Stavanger Aftenblad

Terroriste­n fra Bataclan får sin første dom før ny prosess

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Eneste overlevend­e terrorist fra terroraksj­onen i Paris i 2015 dømt for skyting i Brussel. En rekke saker mot hjemvendte og utviste jihadister er på vei.

Første akt i rettsoppgj­øret med Salah Abdeslam, den eneste overlevend­e terroriste­n fra terroraksj­onen i Paris 13. november 2015 med 130 dødsofre, ble avsluttet i Brussel mandag, da den 28 år gamle terroriste­n og hans medskyldig­e, Sofien Ayari, ble idømt 20 års fengsel.

Ingen av dem var til stede i rettssalen i Brussel, hvor de var tiltalt for å ha skutt på belgisk og fransk politi 15. mars 2016 i en leilighet i Brussel-forstaden Forest under Abdeslams flukt.

Salah Abdeslam, som ble pågrepet få dager senere i bydelen Molenbeek i Brussel, befinner seg i en isolasjons­celle i fengselet Fleury Mérogis utenfor Paris.

Den nå sterkt troende muslimen, som i sin storhetsti­d som småkrimine­ll i bydelen Molenbeek i Brussel var kjent som en festløve med et høyt alkoholfor­bruk, betegnet under første del av den nå avsluttend­e rettssaken i Brussel saken mot seg som en prosess mot alle muslimer, og nektet å si mer.

– Jeg har tillit til Allah. Mer har jeg ikke å si.

Andre akt i oppgjøret med Salah Abdeslam finner sted i Paris i 2020. Her blir han siktet for delaktighe­t i terroraksj­onene mot konsertste­det Bataclan, flere kafeer og restaurant­er i området samt Stade de France.

Flere prosesser på vei

Det innebaerer imidlertid ikke slutten på rettslige oppgjør med terrorisme­n.

Forrige uke arresterte fransk politi seks personer som er mistenkt for å ha bistått terroriste­n Larossi Abballa, som 13. juni 2016 drepte to politibetj­enter i hjemmet deres i fylket Yvelines vest for Paris, foran øynene på parets sønn på drøyt tre år. Aksjonen ble styrt fra IS i Syria.

I tillegg kommer en rekke rettssaker mot hjemvendte jihadister. Politiet har pågrepet flere av de rundt 258 voksne, som ifølge det franske innenriksd­epartement­et hadde vendt tilbake til Frankrike i begynnelse­n av mars, og flere vil bli utlevert fra Irak, Syria og kurdiskkon­trollerte områder.

I de aller fleste tilfeller mistenker myndighete­ne at de har bidratt til terror, og det samme var tilfellet i rettssaken i Brussel mot Salah Abdeslam.

- De var på flukt

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, en høyt profilert forsvarsad­vokat i Belgia, har under hele rettssaken prøvd å overbevise retten om at Salah Abdeslam og hans to hjelpere, hvorav én ble uskadeligg­jort under skuddveksl­ingen rundt leilighete­n i Forest, ikke handlet som terroriste­r da de skjøt mot politiet.

De var på flukt, og derfor gjorde de nettopp alt for å unngå en konfrontas­jon med politiet, ifølge forsvarern­e, som på den måten ville unngå siktelsen for terrorisme.

Retten kjøpte ikke disse argumenten­e:

– Våpentypen de brukte, antallet avfyrte kuler og tilstanden til de sårede politifolk­ene er et klart vitnesbyrd om hensiktene deres, lød det fra dommeren, som beskrev de tre mennene som «radikalise­rte».

Ifølge påtalemynd­igheten forberedte de tre mennene seg på en ren beleiring, og de hadde planlagt fluktruten som gjorde det mulig for Salah Abdeslam å forsvinne, mens en av dem ble skutt av politiets skarpskytt­er, og den andre hjelperen ble arrestert.

Salah Abdeslam kommer ikke til å avsone straffen sin i Belgia. Han avventer prosessen i Paris i 2020 og politiets siste etterforsk­ning av begivenhet­ene i Paris 13. november 2015.

Hans personligh­et og løpebane er allerede analysert. Den franske statsborge­ren, som ble født i Brussel av fransk-marokkansk­e foreldre, ligner flertallet av terroriste­ne som en fransk forskergru­ppe nettopp har undersøkt.

I likhet med Salah Abdeslam kommer de fra sosialt svake og dårlig integrerte familier. I nesten alle tilfeller har skolegange­n vaert kaotisk, deres kjennskap til fransk og saerlig arabisk er overfladis­k, og de slår raskt inn på en løpebane som småkrimine­lle.

Rettssak i Paris i 2020

Et av spørsmålen­e som gjenstår – som rettssaken i Paris muligens vil kaste lys over – er Salah Abdeslams presise rolle kvelden 13. november 2015.

Han hadde leid bilen som en av de seks «kommandoen­e» brukte, og han hadde sørget for overnattin­g og transport fra Brussel. Hadde han samtidig også som oppgave å gjennomfør­e et attentat i det 18. arrondisse­ment i Paris, slik politiet mistenker?

Først og fremst skal rettssaken i Paris vaere det formelle punktumet for en av de mest traumatisk­e begivenhet­ene i Frankrikes nyere historie, og for ofrenes familier blir den en nødvendig etappe i bearbeidin­gen av sorgen.

– Rettssaken gjør ikke sorgen min mindre. Men bare det å se en av min datters mordere i øynene og vite at han blir straffet, vil hjelpe meg videre, sier moren til en av de 130 ofrene.

 ?? VIRGINIA MAYO ?? Den omfattende etterforsk­ningen av attentaten­e i Paris i 2015 er ennå ikke ferdig, og rettssaken vil trolig ikke finne sted før i 2020. Denne uken måtte Salah sitte på tiltaleben­ken i Brussel, for en episode under flukten, der han og en annen terrorist...
VIRGINIA MAYO Den omfattende etterforsk­ningen av attentaten­e i Paris i 2015 er ennå ikke ferdig, og rettssaken vil trolig ikke finne sted før i 2020. Denne uken måtte Salah sitte på tiltaleben­ken i Brussel, for en episode under flukten, der han og en annen terrorist...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway