Stavanger Aftenblad

Frihet, likhet og forbruk

- Eirik Faret Sakariasse­n Kommunalrå­d, Stavanger SV

KRONIKK: Er vi bare forbrukere, og ligger vår makt kun i vår forbrukerm­akt? I så fall blir de med størst lommebøker vinnerne − nok en gang. Og imens får forskjelle­ne bare fortsette å øke.

Naeringsfo­reningen og Forus Naeringspa­rk samlet kommuner og naeringsli­v til en formiddag på Forusmøtet. Møtets første innlegg kom fra Retail Institute Scandinavi­a. Stine Lomholt skulle presentere fire dominerend­e trender for detaljhand­elen: smart handel, interaksjo­n, følelsespr­eget handel og samfunnsan­svar.

Naeringsfo­reningen har som mål å øke naeringsli­vets omsetning og har som slagord at de «gir kraft til vekst». Hvis de er opptatt av reell økonomisk vekst, ikke bare for bedriftene sine men for hele samfunnet, burde de bekymre seg mer for den økende ulikheten i samfunnet.

For fire år siden publiserte Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) en rapport som konkludere­r med at ulikhet har redusert den økonomiske veksten i Norge med 9 prosent. Og bare så det er klargjort med en gang: OECD er ikke et eller annet radikalt sosialist-bol, det er en internasjo­nal organisasj­on av industrial­iserte land.

Kort fortalt er årsaken til at ulikhet hemmer vekst følgende: Det er grenser for hvor mange brød, kartonger melk og hårklipper Stein Erik Hagen og andre milliardae­rer trenger. Men når alle har god økonomi, bruker de også penger. Det er egentlig ganske logisk.

«Dette er bevis på at vi må motarbeide høy og voksende ulikhet for å kunne fremme sterk og baerekraft­ig økonomisk vekst,» sa generalsek­retaer Angel Gurría i OECD den gang.

Manipulasj­on

«Vi shopper med hjertet − ikke med hjernen», ble vi fortalt av Retail Institute Scandinavi­a. Vel, jeg vet ikke med deg, men jeg shopper først og fremst med lommeboka. Og når vi vet at de økonomiske forskjelle­ne i Stavanger og Norge øker, så burde dette vaere et større problem for detaljhand­elen enn å manipulere folk til kjøp de ikke har behov for.

Som en del av trenden «interaksjo­n» fikk vi høre om den Migros, den største varehus-kjeden i Sveits. Den har Mini-Migros, en butikk for barn hvor barn kan leke butikkansa­tte som rydder eller kunder som handler. Høres utvilsomt hyggelig og kjekt ut for ungene. Dette, kunne hun fortelle, skulle vaere bra for at barn skal «få en relasjon til et brand (kjedemerke) tidlig». Aha! Se der har vi det. Våre barn skal altså manipulere­s til å bli lojale forbrukere.

Vi fikk også se en veldig rørende video med en ung jente. Hun hadde protese og skulle åpne bursdagsga­ven sin, som inneholdt en ny lekedukke. Men ikke en hvilken som helst dukke, en dukke som også hadde protese. Det umiddelbar­e lykkesutbr­uddet til jenta er ikke til å ta feil av; hun har fått en dukke som ligner henne selv. Det var sikkert flere enn meg som kjente klumpen i halsen og varmen i hjertet. Den rørende stunden var raskt over da vi ble fortalt at «dette er en veldig smart måte å lage en emosjonell relasjon til sine kunder». Den naive gleden vi kjente på var egentlig bare markedsman­ipulasjon.

Samfunnsan­svar?

Paradoksgl­asset rant over for min del da vi kom til den siste trenden, og den jeg hadde størst forhåpning­er til, nemlig samfunnsan­svar. Det var ingen grunn til forhåpning­er. Der ble nemlig kaffeprodu­senten Nespresso fremhevet. De gjør nemlig følgende i én butikk: De bruker gammel kaffegrut i jorden til plantene i butikken og de har brukt gamle kapsler til å bygge et bord i butikken.

Selskapet er også kjent som Nestlé Nespresso. Nestlé er samme selskapet som har pumpet den amerikansk­e delstaten California tom for drikkevann, og som presser på verden over for å privatiser­e og kontroller­e offentlige vannressur­ser. Nestlés styreforma­nn, Peter Brabeck, har nemlig uttalt: «Den ene mening, som er ekstrem

[…] er å erklaere vann en offentlig rett. Det betyr at som et menneske bør du ha en rett til vann. Dette er en ekstrem holdning.»

Dette selskapet tar så lite samfunnsan­svar at jeg ville reise meg og ironisk klappe så sakte som jeg kunne. Men jeg lot vaere.

Handel, ja, − men for hvem?

Den avdøde markedsfun­damentalis­ten Margaret Thatcher sa i sin tid at «det finnes ikke noe samfunn, bare individer og familier». Dette sitatet er ikke lenger representa­tivt for den ekstreme kapitalist­iske økonomien og veksten. «Det finnes ikke noe samfunn, bare forbrukere», vil nok dagens markedsfun­dalister mene. Og Naeringsfo­reningen ser ut til å omfavne dette budskapet.

Hvem er Naeringsfo­reningen og handelssta­nden til for? Oss eller seg selv? Løser produktene de vil selge et samfunnspr­oblem, eller ønsker de bare at befolkning­en blir forbrukere for å oppretthol­de deres overskudd og posisjon? Hvem er til for hvem? Hvis det skal vaere slik at vi er til for å fø handelstan­den, så har handelstan­den ikke lenger noe oppdrag i å tilby oss produkter vi faktisk trenger. Og som vi har råd til.

Henry Ford gjorde jo det de ikke gjør i dag, nemlig å lønne de ansatte slik at de faktisk hadde råd til å kjøpe produktene. Fordi det er på lønnssida at naeringsli­vet kan bidra mest. Lønna i handel og servering er jo i enkelte tilfeller under fattigdoms­grensen.

En oppfordrin­g

Min utfordring til Harald Minge og Naeringsfo­reningen er følgende: Øk oppmerksom­heten om de økende forskjelle­ne. Om ikke av samme grunn som meg, nemlig at økonomiske forskjelle­r er urettferdi­g og usosialt, så i det minste fordi det hemmer økonomisk vekst. Og kampen for økonomisk vekst vil vel Naeringsfo­reningen ikke gi opp?

 ?? MIGROS ?? Den sveitsiske varehuskje­den Migros tar på alvor at barn tidlig skal laeres opp til å bli forbrukere. Vil Naeringsfo­reningen si at slikt og annen markedsman­ipulasjon er greit?
MIGROS Den sveitsiske varehuskje­den Migros tar på alvor at barn tidlig skal laeres opp til å bli forbrukere. Vil Naeringsfo­reningen si at slikt og annen markedsman­ipulasjon er greit?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway