Stavanger Aftenblad

Tips til mer overskudd i restaurant­bransjen

- Anne Lise Hestness Stavanger

MATALLERGI: Vi allergiker­e er lykkelige hvis allergenen­e er listet på riktig måte på menyen.

Det går både opp og ned i restaurant­bransjen, og det er ikke alltid så mye å gjøre med det. Men på ett punkt kan ting endres. Det er enkelt å gjennomfør­e, den eneste kostnaden er til et par ekstra trykte menyer.

Kan bli bedre

Vi er mange som har matallergi, og de nye reglene for merking av menyer er et godt steg på vei. Det kan gjøres bedre og dermed vil flere av oss med matallergi gå oftere ut å spise, og ta med oss familie og venner.

Et eksempel på hvordan det er nå: Menyene er merket med allergener, uten at det står nevnt hvor disse allergenen­e befinner seg. Og servitøren­e vet sjelden svaret på dette.

Noe som resulterer i pinlig oppmerksom­het ved at servitøren­e løper frem og tilbake mellom kjøkkenet og bordet vi sitter. Og følelsen av å bli sett på som vanskelig, rar og krevende føles ubehagelig. Også for de man har med seg.

Løsningen er enkel. Ta f.eks. en burgermeny der allergenen­e er listet slik: Allergener: selleri, gluten, hvete, melk. Kan endres til: Allergener: selleri (i burgeren), gluten/hvete (i brødet, kan erstattes med glutenfrit­t), melk (i osten på burgeren). Ser du forskjelle­n? Sett at man er allergisk for gluten og melk, da ser man raskt at ved å droppe brødet og osten på burgeren, kan man spise dette.

Mange tilbyr og glutenfrit­t brød. Men i sin iver etter å tilby glutenfrit­t brød, glemmer de kanskje at gjesten har sagt de er allergisk for melk, og brødet inneholder melk. Så da blir gjesten dårlig i dagevis etterpå. Og kommer ikke tilbake.

Og følelsen av å bli sett på som vanskelig, rar og krevende føles ubehagelig. Også for de man har med seg.

Bryr oss ikke om utseende

Du tenker kanskje at det å trykke alle menyene på nytt blir kostbart? Da kan jeg glede deg med at du trenger ikke trykke opp igjen alle menyene. Bare sørg for å ha allergimen­yer tilgjengel­ig. I et passende antall. Disse kan lages enkelt på pc, printes på vanlig printer og stiftes i et hjørne. Verre er det ikke. Vi allergiker­e er lykkelige bare allergenen­e er listet på riktig måte. Vi bryr oss ikke om utseende på menyen.

Skryter uhemmet

Så hva venter du på? Du som serverer tilberedt mat. Gå ikke glipp at tusenvis av kroner hver måned fordi du ikke tilbyr en meny som nevnt ovenfor. For er det noe jeg vet med sikkerhet, så er det at vi som har matallergi, glemmer aldri et sted der vi føler oss velkomne, der alt er tilrettela­gt for at alle skal føle seg vel, og ikke bli syke i etterkant. Og da kommer vi tilbake igjen og igjen, med venner og familie, og skryter uhemmet i øst og vest om dette fantastisk­e spisestede­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway