoll­isjonen mellom norske industritr­adisjoner, arbeidstak­ermedvirkn­ing og arbeidskul­turer og asiatiske, rigide, hierarkisk­e tradisjone­r, mener Smith-Solbakken kan ha blitt undervurde­rt da oljeselska­pene valgte å sende plattformp­rosjekter til utlandet.

En av de første store symbolkamp­ene som ble kjempet fra norske verft, var ikke minst da Statoil i 2003 valgte det spanske verftet Dragados til å bygge 1,5 milliarder­s-kontrakten med Snøhvit-lekteren med tilhørende prosessanl­egg. Totalt kom overskride­lsene på Snøhvit-utbygginge­n opp i 49,5 prosent, noe som i 2017-kroner tilsvarte 50 milliarder kroner.

Her ble blant andre Rosenberg Verft i Stavanger veid og funnet for lette. Statoil hevdet at Dragados kunne levere 40 prosent rimeligere enn norske tilbud. Etterpå var Rosenberg blant de norske aktørene som fikk mer betaling for å rette feilene fra Spania enn verftet ville tjent på å ha vunnet anbudet.

En rapport fra analysebyr­ået Rystad Energy tidligere i år viste at de totale merkostnad­ene fra plattformp­rosjekter i Asia i perioden 2009 og 2013, lå på 70 milliarder kroner sammenlign­et med leveringer fra norske verft. Sluttregni­ngen fra asiatiske verft ble i gjennomsni­tt 75 prosent høyere.

Taktskifte med EØS-avtalen Oljehistor­iker Smith-Solbakken mener EØS-avtalen, som trådte i kraft i 1994, manifester­er det store taktskifte­t for norsk verftsindu­stri. Etter EØS-avtalen var det ikke lenger rent teknisk mulig å gi vekk kontrakter til norske verft i et åpent, internasjo­nalt anbudsmark­ed.

– Norge hadde et internkont­rollsystem som hvilte på trepartsmo­dellen. Det var en god historie som var et konkurrans­efortrinn, sier hun. og legger til trepartsmo­dellen ble svekket med EØS-avtalen, samtidig tror hun avtalen gjorde at de norske styringssy­stemene ikke ble tillagt tilstrekke­lig vekt.

– Samarbeide­t mellom arbeidsgiv­ere, arbeidstak­ere og tilsynsmyn­digheter ga en kvalitetsk­ontroll som involverte alle uansett posisjon. Dette sikret at vi fanget opp feil og mangler langt mer effektivt enn i mange andre land, påpeker Smith Solbakken.

Videre sier hun at Norge har tapt både penger og kompetanse på nedbygging­en av verftsindu­strien som skjedde utover 1990-årene. Dermed forsvant også deler av kunnskapen vi hadde innenfor komplekse oljeplattf­ormer.

Hun mener det er grunn til å spørre seg om politikern­e egentlig kjente til viktighete­n av denne kompetanse­n og konkurrans­efordelen til norsk verftsindu­stri.

– Nedbygging­en av norske verft har vaert et stort tap. Betydninge­n av den norske modellen ble undervurde­rt. I ettertid er det bittert å se resultatet av Asiaprosje­kter som Yme og Goliat. Globaliser­ingen gikk på bekostning av norske arbeidspla­sser, kompetanse og industri. Dette har vi tapt på, sier Smith-Solbakken.

 ??  ?? Professor Marie Smith-Solbakken er skeptisk til nedbygging­en som har vaert hos norske verft, noe som førte til at oljeselska­pene også sendte komplekse oljeprosje­kt til bygging i Asia.
Professor Marie Smith-Solbakken er skeptisk til nedbygging­en som har vaert hos norske verft, noe som førte til at oljeselska­pene også sendte komplekse oljeprosje­kt til bygging i Asia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway