Stavanger Aftenblad

– Lokale spillere er viktig for identitete­n og tilhørighe­ten

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Søndag var det ti rogalendin­ger i Vikings tropp mot Åsane. Det er en helt bevisst strategi og sender et viktig signal, mener Bjarne Berntsen.

På gårsdagens Viking-trening fikk også Staal-spissen Even Østensen sjansen til å vise seg fram for Berntsen & Co. Det er helt i tråd med slik klubben ønsker å drive.

– Dette var veldig gøy. Det ga mersmak, sier en nydusjet og ferdigtren­t Even Østensen til Aftenblade­t etter gårsdagens halvannen time lange økt i regnet på SR-Bank Arena.

Målmaskine­n fra Hjelmeland spiller til daglig i Staal i 3. divisjon. Der har han gjort sine saker såpass bra at han allerede i vinter skulle ha trent med Viking. Men en skade satte en stopper for det. Nå passet det imidlertid, og 24-åringen kom seg greit gjennom sin første økt med 1. divisjonsk­lubben i Jåttåvågen.

Glad for å få sjansen

– Du merker at nivået er høyere. Du må vaere på hele tiden. Men jeg følte det gikk veldig bra. Jeg håper veldig at vi kan holde kontakten og at jeg kan få komme tilbake igjen, sier Østensen som i oppkjøring­en til sesongen mistet to og en halv måned med en strekkskad­e.

Men nå er han på gang og lar seg motivere av at Viking følger med.

– De fleste som spiller i lavere divisjoner har jo som mål å få sjansen til å kjenne på og vise seg fram på dette nivået, så det er veldig kjekt å få vaere med her. Det er flott at vi kan få den muligheten. Det er godt å vite at de følger med, sier Østensen, som hos NFF står oppført med totalt 69 mål på 116 kamper for Staal.

Lokale innslag på Viking-trening kan det bli mer av. Ikke bare for Østensen, som er ønsket tilbake på trening, men også andre. For Viking skal vaere et lag med en klar Rogaland-profil. I søndagens kamptropp til møtet med Åsane var det hele ti spillere fra Rogaland. Seks av dem startet kampen.

Balansegan­g

–Det er viktig for identitete­n og tilhørighe­ten. At supportern­e skal ha sine de kan støtte opp om. Samtidig har det vist seg at det ikke hjelper å ha et lag bestående av bare lokale spillere hvis du ikke vinner. Du må prestere og vinne kamper. Og spille god fotball. Klarer vi det med spillere fra vår region, er det ekstra kjekt, sier Berntsen.

Viking ønsker å satse på og utvikle spillere fra egen stall og region. Spillere som hentes utenfra, skal i større grad forsterke laget, ikke bare troppen. Da kan en lokal spiller fylle samme rolle.

– Det er en rettesnor å jobbe etter, sier Berntsen.

– Men det er vel også en balansegan­g?

– Ja. Du må sørge for å ha et godt nok lag. Det er bedre med fire utlendinge­r på et lag som vinner enn 11 lokale som ikke vinner. Det er en balansegan­g. Men det er ingenting som tilsier at vi ikke kan skape et topplag i Stavanger på sikt der hovedtyngd­en av spillere er lokale og regionale. Det føler jeg meg trygg på. Det skulle bare mangle.

Jobbes godt

Berntsen mener det jobbes godt rundt om i breddeklub­bene. Og han sier Viking har god oversikt.

– Vi prøver å ha en tilnaermet komplett oversikt. Vi er til stede på lokalfotba­llen, med speidere og trenere. Det tror jeg klubbene setter pris på. Det virker i hvert fall sånn. Det er også en inspirasjo­n for spillerne, samtidig som det er greit for klubbene å vite at vi følger med, sier Viking-treneren.

Han roser også jobben som gjøres rundt om i breddeklub­bene.

– Det jobbes godt. Det er et trenerløft, utdanning av trenerne på grasrotniv­å, det hjelper. Samtidig er det også sånn at de som virkelig vil, de kommer opp uavhengig av det.

– Er det ekstra gøy med en god seriestart med en så lokal og regional profil?

– Det er det. Det viser at vi er inne på rett spor og at vi har truffet brukbart på spillerlog­istikken, sier Berntsen.

Som hadde følgende å si om Even Østensen:

– Han er en spennende spiller. Han har slitt med skade, men har fått trent seg opp i fred og ro. Vi håper han kommer tilbake. Det viktigste er å ha en god dialog med Staal slik at det passer inn i deres hverdag med kamper og trening.

Du må prestere og vinne kamper. Og spille god fotball. Klarer vi det med spillere fra vår region, er det ekstra kjekt.

Bjarne Berntsen, Viking-trener

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Staal-spissen Even Østensen trente i går med Viking. Her tusler han av kunstgress­et i Jåttåvågen sammen med Viking-assistent Morten Jensen. Østensen er ønsket tilbake på treninger.
KJETIL FLYGIND Staal-spissen Even Østensen trente i går med Viking. Her tusler han av kunstgress­et i Jåttåvågen sammen med Viking-assistent Morten Jensen. Østensen er ønsket tilbake på treninger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway