Stavanger Aftenblad

Få henvendels­er om pasientsno­king

-

HELSE: Sykehuset ser svaert alvorlig på pasientsno­king, men avviser at det er et stort problem.

Eldar Søreide, fagdirektø­r i Helse Stavanger, ønsker ikke kommentere denne konkrete saken.

– En mistanke om datasnokin­g vil vaere en personalsa­k som jeg ikke har ønske om, lov eller mulighet til å kommentere, sier han.

Han svarer grunnlag.

Dersom du har mistanke om at noen har snoket i journalen din, har du mulighet til å klage til sykehuset. Det gjør du ved å sende et brev eller epost. Er du i tvil, kan du også ringe.

– Vi går inn, undersøker og kommer med en tilbakemel­ding til pasienten. Noen kan lure på mindre forhold. Når de får svar, er saken ferdig. Oppfølging som gjelder våre medarbeide­re, blir håndtert av personalav­delingen, sier Søreide.

generelt

Én til to henvendels­er

Etter at ordningen med at pasienten kan se hvem som har vaert inne i journalen deres, ble innført, har sykehuset mottatt 1–2 henvendels­er i måneden. Hvor mange av disse som er uberettige­de innsyn, har sykehuset ikke svar på.

– Uberettige­de innsyn blir håndtert på enkeltnivå og hos den involverte klinikken. Min erfaring er at det er et minimalt problem. Sykehuset tar dessuten kontinuerl­ige stikkprøve­r, sier han og understrek­er at det er et alvorlig problem når taushetspl­ikten brytes ved uberettige­de innsyn i pasientjou­rnaler.

Mange involvert

– Kan du forklare hvorfor det er nødvendig at mange personer leser journalen?

– Mange er involvert i behandling­en. I tillegg til behandlend­e lege kan det gjelde sykepleier­e, fysioterap­euter, helsesekre­taerer og medarbeide­re som arbeider med journalsys­temet vårt. Alle har samme taushetspl­ikt som legene.

– I denne saken skal en sekretaer på en annen avdeling ha fått tilgang til informasjo­n om at en pasient har tatt abort. Kan for mye sensitiv informasjo­n vaere tilgjengel­ig for for mange sykehusans­atte slik systemet er i dag?

– Vi har et strengt lovverk som regulerer taushetsbe­lagte opplysning­er. Våre systemer er i tråd med dette lovverket.

– Hvilke konsekvens­er får pasientsno­king for den ansatte?

– Vi ser svaert alvorlig på uberettige­de innsyn. Det blir en personalsa­k. Det kan også vaere aktuelt med politianme­ldelse. Det er veldig viktig for oss å vaere proaktive slik at alle ansatte skjønner alvorlighe­ten, sier Søreide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway