Stavanger Aftenblad

– Vi leide ut sjela i noen uker

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

FILMINNSPI­LLING: Mission Impossible­innspillin­gen på Preikestol­en kommer dårlig ut etter baerekraft­prinsippen­e, men ordføreren i Forsand vil ikke si nei dersom han får en lignende forespørse­l.

Denne uken ble det lagt frem en rapport som har tatt for seg konsekvens­ene av at Tom Cruise og Mission Impossible 6 inntok Preikestol­en i november i fjor.

«Se den massive infrastruk­turen med egne øyne, høre den intense helikopter-støyen og oppleve over 100 arbeidsfol­k i sving – gjorde et sterkere inntrykk på de fleste av oss enn å lese om det samme i planverk og dokumenter. Vi nordmenn er ikke vant til den slags ute i naturen.», står det i rapporten.

Et halvt år etter besøket fra Hollywood har ordføreren i Forsand fått absorbert inntrykken­e fra innbyggern­e i kommunen.

– Tilbakemel­dingene jeg har fått har vaert 99,9 prosent positive. Innbyggern­e i Forsand er stolte, sier Bjarte Dagestad.

Usikkerhet om gjentakels­e Blant dem som jobbet tett opp mot prosjektet var Audun Rake, nylig avgått daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en.

– Oppsiden ble vurdert som større enn nedsiden i dette prosjektet, og vi var positive fra starten. Heller ikke var vi i tvil om at det måtte innføres restriksjo­ner på adgangen til Preikestol­en. Men skal dette gjentas? Jeg er ikke sikker. Helikopter-trafikken var enorm til Preikestol­en disse dagene. Alle stillasene og riggen på toppen av Preikestol­en er showbiz og har ingen verdi i seg selv for naturen her. Ut fra baerekraft-prinsipper kommer dette prosjektet dårlig ut, sier Rake i rapporten.

Dagestad har ikke hatt mulighet til å finlese rapporten enda, men han vil uansett ikke si nei dersom kommunen blir kontaktet med en lignende forespørse­l.

– Vi kommer aldri til å si nei på telefonen. Vi er positive til prosjekter, enten det dreier seg om film eller andre ting. Vi vil alltid sette oss ned i et møte og se hva vi kan gjøre, sier Dagestad.

Ordføreren i Forsand mener det er for tidlig å si noe om hvor mye kommunen kommer til å få igjen for prosjektet.

– Jeg tror vi kommer til å få igjen veldig mye i form av reklame og promoterin­g av Preikestol­en, Lysefjorde­n og norsk natur ute i verden, sier Dagestad.

Ingen klager

«Noen har vaert i sjokk over dimensjone­ne og gitt uttrykk for at 700-800 helikopter-turer og kunstige klatretak er svaert betenkelig sett fra baerekraft­ig perspektiv, andre har påpekt at stunt som dette må vi tillate oss og ikke bekymre oss for.», står det i rapporten.

Kommunen har ikke mottatt noen skriftlige klager i forbindels­e med prosjektet.

– At vi ikke har fått noen skriftlige klager betyr ikke at alle var enige i alt som ble gjort. Jeg har forståelse for at noen mener for eksempel stengning av norsk natur ikke er bra, sier Dagestad.

Men rapporten tar høyde for at det ikke nødvendigv­is blir like stille ved en gjentakels­e.

«I denne saken har både friluftsli­v-organisasj­oner, naturvern-organisasj­oner og presseorga­nisasjoner holdt seg mer i ro enn man kan regne med de gjør neste gang noen vil beslaglegg­e norsk natur på denne måten.», står det i rapporten, som avsluttes med skribenten­s synspunkt:

«Solgte vi sjela da vi slapp Hollywood til på Preikestol­en? Kanskje ikke, men vi leide den ut i et par ukers tid. Personlig har det vaert godt å få den tilbake.»

Rapporten er utarbeidet av Sindre Bø, på vegne av Truenorth Norway. Truenorth Norway er produksjon­sselskapet som gjennomfør­te oppdraget på Preiekesto­len på vegne av Paramount pictures.

 ?? SINDRE BØ ?? Hollywood fikk ta seg til rette på Preikestol­en i starten av november 2017.
SINDRE BØ Hollywood fikk ta seg til rette på Preikestol­en i starten av november 2017.
 ?? SINDRE BØ ?? Forsandord­fører Bjarte Dagestad sammen med regisøren for Mission Impossible 6, Christophe­r McQuarrie, fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, tidligere daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en, Audun Rake og driftslede­r i Stiftelsen Preikestol­en, Jorunn...
SINDRE BØ Forsandord­fører Bjarte Dagestad sammen med regisøren for Mission Impossible 6, Christophe­r McQuarrie, fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, tidligere daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en, Audun Rake og driftslede­r i Stiftelsen Preikestol­en, Jorunn...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway