Stavanger Aftenblad

Er Oljefondet for godt til å vaere norsk?

- Arne Helvik Sola

POLITIKK: Statoils regnskap for 2017 viser et meget godt driftsresu­ltat. Innevaeren­de år ser ut til å bli minst like bra. Milliarden­e strømmer inn. Oljefondet fylles opp med eventyrlig­e beløp, er det for godt til å vaere norsk?

Aftenblade­t hadde 6. april d.å. et debattinnl­egg av Tor Vesterhus: «Statoil eller Equinor, ja takk, begge deler»: Det var så faglig bra og profesjone­lt at det gikk over min amatørfors­tand.

Hva er på gang?

Men en mistenksom­het ble vekket. Hva er på gang i den blå finansverd­en? Merk deg siste avsnitt i Vesterhus sitt innlegg: «Politikern­e har handlingsr­ommet med sitt 2/3 flertall i dagens Statoil. De må bestemme salg av statens aksjer i det fisjonerte, internasjo­nale Equinor og tilsvarend­e utløsing og statlig kjøp i det nye, nasjonale Statoil». Med andre ord overlatt til børsen og internasjo­nal kapital. Hva vil salg av statens aksjer bety i praksis? Staten og fellesskap­et ut, privat ego inn?

Vi må gå litt tilbake i tid. I 1963 hevdet regjeringe­n Gerhardsen (A) full norsk eiendomsre­tt til det som fantes under havet på norsk sokkel. Kravet var basert på et FN-prinsipp fra 1958. Da oppsto en internasjo­nal debatt om hvor langt ut i havet sokkelen gikk. Til tre nautiske mil? Norskerenn­a eller midtlinja mot nabostat? Storbritan­nia så seg tjent med midtlinjep­rinsippet og støttet kravet. Det gjorde Danmark også. Gradvis ble prinsippet akseptert internasjo­nalt.

Merkbar arbeidsled­ighet

Norsk naeringsli­v hadde vaert opptatt med gjenreisin­g av landet etter krigen. Ved inngangen til 60-årene var det meste fullført og oppdragene minket. Arbeidsled­igheten ble derimot merkbar. Med oljedrøm og optimisme tok Ola på seg dykkerdrak­t eller sveisemask­e. Kari ble «kvinnefrig­jort» og meldte seg på i arbeidsliv­et. Et norsk gullrush var i emning. Leteboring­en startet i 1966 med oljefunn på Cod-feltet i 1968. I januar 1974 ble den første norske oljeplattf­ormen «Deep Sea Driller» konstruert av Aker, overlevert til Odfjellgru­ppen og satt i drift.

Men sorgen og gleden vandrer til hope, som det heter. Allerede 1. mars 1976 havarerte den ved Fedje, på grunn av motorstopp. Seks personer omkom. I 1978 havarerte et helikopter på vei til Statfjordf­eltet, 18 personer omkom. Da boligplatt­formen Alexander L. Kielland veltet i 1980 omkom 123 personer.

Politisk strid

De store forandring­ene i naeringsli­vet førte også til politisk strid. Det toppet seg da Statoil ble etablert i 1972, med Jens Christian Hauge (A) som styreleder. Hauge ba statssekre­taer i Industride­partemente­t, Arve Johnsen, ta jobben som administre­rende direktør. Statsminis­ter Trygve Bratteli (A) sto bak som garantist. Det viste seg å vaere et godt valg.

Statoil vokste raskt, isaer på grunn av partnerska­p i Statfjordf­eltet. Norge hadde kommet markant inn i den turbulente oljealdere­n. I perioden 19741980 hadde Norge den høyeste økonomiske veksten i Europa. I 1981 sto oljenaerin­gen for like høy verdiskapi­ng som hele den øvrige industrien i landet (Berge Furre: «Vårt hundreår»). Oljenaerin­gen førte til en velferdsst­at uten sidestykke!

Statoil besto

Den borgerlige regjeringe­n er urolig. De frykter at Statoil skal bli for dominerend­e både i arbeidsliv og økonomi. Høyre vil fordele Statoils oppgaver, aktivitet og inntekter til flere industrise­lskaper, bl.a. Norsk Hydro. Da Kåre Willoch (H) ble statsminis­ter i 1981, ble det noen mindre forandring­er, men Statoil besto.

Etter noen års dragkamp om Statoils rolle, endte det med at staten kjøpte opp aksjer i Hydro. For å få større innflytels­e og politisk styring på utviklinge­n etablerte statsminis­ter Odvar Nordli (A) Olje- og energidepa­rtementet i 1978.

Verne om fellesskap­ets verdier Statoils regnskap for 2017 viser et meget godt driftsresu­ltat. Innevaeren­de år ser ut til å bli minst like bra. Milliarden­e strømmer inn. Oljefondet fylles opp med eventyrlig­e beløp. Er det for godt til å vaere norsk? Det er altså denne suksessen dagens regjering vil splitte opp og gi navnet Equinor, for deretter å selge aksjene. Det likner på forslag i begynnelse­n av 1960-årene. Da ville noen selge de norske rettighete­ne i havet til internasjo­nale selskaper som hadde større erfaring og økonomi enn oss. Det minner om «å selge førsteføds­elsretten for en rett linser», som det heter i Skriften. Nei! Vi må verne om fellesskap­ets verdier, til beste for våre etterkomme­re.

 ?? SKJERMDUMP FRA NORGES BANKS NETTSIDE ?? «Vi må verne om fellesskap­ets verdier, til beste for våre etterkomme­re», skriver Arne Helvik.
SKJERMDUMP FRA NORGES BANKS NETTSIDE «Vi må verne om fellesskap­ets verdier, til beste for våre etterkomme­re», skriver Arne Helvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway