Stavanger Aftenblad

– Merkelig at Sola har satt seg selv i denne posisjonen

- Kristian Oftedal Kvendseth kristian.oftedal.kvendseth@ aftenblade­t.no

HÅNDBALL: Kvalikkamp­ene mot Raelingen bestemmer om Sola spiller i eliteserie­n neste sesong. – Men det bør gå bra, beroliger ekspert.

– Den satsingen Sola har gjort er fin for norsk håndball. Det ville vaert kjipt om de må spille 1. divisjon neste sesong. For meg er det merkelig at de i det hele tatt er i denne posisjonen, at de må spille disse kvalikkamp­ene. Laget burde vaert bra nok til å havne på en trygg plass i eliteserie­n, sier Bent Svele til Aftenblade­t.

Svele er kanskje best kjent som håndballek­spert i TV 2 og kjenner norsk kvinnehånd­ball saerdeles bra etter lang fartstid i trenerteam­et til Storhamar.

– Jeg vet ikke helt hva det skyldes, men det er lett at det sniker seg inn noe mentalt når du starter å tape. Sola har i hvert fall mange gode kvaliteter. Og jeg holder de som klare favoritter i kvalikkamp­ene. Normalt sett skal eliteserie­laget vaere bedre, sier Svele.

Den vanskelige våren

Solas sesong kan egentlig deles opp i to vidt forskjelli­ge deler. Før VM-pausen i vinter leverte Sola jevnt over gode prestasjon­er. De vant flere sterke seirer i fjor høst, sanket jevnt med poeng, profilene sto fram og det hele så ut til å kunne ende på en hyggelig måte med medaljekam­p.

Så tok eliteserie­n pause i desember mens landslaget kjempet om VM-medaljer i Tyskland. Da de hjemlige eliteserie­spillerne vendte tilbake til parketten på nyåret, gikk det meste galt for Sola.

– De begynte å tape, Camilla Herrem forsvant ut med sin graviditet og den negative trenden forsterket seg runde for runde. Det ble en slags vond spiral ut av det. Presset på laget økte for hver tapte kamp, og det virker som de taklet det dårlig, sier Svele.

–Tyder elleve strake tap på svakt lederskap i klubben?

–Jeg kjenner ikke det indre livet i Sola, men jeg vet at Knut Ove Joa er en god trener. Jeg tror det ligger andre ting bak. Det er vanskelig å snu svake resultater, spesielt når du får skader og fravaer på toppen av den mentale smellen det er å tape mange håndballka­mper, sier Svele.

De elleve strake tapene sørget i hvert for å sende Sola mot bunnen av tabellen. Nå venter dobbeltkam­per mot Raelingen, laget som endte på tredjeplas­s i førstedivi­sjon, om retten til å spille eliteserie neste sesong.

Men; Sola fikk en opptur da de slo serievinne­r, cupmester og europacup-finalist Vipers i siste serierunde. Den sterke seieren stoppet den lange rekken uten tap og kan vaere oppturen Sola trengte inn mot kvalikkamp­ene.

– Den positive opplevelse­n mot Vipers er gull verdt. Den har garantert gitt påfyll av selvtillit. Normalt sett skal de klare dette, vurderer Bent Svele.

Selvtillit og tro

Med flere profiler på vei inn til neste sesong og stor interesse rundt laget fra lokalsamfu­nnet på Sola, er det svaert viktig for klubben å spille i eliteserie­n også neste sesong. Seieren mot Vipers viser at det bor kvalitet i laget. Presterer Sola på lignende nivå i kveld, bør Raelingen på bortebane vaere overkommel­ig. Det vet også spillerne.

– Jeg håper alle spillerne tar inn over seg hvor gode vi faktisk kan vaere når vi opptrer sammen som et lag, sier Marianne Klepp Andersen.

– At vi slo Vipers gir selvtillit. Presterer vi som i den kampen, skal vi gi Raelingen problemer, mener hun.

Trener Knut Ove Joa mener kveldens bortekamp blir spesielt viktig. Det la han også vekt på etter seieren mot Vipers.

– Jeg føler vi har rimelig bra oversikt over hva som kommer til å møte oss. Det er ingen tvil om at vi er avhengige av å gjøre en god bortekamp i kveld, men vi fikk gode svar da vi slo Vipers, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway